29 Απρ 2024
READING

Γιατί το TikTok επεκτείνεται στο e-commerce

4 MIN READ

Γιατί το TikTok επεκτείνεται στο e-commerce

Γιατί το TikTok επεκτείνεται στο e-commerce

Η προσπάθεια του TikTok να μπει στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που είναι γνωστή για τα σύντομα βίντεό της, έχει ξεκινήσει και κάνει σημαντικά βήματα στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Με την πρόσφατη εισαγωγή του Trendy Beat και την επέκταση του προγράμματος ηλεκτρονικού εμπορίου TikTok Shops, το TikTok στοχεύει να βελτιώσει την εμπειρία αγορών εντός της εφαρμογής και να αξιοποιήσει την επιτυχία που έχει σημειώσει σε άλλες αγορές.

Trendy Beat

Η κινεζική πλατφόρμα δοκιμάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό τμήμα κοινωνικών αγορών εντός της εφαρμογής με την ονομασία “Trendy Beat”. Το Trendy Beat επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνούν και να αγοράζουν προϊόντα που είναι τάση στο TikTok απευθείας από την εφαρμογή. Αξιοποιώντας τη γνώση του TikTok για τα viral προϊόντα, η ByteDance, η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, δημιουργεί ή αποκτά αυτά τα προϊόντα και τα προωθεί δυναμικά.

Διαβάστε ακόμα: Το TikTok και το Amazon ποντάρουν στο κινεζικό μοντέλο e-commerce

Αυτή η προσέγγιση, που θυμίζει την πώληση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας του Amazon, επιτρέπει στο TikTok να προβάλλει τα αντίστοιχα δικά του και να ανταγωνίζεται άμεσα τους ταχέως αναπτυσσόμενους e-retailers, όπως η Shein και η Temu. Αξιοποιώντας τη δημοτικότητα αυτών των viral προϊόντων, η πλατφόρμα στοχεύει να αυξήσει τις πωλήσεις της και να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία αγορών για τους χρήστες της.

TikTok Shops

Παράλληλα με το Trendy Beat, το TikTok επεκτείνει την πρόσβαση στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού εμπορίου TikTok Shops. Αυτή η λειτουργία απλοποιεί την προβολή των προϊόντων και προσφέρει μετατροπή εντός της εφαρμογής, εξαλείφοντας την ανάγκη να εγκαταλείψουν οι χρήστες την εφαρμογή για να πραγματοποιήσουν μια αγορά.

Η ενημερωμένη μορφή του TikTok Shop, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη σε αρκετές ασιατικές αγορές, είναι πλέον ανοιχτή σε περισσότερες επιχειρήσεις. Συμμετέχοντας σε αυτό το e-commerce πρόγραμμα, οι πωλητές όλων των ειδών μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη της μάρκας και τις πωλήσεις απευθείας στο TikTok. Με μια απρόσκοπτη ροή αγορών μέσα στην ίδια την εφαρμογή, το TikTok στοχεύει να κάνει τις in-app αγορές ευκολότερες και πιο ελκυστικές για τους χρήστες του.

Ο αγώνας για την επιτυχία του in-stream shopping

Η ώθηση του TikTok στις “ζωντανές” αγορές αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του για την επανάληψη της επιτυχίας που σημείωσε στην Κίνα – όπου οι αγορές κατά τη διάρκεια παρακολούθησης βίντεο (in-stream) έχουν γίνει μια σημαντική πηγή εσόδων για την αντίστοιχη εφαρμογή του TikTok, Douyin.

Ωστόσο, το δυτικό κοινό δεν έχει επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον για τις επιλογές in-app αγορών, ιδίως για τις αγορές σε ζωντανή μετάδοση. Το TikTok αναγνωρίζει αυτή την ασυμφωνία και παραμένει προσηλωμένο στην καλλιέργεια της αγοραστικής συμπεριφοράς in-stream μεταξύ των χρηστών της. Η εισαγωγή του Trendy Beat και η επέκταση των TikTok Shops αποτελούν τα σκαλοπάτια προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Εξοικειώνοντας τους χρήστες με τις in-stream αγορές και προσφέροντας μια σειρά προϊόντων, το TikTok στοχεύει να αυξήσει σταδιακά τη συμμετοχή και, μαζί, τα έσοδά του.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το gaming φέρνει μία νέα εποχή για το marketing

Το μέλλον του TikTok στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών δεν θα αυξήσει μόνο τα έσοδα του TikTok, αλλά θα παρουσιάσει και νέες ευκαιρίες για τους συνεργάτες του. Ωστόσο, η πρόοδος της πλατφόρμας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από προκλήσεις. Οι ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τις πρακτικές δεδομένων έχουν οδηγήσει σε απειλές απαγόρευσης στις Η.Π.Α., αλλά η δημοτικότητα και η βάση χρηστών του TikTok αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τέτοιου είδους ενέργειες.

Η επέκταση του TikTok στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της εισαγωγής του Trendy Beat και της επέκτασης των TikTok Shops αποδεικνύει τη δέσμευσή του να μετατρέψει την πλατφόρμα σε κόμβο για κοινωνικές αγορές. Προσφέροντας στους χρήστες μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών εντός της εφαρμογής και αξιοποιώντας τις viral τάσεις, το TikTok στοχεύει να διαμορφώσει το δικό του χώρο στο ανταγωνιστικό τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όσο συνεχίζει να εξελίσσεται και να βελτιώνει τις προσφορές του στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μένει να δούμε αν θα μπορέσει να επαναλάβει την κινεζική επιτυχία του και να επιτύχει την ευρεία υιοθέτηση των αγορών εντός της ροής στις δυτικές αγορές.

Με πληροφορίες από Retail Wire | Social Media Today

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.