22 Ιαν 2025
READING

Μία οικογενειακή αλυσίδα, δύο εξαγορές και ένα τέλος εποχής

4 MIN READ

Μία οικογενειακή αλυσίδα, δύο εξαγορές και ένα τέλος εποχής

Μία οικογενειακή αλυσίδα, δύο εξαγορές και ένα τέλος εποχής

Πώς η Γέγος κατέληξε στα χέρια του Σκλαβενίτη και του Μασούτη

Ήταν στις 23 Ιανουαρίου του 2023 όταν ο διευθύνων σύμβουλος των σούπερ μάρκετ Γέγος, Ευάγγελος Γέγος, με μια σύντομη ανάρτηση στο Linkedin, ανακοίνωσε το τέλος εποχής για την τοπικής εμβέλειας οικογενειακής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που την έμαθαν με τον τρόπο αυτό ακόμη κι όσοι δεν την γνώριζαν: ως μια σημαντική εξαγορά για δύο από τους μεγάλους παίκτες του retail.

Η Γέγος ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1971 με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί στην οδό Γρέγου στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη. Δημιουργήθηκε από τους Γιώργος Γέγο, Μιχάλη Γέγο και Κωνσταντίνος Μεθενίτη και ακολούθησε η δεύτερη γενιά ήταν ο Νίκος Γέγος, ο Γιάννης Γέγος και ο Νίκος Μεθενίτης. Τη σκυτάλη ανέλαβε στη συνέχεια η τρίτη γενιά και συγκεκριμένα η Κατερίνα Γέγου, ο Μιχάλης Γέγος, ο Γιώργος Γέγος και ο Βαγγέλης Γέγος και η Κέλλυ Μεθενίτη με τον Κωνσταντίνο Μεθενίτη.

Μια πορεία 71 ετών

Το αναπτυξιακό της πλάνο με έμφαση στα Μεσόγεια, ήταν ο λόγος που η αλυσίδα άφησε έντονο το αποτύπωμα της στην περιοχή και παράλληλα αποτέλεσε ελκυστική επενδυτική επιλογή για τους ισχυρούς του retail. Μέλος του Ελληνικού Ομίλου Αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ (ΕΛΟΜΑΣ), η Γέγος είχε φτάσει να αριθμεί έξι συνολικά καταστήματα εκ των οποίων δύο στο Πόρτο Ράφτη κι από ένα σε Λούτσα, Μαρκόπουλο, Αργυρούπολη και Κερατέα.

Το 2021 εμφάνισε τζίρο 19,079 εκατ. ευρώ από 20,504 εκατ. ευρώ το 2020 (-6,95%), τα μικτά της κέρδη είχαν αυξηθεί κατά 1,36% στα 5,183 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 1,206 εκατ. ευρώ έναντι 1,045 εκατ. ευρώ (+15,37%).

Ενώ το 2022 οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 18,252 εκατ. ευρώ (-4,33%), τα μικτά κέρδη μειώθηκαν στα 4,231 εκατ. ευρώ (-18,37%), τα EBITDA στις 148.727 ευρώ (-87,67%), τα ταμειακά διαθέσιμα στις 774.982 ευρώ από 1,185 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε ζημιές προ και μετά από φόρους 117.744 ευρώ από καθαρά κέρδη 719.548 ευρώ το 2021.

Κάθε τέλος, μια αρχή

Τα μεγέθη που εμφάνισε η αλυσίδα, αλλά και η εδραιωμένη τοπικότητά της δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς να την προσεγγίσουν με προοπτική εξαγοράς, προκειμένου να αποκτήσουν βέβαια πρόσβαση σε μια περιοχή, όπως τα Μεσόγεια, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζουν επισκέπτες.

Εκ των υστέρων, έγινε γνωστό ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος, μέσω του νέου τότε διευθύνοντος συμβούλου -είχε αναλάβει τη θέση τον Αύγουστο του 2022-, Νίκου Λαβίδα είχε επιχειρήσει να κλείσει συμφωνία που θα διασφάλιζε την ενίσχυση του αποτυπώματος της ΑΒ Βασιλόπουλος στην αγορά, ωστόσο οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν.

Ο Σκλαβενίτης

Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του Σκλαβενίτη. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, η οικογενειακή αλυσίδα προχώρησε σε συμφωνία με τον ηγέτη της αγοράς για την απόκτηση τεσσάρων καταστημάτων στο Πόρτο Ράφτη, στη Λούτσα και στο Μαρκόπουλο, αφήνοντας εκτός τα δύο σημεία σε Αργυρούπολη και Κερατέα.

Η συγκεκριμένη εξαγορά ήταν η δεύτερη για τον Σκλαβενίτη το 2022, καθώς είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η απόκτηση των 9 από τα 11 καταστήματα της αλυσίδας SEP Markets στα Ιωάννινα. Τα καταστήματα που πέρασαν στον έλεγχό της είναι περίπου είναι μεσαίου μεγέθους, περίπου 1.000 τ.μ. Απασχολούνταν σε αυτά 130 εργαζόμενοι και στη συμφωνία προβλεπόταν η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Αν και πρόκειται για τη μικρότερη εξαγορά που είχε κάνει ο Σκλαβενίτης, με την κίνηση αυτή ενίσχυσε την παρουσία του στην Ανατολική Αττική, όπου δραστηριοποιούνταν ήδη με ένα κατάστημα σε κάθε μία από τις τρεις περιοχές.

Ο Μασούτης

Λίγο αργότερα, προς τα τέλη του Ιανουαρίου του 2023, η Γέγος προχώρησε σε ανάλογη κίνηση και για τα άλλα δύο καταστήματά της, σε Αργυρούπολη και Κερατέα, που ενσωματώθηκαν αυτή τη φορά στο δίκτυο της Μασούτης.

Εξάλλου η βορειολλαδίτικη αλυσίδα με επικεφαλής τον Γιάννη Μασούτη είχε ξεκινήσει από το 2022 τη διαδικασία ανάπτυξης και προς τα νότια της χώρας. Αρχικά, τον Φεβρουάριο ήρθε σε συμφωνία με την αλυσίδα ΣΥΝ.ΚΑ μπαίνoντας με αυτό τον τρόπο στη αγορά της Κρήτης αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση και σε νησιά των Κυκλάδων, του Ιονίου και των Δωδεκανήσων, όπου ο ΣΥΝ.ΚΑ μέσω εξαγορών τοπικών αλυσίδων έχει παρουσία.

Ακολούθησε η εξαγορά της αλυσίδας Αφοί Ιωάννου Δεναξά, η οποία διαθέτει τρία καταστήματα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αθήνα ενώ λίγο πριν το τέλος του 2022 προχώρησε σε συμφωνία της με τη Family Supermarket για την εξαγορά 10 από τα συνολικά 15 καταστήματά της στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την Γέγος, με τη μεταβίβαση των καταστημάτων της στους δύο ισχυρούς παίκτες του retail έκλεισε ένας κύκλος μισού και πλέον αιώνα. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση ήρθε στο καλύτερο δυνατό σημείο αποτίμησης της αξίας της εταιρείας, εν μέσω κύματος εξαγορών στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, με σημαντική ωφέλεια για τους μετόχους, οι οποίοι ωστόσο δήλωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία να τίθεται σύντομα σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.