29 Απρ 2024
READING

Το επικοινωνιακό σφάλμα της Shein

4 MIN READ

Το επικοινωνιακό σφάλμα της Shein

Το επικοινωνιακό σφάλμα της Shein

Τι σημαίνει το σφάλμα της Shein για τη βιομηχανία του influencer marketing

Ένα πρόσφατο σφάλμα του κολοσσού της fast fashion έφερε τη σχέση μεταξύ των εμπορικών σημάτων και των influencers υπό αμφισβήτηση για άλλη μια φορά. Η Shein έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ελέγχους για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πρακτικών μαζικής παραγωγής της. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στη φήμη της μάρκας της, η κινεζική εταιρεία προσκάλεσε έξι influencers να επισκεφθούν ένα από τα εργοστάσιά της. Ωστόσο, η κίνηση αυτή γύρισε μπούμερανγκ και προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις.

Στα μέσα Ιουνίου, οι influencers ταξίδεψαν στην Guangzhou, μια πόλη της νότιας Κίνας, για να επισκεφθούν το “κέντρο καινοτομίας” της Shein. Το κέντρο παρουσιάστηκε ως μια φωτεινή και ευρύχωρη εγκατάσταση εξοπλισμένη με κοπτικές μηχανές υφασμάτων υψηλής τεχνολογίας και ρομπότ για τη μεταφορά υλικών. Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν χαμογελαστούς εργαζόμενους, ενώ μερικοί από τους influencers φωτογραφήθηκαν συμμετέχοντας στη διαδικασία παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα: Πώς έχει αλλάξει το influencer marketing;

Boomerang

Ωστόσο, αντί να καθησυχάσουν τις ανησυχίες, οι εικόνες αυτές προκάλεσαν ένα κύμα επικρίσεων. Το ιστορικό της Shein όσον αφορά τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρέμεινε στο προσκήνιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρήσουν την ξενάγηση στο εργοστάσιο ως μια απλή προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των ζητημάτων.

Ως αποτέλεσμα, εκφράστηκαν αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα των υποστηρικτικών δηλώσεων των influencers, καθώς κατηγορήθηκαν ότι με την κίνηση αυτή “ξέπλυναν” το brand. Παρόλο που οι καταναλωτές εμπιστεύονται τους influencers, είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις συνεργασίες που δίνουν προτεραιότητα στο χρηματικό κέρδος έναντι των αυθεντικών συστάσεων. Το σφάλμα της Shein αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τους δημιουργούς και τους influencers να εξετάζουν ακόμη περισσότερο τη δημόσια εικόνα του brand τους.

Επιπτώσεις στον κλάδο του Influencer Marketing

Οι επιπτώσεις του λάθους της Shein θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν ολόκληρη τη βιομηχανία του influencer marketing.Το περιστατικό αυτό ανέδειξε περαιτέρω την περίπλοκη φύση του influencer marketing και την ανάγκη για διαφάνεια και υπευθυνότητα. Ενίσχυσε, επίσης, τη σημασία της ευθυγράμμισης των εταιρικών σχέσεων με τις αξίες των εμπορικών σημάτων και της διατήρησης της αυθεντικότητας σε όλη τη διαδικασία του marketing.

Οι αντιδράσεις κατά της Shein χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι η απλή εμπλοκή influencers για διαφημιστικούς σκοπούς μπορεί να μην επαρκεί για την αποκατάσταση της φήμης μιας μάρκας ή την αντιμετώπιση των υποκείμενων ανησυχιών. Απαιτεί μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει ουσιαστική δράση, διαφανή επικοινωνία και πραγματική δέσμευση για ηθικές πρακτικές.

Η σημασία του ελέγχου και του σχεδιασμού

Ο κλάδος του influencer marketing αποτιμάται φέτος σε 19,4 δισ. ευρώ με την ανάπτυξή του να μην δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Ωστόσο, οι προσπάθειες στο marketing επιρροής συχνά γίνονται μεμονωμένα και δεν αντιμετωπίζονται ως ολοκληρωμένες στρατηγικές marketing. Ο κλάδος χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο στη διαδικασία ελέγχου, διασφαλίζοντας ότι οι συνεργασίες είναι καλά μελετημένες και ευθυγραμμισμένες με τις αξίες της μάρκας. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο όταν πρόκειται για ηθικά ευαίσθητα θέματα που μπορούν να επιφέρουν περισσότερες και δημόσιες αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται πλέον τους influencers;

Οικοδόμηση εμπιστοσύνης

Στην εξελισσόμενη creator economy και στο χώρο του influencer marketing, η εμπιστοσύνη είναι υψίστης σημασίας. Τα brands και οι influencers πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην αυθεντικότητα και τη διαφάνεια για να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη με το κοινό τους. Οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να περιμένουν αυτές τις αξίες – παρόμοιες με αυτές που βρίσκουν σε παραδοσιακές μορφές μέσων ενημέρωσης, όπως οι ραδιοτηλεοπτικές ή έντυπες διαφημίσεις. Η εμπιστοσύνη μπορεί να καλλιεργηθεί με τη διασφάλιση ότι οι συνεργασίες μεταξύ εμπορικών σημάτων και influencers είναι γνήσιες, σχετικές και ευθυγραμμισμένες με τις αξίες και των δύο.

Το λάθος της Shein χρησιμεύει ως υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του influencer marketing. Θα μπορούσε, άραγε, να οδηγήσει σε αλλαγή των προτύπων για τις συμφωνίες των εμπορικών σημάτων και στο τέλος των ξεπερασμένων μοντέλων του marketing επιρροής; 

Με πληροφορίες από DigiDay

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.