26 Απρ 2024
READING

Το μέλλον των brands βρίσκεται στις ψηφιακές πλατφόρμες

4 MIN READ

Το μέλλον των brands βρίσκεται στις ψηφιακές πλατφόρμες

Το μέλλον των brands βρίσκεται στις ψηφιακές πλατφόρμες

Αγκαλιάζοντας την ψηφιακή εποχή

Στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο διαφημιστικό τοπίο, υπάρχουν κάποιοι που λαχταρούν την επιστροφή στη “χρυσή εποχή” της offline διαφήμισης. Αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών πλατφορμών στην οικοδόμηση εμπορικών σημάτων, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι τα brands μπορούν, πλέον, να δημιουργηθούν αποκλειστικά μέσω των social media ή της onlinne διαφήμισης.

Ωστόσο, αυτός ο σκεπτικισμός δεν αναγνωρίζει τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μάρκες μπορούν πράγματι να ευδοκιμήσουν στις ψηφιακές πλατφόρμες. Αντί να νοσταλγούμε το παρελθόν ή να περιμένουμε ένα μέλλον που μπορεί να μην έρθει ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες των ψηφιακών πλατφορμών στo branding.

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνει ένα brand εμβληματικό;

Η μάχη των πλατφορμών

Ένας κρίσιμος παράγοντας που ωθεί την οικοδόμηση εμπορικών σημάτων στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι η συνεχιζόμενη μάχη για το μερίδιο αγοράς μεταξύ των διαφημιστικών κολοσσών. Εταιρείες όπως η Google και η Meta κυριαρχούν εδώ και χρόνια στις παγκόσμιες διαφημιστικές δαπάνες, εστιάζοντας κυρίως σε χαμηλούς προϋπολογισμούς και στη διαφήμιση άμεσης ανταπόκρισης. Ωστόσο, καθώς η αγορά ωριμάζει, οι εν λόγω πλατφόρμες επεκτείνουν τις δυνατότητές τους και στοχεύουν στην κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου των προϋπολογισμών.

Η άνοδος του βίντεο, που τροφοδοτείται από τα smartphones, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Το video content έχει γίνει συνώνυμο με την οικοδόμηση της μάρκας, προσφέροντας αυξημένη προσοχή και συναισθηματικό αντίκτυπο. Πλατφόρμες όπως το YouTube και το TikTok έχουν αναδειχθεί σε ισχυρά εργαλεία για την προσέγγιση του κοινού και την ανάπτυξη της μάρκας.

Η ψηφιακή αναγέννηση

Παρά τις αρχικές αμφιβολίες, ο κλάδος του marketing έχει γίνει μάρτυρας μιας αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για την οικοδόμηση εμπορικών σημάτων σε ψηφιακές πλατφόρμες. Η ψηφιακή επανάσταση πυροδότησε μια πνευματική αντεπίθεση, που οδήγησε σε μια καλύτερη κατανόηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της μάρκας.

Οι αλλαγές στους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και στην τεχνολογία – συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος της Apple – έχουν επίσης επαναπροσανατολίσει την προσοχή προς την οικοδόμηση της μάρκας. Οι κανονισμοί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχουν διαταράξει την προσέγγιση της adtech που βασίζεται στα δεδομένα, καθιστώντας τη διαφήμιση μάρκας πιο ελκυστική λόγω της σχετικής ανεξαρτησίας της από την αναλυτική παρακολούθηση του κοινού. Ως αποτέλεσμα, οι τεχνικές μέτρησης, όπως η οικονομετρία και τα γεωγραφικά πειράματα, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, προσφέροντας πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων οικοδόμησης μάρκας.

Μάρκες χτισμένες ψηφιακά

Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα εμπορικών σημάτων που αξιοποίησαν με επιτυχία τις σημερινές ψηφιακές πλατφόρμες για να χτίσουν την παρουσία τους. Ενώ ορισμένα μεγαλύτερα brands μπορεί να βασίζονται λιγότερο στην ψηφιακή διαφήμιση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οποιαδήποτε μεγάλη μάρκα σήμερα παραβλέπει τη σημασία των ψηφιακών πλατφορμών τόσο για την οικοδόμηση της μάρκας όσο και για την ενεργοποίηση των πωλήσεων.

Η σημασία του Brand Equity

Το brand equity, στο marketing, είναι η αξία μιας μάρκας από μόνης της, δηλαδή η κοινωνική αξία ενός γνωστού εμπορικού σήματος. Σε αντίθεση με τις υποθέσεις, η μετατόπιση της διαφημιστικής δαπάνης προς τα ψηφιακά κανάλια δεν έχει μειώσει τη σημασία της αξίας της μάρκας στις αποφάσεις αγοράς. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αξία της μάρκας παραμένει ζωτικός παράγοντας για τις επιλογές των καταναλωτών, διατηρώντας σταθερή σημασία τόσο στο ψηφιακό όσο και στο offline πεδίο.

Επιπλέον, τα ψηφιακά κανάλια έχουν δημιουργήσει πρόσθετες ευκαιρίες για τη διευκόλυνση απρόσκοπτων συναλλαγών, με ολοκληρωμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρουν στις μάρκες μια άμεση πορεία από την οικοδόμηση της μάρκας στη μετατροπή.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το “tribal” branding;

Το μέλλον είναι ψηφιακό

Ενώ πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργικότητα, οι ψηφιακές πλατφόρμες παρέχουν άφθονες ευκαιρίες για την οικοδόμηση εμπορικών σημάτων. Καθώς οι έμποροι συνεχίζουν να μαθαίνουν και να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους, η επιτυχημένη οικοδόμηση μάρκας στις ψηφιακές πλατφόρμες θα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Ο συνδυασμός των γνώσεων που βασίζονται στα δεδομένα, της δημιουργικής αφήγησης, των συνεργασιών με influencers και του ελκυστικού video content επιτρέπει στα brands να δημιουργήσουν βαθιές συνδέσεις με το κοινό και να καλλιεργήσουν την αφοσίωση στη μάρκα.

Αγκαλιάζοντας, λοιπόν, την ψηφιακή εποχή και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ψηφιακών πλατφορμών, οι μάρκες μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ένα επιτυχημένο και βιώσιμο μέλλον στο διαρκώς εξελισσόμενο διαφημιστικό τοπίο.

Με πληροφορίες από Marketing Week

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.