Vintage Sellers: Από το Instagram στο φυσικό κατάστημα
Τα τελευταία χρόνια, η αναβίωση του vintage έχει αναδειχθεί σε ισχυρή τάση, αναδιαμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν και εκφράζουν το προσωπικό τους στυλ. Με νοσταλγική γοητεία και μοναδικό χαρακτήρα, τα vintage προϊόντα έχουν τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή αλλαγή στο τοπίο του retail.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα της vintage μόδας και των vintage προϊόντων έχει επηρεάσει και τις επιχειρηματικές στρατηγικές των πωλητών τους στο Instagram. Καθώς η ζήτηση για μοναδικά vintage αντικείμενα συνεχίζει να αυξάνεται, αυτοί οι πωλητές αναγνωρίζουν την αξία της παροχής μιας φυσικής εμπειρίας λιανικής πώλησης στους πελάτες τους και μπαίνουν στον κόσμο του φυσικού retail.
Διαβάστε ακόμα: Η νέα εμμονή της Gen Z έρχεται από το παρελθόν
Ανοίγοντας φυσικά καταστήματα, είναι σε θέση να προσφέρουν μια πιο καθηλωτική και πρακτική εμπειρία αγορών, προσελκύοντας μια ευρύτερη πελατειακή βάση και εδραιώνοντας την παρουσία τους στην αγορά. Ωστόσο, ενώ αυτή η μετάβαση παρουσιάζει νέες ευκαιρίες, δημιουργεί επίσης προκλήσεις για όσους έχτισαν τις επιχειρήσεις τους κυρίως στο Instagram. Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν τόσο τις online όσο και τις offline λειτουργίες, συνδυάζοντας την ψηφιακή τους παρουσία με τα φυσικά καταστήματα.
Το vintage ενώνει online και offline πωλήσεις
Η γοητεία των φυσικών καταστημάτων οφείλεται στην ικανότητά τους να μεταφέρουν την προσοχή που κερδίζουν από τα social media σε μια “απτή” εμπειρία retail. Οι καταναλωτές της Gen Z, ειδικότερα, έλκονται από τα μεταχειρισμένα και τα vintage προϊόντα και τα φυσικά καταστήματα παρέχουν την ευκαιρία στους social media sellers να δημιουργήσουν κοινότητες και εκτός σύνδεσης.
Σύμφωνα με μια έκθεση του αμερικανικού οργανισμού νεανικής κουλτούρας Archrival, το 78% των Gen Z-ers πιστεύουν ότι τα φυσικά καταστήματα θα εξυπηρετούν πάντα έναν σκοπό και το 74% βρίσκει τις εμπειρίες της πραγματικής ζωής πιο συναρπαστικές από τις ψηφιακές. Επιπλέον, η αγορά μεταχειρισμένων ειδών αναμένεται να αναπτυχθεί τρεις φορές ταχύτερα από τη συνολική παγκόσμια αγορά ενδυμάτων, με κινητήρια δύναμη τους καταναλωτές της Gen Z.
Δύο success stories
Το Treasures of NYC ξεκίνησε το 2013 ως vintage κατάστημά στο eBay και αργότερα απέκτησε σημαντικό κοινό στο Instagram, το οποίο οδήγησε στην έναρξη του δικού του ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου. Τον Απρίλιο του 2022, άνοιξε το πρώτο του φυσικό κατάστημα, παρατηρώντας έκτοτε μια αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεων κατά 180%. Το Treasures of NYC απευθύνεται σε ένα νεανικό κοινό που δεν ταιριάζει στο τυπικό προφίλ του καταναλωτή ενός high-end designer, καλύπτοντας έτσι ένα κενό στην αγορά vintage.
Η James Veloria, αγκάλιασε επίσης τη στροφή προς το φυσικό λιανικό εμπόριο. Αφού ξεκίνησε διαδικτυακά το 2014, άνοιξε ένα κατάστημα στην Chinatown της Νέας Υόρκης το 2017 και έχει σχέδια για ένα επερχόμενο pop-up στο Λος Άντζελες. Συνεχίζει να αξιοποιούν το Instagram για τις πωλήσεις, ενώ διερευνά νέες ευκαιρίες στο TikTok. Φέτος, η James Veloria προβλέπει πωλήσεις ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει σταθερή ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι ιστορίες επιτυχίας των πωλητών vintage όπως το Treasures of NYC και η James Veloria αναδεικνύουν τη δύναμη του συνδυασμού της διαδικτυακής παρουσίας με φυσικούς χώρους λιανικής πώλησης. Αυτοί οι επιχειρηματίες αναγνώρισαν την αξία της επέκτασης πέρα από το ψηφιακό πεδίο και της δημιουργίας εμπειριών για τους πελάτες τους. Με τη δημιουργία καταστημάτων, όχι μόνο αύξησαν τις πωλήσεις τους αλλά και καλλιέργησαν ισχυρότερες σχέσεις με το κοινό τους.
Οι προκλήσεις
Παρ’ όλα αυτά, καθώς οι πωλητές vintage στο Instagram επεκτείνονται offline, αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της αίσθησης της κοινότητας που αρχικά προσέλκυσε τους followers τους και την εξισορρόπηση των απαιτήσεων των καταναλωτών στο διαδίκτυο και στο κατάστημα. Το ενδιαφέρον για ορισμένα κομμάτια συχνά υπερβαίνει τα αποθέματα, οδηγώντας σε απογοητευμένους πελάτες. Οι πωλητές παλεύουν με το πώς να αναπτύξουν τις εταιρείες τους διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση της μικρής τους επιχείρησης.
Για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την ελκυστικότητά τους, οι πωλητές vintage εστιάζουν στη δημιουργία μοναδικών εμπειριών στο κατάστημα. Η James Veloria επέλεξε σκόπιμα τοποθεσίες με μικρή επισκεψιμότητα, βασιζόμενη στα social media για να προσελκύσει πελάτες. Η οικεία και άνετη ατμόσφαιρα των καταστημάτων της, σχεδιασμένη να μοιάζει με σαλόνι ή διαμέρισμα, προάγει την αίσθηση της σύνδεσης και του πειραματισμού.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το αμερικανικό retro-core γίνεται viral στην Κίνα;
Το Treasures of NYC, από την άλλη, υιοθέτησε ένα μοντέλο με βάση το ραντεβού, με στόχο να προσφέρει μια πλήρως καθηλωτική εμπειρία στους καταναλωτές. Αυτά τα vintage καταστήματα δίνουν έμφαση στην εξατομίκευση, το διαρκώς μεταβαλλόμενο απόθεμα και το ξεχωριστό branding για να διαφοροποιηθούν σε μια ολοένα και πιο πολυπληθή αγορά.
Τα social media παραμένουν στο παιχνίδι
Όσον αφορά τις στρατηγικές κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram παραμένει μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για αυτούς τους πωλητές, επιτρέποντάς τους να παρουσιάζουν τις προσφορές τους και να επικοινωνούν με το κοινό τους. Το TikTok παρουσιάζει μια ακόμη ευκαιρία για την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού, με πολλούς επισκέπτες να αναφέρουν ότι ανακάλυψαν τα καταστήματα μέσω της πλατφόρμας.
H μετάβαση των πωλητών vintage στο Instagram σε φυσικά καταστήματα καθοδηγείται από την επιθυμία να καλλιεργήσουν την αίσθηση της κοινότητας και να προσφέρουν μοναδικές, εξατομικευμένες εμπειρίες στους καταναλωτές. Με την προσεκτική επιμέλεια του περιβάλλοντος των καταστημάτων τους και την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι vintage sellers ξαναγράφουν το εγχειρίδιο του retail και κερδίζουν την προσοχή των καταναλωτών της Geb Z στην ολοένα και αυξανόμενη second-hand αγορά.
Με πληροφορίες από Vogue Business
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.