27 Απρ 2024
READING

Οι εργαζόμενοι κερδίζουν τη μάχη ενάντια στην επιστροφή στο γραφείο

4 MIN READ

Οι εργαζόμενοι κερδίζουν τη μάχη ενάντια στην επιστροφή στο γραφείο

Οι εργαζόμενοι κερδίζουν τη μάχη ενάντια στην επιστροφή στο γραφείο

Η μάχη μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για την επιστροφή στο γραφείο

Η πανδημία Covid-19 που ξέσπασε το 2020 και τα επαναλαμβανόμενα lockdowns επέβαλαν έναν νέο τρόπο εργασίας για πολλά επαγγέλματα, με την τηλεργασία να γίνεται ο κανόνας. Καθώς τα μέτρα για την πανδημία άρχισαν να υποχωρούν και οι εμβολιασμοί έγιναν πιο διαδεδομένοι, οι εταιρείες διατήρησαν κάποιες από τις αλλαγές. Αντί να επιστρέψουν στην παραδοσιακή εργασία γραφείου, πολλές ήταν εκείνες που υιοθέτησαν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, προσφέροντας στους εργαζόμενους την ελευθερία να διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους με ένα μείγμα remote και on-site εργασίας.

Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν εμπλακεί σε μια έντονη μάχη για την επιστροφή στο γραφείο. Οι εργαζόμενοι που εκτίμησαν την ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντιστέκονται στην επιστροφή. Παρά την ευνοϊκή για τους εργοδότες αγορά εργασίας και την οικονομική ύφεση που οδήγησε σε μαζικές απολύσεις, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να υπαγορεύουν τους κανόνες όσον αφορά την επαναφορά στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως μετά τη “Μεγάλη Παραίτηση” χρειάζεται μία “Μεγάλη Συζήτηση”;

Η εξέλιξη της απομακρυσμένης εργασίας

Αρχικά, οι εργοδότες ανέμεναν ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα διαρκούσε μόνο μερικές εβδομάδες, αλλά επεκτάθηκε για μήνες ή και χρόνια. Πολλοί εργαζόμενοι αγάπησαν το μοντέλο αυτό και αρνήθηκαν να το αφήσουν όταν άρχισαν να ανοίγουν ξανά τα γραφεία. Ακόμη και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που αρχικά υποστήριζαν την πλήρη επιστροφή στο γραφείο, κατέληξαν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των ακινήτων τους. Καθώς ακολούθησε η Μεγάλη Παραίτηση και η έλλειψη προσωπικού, οι εταιρείες έπρεπε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων για υβριδική και απομακρυσμένη εργασία για να τους προσελκύσουν ή να διατηρήσουν νέους.

Ωστόσο, καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε το 2022, οι εργοδότες άρχισαν να ανακτούν κάποια δύναμη και ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο. Οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να αντιδρούν σε αυτές τις εντολές, απειλώντας ότι θα παραιτηθούν αν αναγκαστούν να επιστρέψουν στο γραφείο. Ορισμένοι εργοδότες, όπως η Apple, αναθεώρησαν ακόμη και τις πολιτικές τους για την επιστροφή στο γραφείο λόγω της κριτικής των εργαζομένων. Ο αγώνας εξουσίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων οδήγησε σε ένα αδιέξοδο, με τους εργαζόμενους να διατηρούν ένα μικρό πλεονέκτημα.

Η ανυποχώρητη άρνηση των εργαζόμενων

Παρά τις περικοπές θέσεων εργασίας και την υποχώρηση των εταιρειών όσον αφορά την ευελιξία, πολλοί εργαζόμενοι αντιστέκονται στην πλήρη επιστροφή στο γραφείο. Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους είναι ενωμένοι στην προσπάθειά τους για ευέλικτες πολιτικές γραφείου και έχουν υποστηρίξει σταθερά τη θέση τους στο θέμα. Μεγάλες εταιρείες όπως η Goldman Sachs, το Amazon και η Starbucks έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές αντιδράσεις των εργαζομένων ενάντια στις εντολές τους για επιστροφή στο γραφείο. Μάλιστα, στις Η.Π.Α., τα επίπεδα πληρότητας των χώρων εργασίας παραμένουν κάτω από το 50%, γεγονός που αντανακλά την εκτεταμένη αντίσταση.

Οι εργαζόμενοι έχουν επίγνωση της αξίας τους στην αγορά εργασίας, ιδίως σε κλάδους με ελλείψεις δεξιοτήτων, όπως η τεχνολογία και τα χρηματοοικονομικά. Αυτή η γνώση τους δίνει δύναμη και τους επιτρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία. Επιπλέον, η παραγωγικότητα των εργαζομένων παραμένει υψηλή και τα μεσαία στελέχη, που επικεντρώνονται περισσότερο στις καθημερινές λειτουργίες, συχνά υποστηρίζουν την εργασία εξ αποστάσεως. Αυτό εμποδίζει περαιτέρω τις εντολές επιστροφής στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας;

Ποια θα είναι η συνέχεια

Οι εργοδότες καταφεύγουν πλέον στην έκδοση τελεσίγραφων και καθιστούν την προσέλευση στο γραφείο ως πειθαρχικό ζήτημα. Ωστόσο, φαίνεται πως ο αγώνας για την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο θα συνεχιστεί. Οι εργαζόμενοι έχουν ανακαλύψει τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας και τον αντίκτυπό της στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι εταιρείες όμως βλέπουν ότι το μέλλον περνάει μέσα από την εργασία δια ζώσης. Η αποσύνδεση μεταξύ των προτιμήσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πολιτική υβριδικής εργασίας, αλλά η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον αριθμό των ημερών γραφείου θα παραμείνει πρόκληση. Όσο η διαδικασία επιστροφής στο γραφείο παρατείνεται, οι εργαζόμενοι έχουν το πάνω χέρι στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση μεταξύ ηγετών και εργαζομένων σχετικά με τη συμμετοχή στο γραφείο.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.