Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αποχαιρέτησε τους παριστάμενους, προαναγγέλλοντας κατά κάποιον τρόπο αυτό που ακούγεται καιρό τώρα στην αγορά. Το ενδεχόμενο δηλαδή μεταφοράς της έδρας του ομίλου στο εξωτερικό αλλά και την φυγή από το Χρηματιστήριο Αθηνών με προορισμό κάποιο από τα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού.
Ο επιχειρηματίας που κατάφερε να δημιουργήσει έναν κολοσσό για τα ελληνικά δεδομένα, έχοντας παραλάβει μία οικογενειακή επιχείρηση πριν από αρκετά χρόνια, πιστώνεται την διορατικότητα και την επιχειρηματική του ικανότητα, η οποία του έδωσε την δυνατότητα να χτίσει το οικοδόμημα ενός διεθνούς ομίλου, ο οποίος έχει προσελκύσει μεγάλους επενδυτές μεταξύ των οποίων ο πολύς Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής του ομίλου Fairfax.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ιδρυτής της επιχείρησης και πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου ανέλαβε να συνεχίσει και να αναπτύξει τη δραστηριότητα μίας μεσαίου βεληνεκούς οικογενειακής επιχείρησης. Πήρε στα χέρια του τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης σε ηλικία 24 ετών. Σημείο αναφοράς στην εξελικτική πορεία του ομίλου αποτέλεσε το 1995 η εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κατ’ επέκταση η έναρξη κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας. Ακολούθησε η είσοδός της στην παραγωγή αλουμινίου το 2005 και το 2006 η έναρξη δραστηριότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αιολικούς σταθμούς παραγωγής.
Ο δημιουργός του ομίλου – κολοσσού
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά από το London School of Economics. Ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία είχε ιδρυθεί το 1908 και εκπροσωπούσε κατασκευαστές προϊόντων μετάλλου και χάλυβα. Το 1990, ίδρυσε τον Όμιλο Μυτιληναίος. Με στρατηγικές αποφάσεις επέκτεινε τις δραστηριότητες του ομίλου, αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης κατασκευαστικής ΜΕΤΚΑ, καθώς και της Αλουμίνιον της Ελλάδας, την οποία κατέστησε ως τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 1995, εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο όμιλος έκανε είσοδο στον ενεργειακό τομέα με την Protergia. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ηγήθηκε του εταιρικού μετασχηματισμού της επιχείρησης, στοχεύοντας σε μία «πράσινη» εταιρεία που δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους της, με δραστηριοποίηση στην «πράσινη» μεταλλουργία και στη βιώσιμη ενέργεια. Η επιχείρηση θεωρείται ως εκείνη που άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισήλθε στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου στη χώρα, εξασφαλίζοντας στους πελάτες της ασφαλή και ανταγωνιστική προμήθεια φυσικού αερίου. Επιπλέον, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δημιούργησε τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό και πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ στην Ελλάδα.
Βασικός μοχλός των ισχυρών αποτελεσμάτων το 2022 ήταν ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που κατέγραψε κύκλο εργασιών 4.434 εκατ., που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά 252% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο όμιλος
Ο πολύπλευρος επιχειρηματικός όμιλος και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1990 αποτελώντας την μετεξέλιξη της παλαιάς μεταλλουργικής εταιρείας που διατηρούσε η οικογένεια Μυτιληναίου. Σήμερα η επιχείρηση δραστηριοποιείται εκτός από τη μεταλλουργία και στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας αλλά και στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας και της ταχύτατης ανάπτυξης, που ταυτόχρονα βοήθησε τον όμιλο να διαφύγει δυσκολιών τα τελευταία χρόνια, είναι ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων που δρουν υποστηρικτικά η μία προς την άλλη και σε κάθε περίπτωση συναφών αντικειμένων που επί της ουσίας συμπληρώνουν το ένα το άλλο.
Τζίρος 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ
Το 2022 η επιχείρηση πέτυχε ιστορικά υψηλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων της στον τομέα της ενέργειας. Η εταιρεία που πρόσφατα προχώρησε στον εταιρικό της μετασχηματισμό σε Mytilineos Energy & Metals ,πέτυχε το πέρσι να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 6,3 δισ. έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 2021 (137%) και τα καθαρά κέρδη κατά 187% στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 130% στα 823 εκατ. ευρώ έναντι 359 εκατ. το προηγούμενο έτος, επωφελούμενα από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις όλων των τομέων και ιδιαίτερα των τομέων ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας και έργων βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίοι αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 384% και 171% αντίστοιχα. Στόχος της επιχείρησης για φέτος είναι να παρουσιάσει EBITDA που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Εκτός των άλλων όμως πέτυχε το 2022 τη μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ από 803 εκατ. στο τέλος του 2021.
Καθώς η ανάπτυξη συνεχίζεται με πολύ γοργά βήματα, η Μυτιληναίος ετοιμάζεται για την επόμενή της μέρα. Και που εάν επιβεβαιωθούν τα όσα ακούγονται, σύντομα θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας, δημιουργώντας αξία σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τα μεγέθη της και τις επενδύσεις της κατά τα προσεχή έτη.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.