27 Απρ 2024
READING

Η Nike, το πλήγμα στη Folli Follie και ο ρόλος του Percassi

4 MIN READ

Η Nike, το πλήγμα στη Folli Follie και ο ρόλος του Percassi

Η Nike, το πλήγμα στη Folli Follie και ο ρόλος του Percassi

H τελευταία πράξη στη συνεργασία του ομίλου Folli Follie με τη Nike γράφεται και επίσημα το προσεχές χρονικό διάστημα. Το κεντρικό κατάστημα της πλατείας Συντάγματος πρόκειται να περάσει και αυτό στην επιχειρηματική ομπρέλα του ιταλικού ομίλου ένδυσης, υπόδησης και ειδών μόδας, Percassi. Για να αντιληφθούμε περίπου την εικόνα, είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2022 από τα καταστήματα που ήδη είχαν περιέλθει – χωρίς αυτό του Συντάγματος – στον όμιλο Percassi χάθηκαν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ σε εισπράξεις. 

Η προγραμματισμένη μεταβίβαση του καταστήματος στο Gruppo Percassi αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, με τη μεταβίβασή του στην θυγατρική που διατηρεί στην Ελλάδα. Η αρχή για τον όμιλο Percassi στη χώρα μας έγινε με την ανακαίνιση του καταστήματος της Nike στη Γλυφάδα. Το συγκεκριμένο μάλιστα κατάστημα έχει και τη δική του ιστορική σημασία, διότι ήταν το πρώτο Nike Store που λειτούργησε στην Ευρώπη και μάλιστα για αρκετά χρόνια παρέμεινε το μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα στο Golden Hall δημιουργήθηκε και ένα. Shop in a shop, ενώ στο Athens Mall δημιουργήθηκε το πρώτο Nike Live επί ελληνικού εδάφους.

H διαφοροποίηση του συγκεκριμένου καταστήματος έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει μια μοναδική εμπειρία shopping στους επισκέπτες και τα μέλη του brand. Είναι εμπνευσμένο αρχικά από τη γυναίκα καταναλωτή,  αλλά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων, το νέο κατάστημα Nike διαθέτει  μια επιμελημένη σειρά προϊόντων που αντανακλά το πνεύμα του ανταγωνισμού, του στυλ και του παιχνιδιού. Το κατάστημα Nike by Kifissias δίνει έμφαση στις premium ψηφιακές και εξατομικευμένες υπηρεσίες –τα πάντα, από τη συλλογή προϊόντων εώς τα επιμελημένα σχεδιαστικά στοιχεία, είναι πλήρως προσαρμοσμένα στους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται, αθλούνται στην Αθήνα και τις γειτονιές της. Οι υπηρεσίες Nike βελτιστοποιούνται μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και γίνονται ακόμη καλύτερες με τo Nike Membership, παρέχοντας αποκλειστικά προϊόντα, προνόμια και εμπειρίες στα μέλη.

Με κύκλο εργασιών στα 13,1 εκατομμύρια ευρώ το 2022

Οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Percassi στην Ελλάδα το 2022 ήταν 13,1 εκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκε κατά 388%, συγκρινόμενος με το 2021 που ήταν μόλις 2,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη προ φόρων το 2022 έφτασαν τα 2,77 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 24,7 χιλ. ευρώ στη χρήση του 2021. 

Θα θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2022, οι δύο θυγατρικές της Nike στην Ελλάδα, έπαψαν πλέον να υφίστανται. Συγκεκριμένα, η Nike Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Διαφήμισης και Μάρκετινγκ Ειδών Υπόδησης – Ένδυσης και Αθλητικού Εξοπλισμού και Nike Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Λιανικού Εμπορίου Ειδών Ένδυσης, Υπόδησης και Αθλητικού Εξοπλισμού διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο στις 11 Νοεμβρίου. Είχε προηγηθεί απορρόφησή τους από τη Nike Retail BV και των δύο ελληνικών θυγατρικών, γεγονός που ήρθε να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα της εταιρείας στην ελληνική οικονομία. 

Ο Percassi

Ποιος είναι όμως ο Ιταλός μεγιστάνας που διαχειρίζεται το δίκτυο λιανικής της Nike στη χώρα μας μετά την ανάληψη της σκυτάλης από τη Folli Follie; O Antonio Percassi γεννήθηκε το 1953 στην πόλη Κλουζόνε, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιόμετρων από το Μπέργκαμο, στις παρυφές των Άλπεων. Είναι ο τελευταίος από έξι αδέρφια, αποτελώντας σύμφωνα με το Forbes, έναν από τους πλουσιότερους Ιταλούς. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση 2.466 του κόσμου με προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράδειγμα επιχειρηματικής επιτυχίας

Ο ίδιος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματικής επιτυχίας, το οποίο ξεχωρίζει στα χρονικά της ιταλικής επιχειρηματικής σκηνής τα τελευταία χρόνια. Και μάλιστα σε μία χώρα όπως είναι η Ιταλία όπου κυριαρχούν σημαντικά ονόματα στο χώρο της μόδας και της ένδυσης. Παρόλ’ αυτά ο Percassi κατάφερε να διακριθεί και να παραμείνει ξεχωριστός ως προς την επιχειρηματική του δραστηριότητα για πολλά χρόνια έως και σήμερα. Αποτελεί τέκνο πολύτεχνης και φτωχής οικογένειας, με καταγωγή από την πόλη Κλουζόνε του Μπέργκαμο.

Το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει ποδοσφαιρικός αστέρας, κάτι που ξεκίνησε να θέτει σε εφαρμογή, καθώς έπαιζε ως βασικός έως και τα 23 του στην Αταλάντα. Καριέρα όμως που δεν είχε συνέχεια. Γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χώρο του εμπορίου, ο οποίος τον ανέδειξε όχι μόνο στα σύνορα της Ιταλίας αλλά και πολύ έξω από αυτά, φτάνοντας μάλιστα και στη χώρα μας για να ασκήσει τη δραστηριότητά του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.