28 Απρ 2024
READING

Η επάνοδος της H&M Ελλάδος

4 MIN READ

Η επάνοδος της H&M Ελλάδος

Η επάνοδος της H&M Ελλάδος

Επιστροφή στην κερδοφορία για τη θυγατρική και προσεκτικές κινήσεις για το 2023

Με το λιανεμπόριο να έχει εξέλθει πλέον πλήρως της πανδημικής κρίσης, η θυγατρική της H&M στην Ελλάδα σημείωσε πέρυσι σημαντική αύξηση πωλήσεων, επιστρέφοντας στην κερδοφορία. Παρά την αλλαγή του σκηνικού που της κόστισε το 24% των πωλήσεών της κατά το 2021 -ενώ η μείωση σε επίπεδο ομίλου κινούνταν στο 18%-, η σουηδική εταιρεία κινείται με μετρημένα βήματα, συγκρατώντας τις λειτουργικές της δαπάνες.

Ο κύκλος εργασιών στην οικονομική χρήση 1.12.2021 έως 30.11.2022 ανήλθε σε 182,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 49,43% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, και τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ενώ οι ψηφιακές πωλήσεις εκτιμώνται ότι αγγίζουν τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Σταθερότητα στο δίκτυο

Η σουηδική εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 2007 στην οδό Σταδίου και μετά την πρώτη επιτυχημένη του παρουσία, ξεκίνησε να αναπτύσσει το δίκτυό της, προσθέτοντας και το 2014 τις συλλογές ειδών σπιτιού H&M Home. Σήμερα, η H&M διατηρεί ένα δίκτυο 35 branded καταστημάτων σε 14 πόλεις σε όλη τη χώρα, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο διέκοψε τη λειτουργία του σημείο που διατηρούσε εντός του Athens Heart, αφού το κτίριο πέρασε στην Premia και από εμπορικό κέντρο θα αλλάξει χρήση σε χώρους γραφείων, που θα στεγάσουν την ΑΑΔΕ.

Η εταιρεία είχε παγώσει τα σχέδια επέκτασής στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ανακτήσει τις απώλειες της πανδημίας. Στον αντίποδα, ενίσχυσε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού της καταστήματος μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεών της όσο το retail παρέμενε κλειστό λόγω lockdown. Ήταν η εποχή που λάνσαρε σταδιακά τη λειτουργία Click Inside, ενώ μεταπανδημικά εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα πιστότητας μέσω του app της προκειμένου να διατηρήσει και να δεσμεύσει περαιτέρω το πελατειακό της κοινό.

Μία ανακαίνιση και μία πρωτοποριακή υπηρεσία

Η H&M Ελλάδας προχώρησε πριν από τρεις μήνες στην ολική ανακαίνιση του διώροφου, έκτασης 1.100 τ.μ., καταστήματός της στο Χαλάνδρι. Το ανανεωμένο κατάστημα προσφέρει πλέον και την υπηρεσία Click & Collect Lockers, μια επιλογή παράδοσης για ηλεκτρονικές αγορές που διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα και χώρες. Μέσω αυτής, και προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών για ταχύτερη εξυπηρέτηση, η Η&M εξέλιξε την επιτυχημένη υπηρεσία Click Inside, σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα, προσφέροντας τη δυνατότητα παραλαβής και επιστροφής δεμάτων εισάγοντας απλώς έναν κωδικό PIN στα ειδικά lockers.

Το νέο brand COS

Εκτός αυτού, το 2021 εγκαινίασε το πρώτο φυσικό κατάστημα της COS, στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, μετά την επιτυχημένη λειτουργία του e-shop της στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Η λονδρέζικη COS λειτουργεί σχεδόν συμπληρωματικά με το casual στιλ των H&M, με συλλογές υψηλής ποιότητας, all time classic κομμάτια αλλά και μοντέρνα ρούχα που επαναπροσδιορίζουν την έννοια του διαχρονικού. Μάλιστα το brand διαθέτει και ρούχα που έχουν δημιουργηθεί από υλικά με έμφαση στην αειφορία, όπως βιολογικό βαμβάκι, ανακυκλώσιμες συσκευασίες γιαουρτιού, zero-waste υλικά.

Ο ανταγωνισμός της Inditex

Το αντίπαλό της δέος, ο όμιλος Inditex και τα brands του που έχουν ηχηρή παρουσία στην ελληνική αγορά, Zara, Zara Home, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius και Oysho, διατηρεί ένα δίκτυο 148 καταστημάτων στην Ελλάδα. Άρχισε δε πρόσφατα να επανατοποθετείται στην αγορά με μεγάλα καταστήματα και ένα νέο concept όπου θα συστεγάζονται τα σήματα Zara και Zara Home σε 2.500-3.000 τ.μ. Οι κινήσεις ανάπτυξης του ισπανικού ομίλου μόδας βασίζεται στο γεγονός ότι το 2022 εκτιμάται έκλεισε εξαιρετικά θετικά, ξεπερνώντας τους στόχους για την τοπική αγορά, ενώ το 2021, ο τζίρος του ανήλθε σε 457,5 εκατ. ευρώ, με αύξηση περίπου 39%.

Στο 2023 με σύνεση

Την τρέχουσα χρονιά, η ελληνική θυγατρική της H&M έχει ανεβάσει τον πήχη των επενδύσεων, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στο άνοιγμα νέων καταστημάτων και στο λανσάρισμα συλλογών μέσω συνεργασιών, μια πρακτική που εγκαινίασε η αλυσίδα σε διεθνές επίπεδο ήδη από το 2004 όταν ο Karl Lagerfeld έγινε ο πρώτος σχεδιαστής luxury brand που συνεργάστηκε μαζί της. Την ίδια στιγμή σε έξι αγορές του εξωτερικού η H&M έχει ήδη ενσωματώσει 70 εμπορικά σήματα τρίτων στην πλατφόρμα της, δίνοντάς την έναν χαρακτήρα marketplace, απέναντι σε fast fashion παίκτες όπως Shein, Zalando, ASOS.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.