Οι καταξιωμένοι συγγραφείς Sergio Ramirez και Santiago Gamboa σε αποκλειστικές συνεντεύξεις στο JukeBooks

Στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Εν Αθήναις (ΛΕΑ), το JukeBooks εξασφάλισε αποκλειστικές συνεντεύξεις από δύο καταξιωμένους ισπανόφωνους συγγραφείς, που βρέθηκαν στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν το έργο τους.

Ο Παναγιώτης Ματσικούδης, Marketing Director του JukeBooks, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Sergio Ramirez και τον Santiago Gamboa, με αφορμή το γεγονός ότι τα βιβλία τους, «Ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει» και «Η νύχτα θα είναι μεγάλη» αντίστοιχα, βρίσκονται αποκλειστικά στην πλατφόρμα του JukeBooks.

Έχοντας μελετήσει Σοφοκλή και άλλους αρχαίους Έλληνες, ακόμη και Σαίξπηρ, για τη διακυβέρνηση και την εξουσία, ο Sergio Ramirez, πρώην αντιπρόεδρος της Νικαράγουα, μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ματσικούδη τα συμπεράσματά του λέγοντας πως «Ένα από τα πράγματα που προσωπικά με γοήτευσε είναι το γεγονός ότι μελετώντας αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες κατέληξα στο ότι η λογοτεχνία είναι δύναμη».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Sergio Ramirez δεν παρέλειψε να τονίσει πως πρόκειται για τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ήθελε να υπάρχει ένα παρόμοιο σύστημα εκλογής της εξουσίας στη χώρα του. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορείτε να έχετε περιοδικές εκλογές και που οι πολίτες της Ελλάδας μπορούν να αποφασίζουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό, άλλωστε, ήταν πάντα η Δημοκρατία».

Όσον αφορά στον κόσμο των audiobooks, τον βρίσκει αρκετά συναρπαστικό, ενώ προτιμά να ακούει τα audiobooks που αφηγούνται οι ηθοποιοί, καθώς όπως ο ίδιος αποκαλύπτει «Βάζουν κάτι ιδιαίτερο για μένα στη χροιά και τον τονισμό της φωνής, ενώ χαρακτηριστικός είναι και ο δραματικός τρόπος με τον οποίο αφηγούνται μια ιστορία». Συμπληρώνει, δε, ότι «Θα ήθελα να καταλαβαίνω ελληνικά για να μπορώ να ακούσω το βιβλίο μου στο JukeBooks».

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, ο Santiago Gamboa, συζήτησε με τον Παναγιώτη Ματσικούδη για τα παιδικά του χρόνια, για το πώς μεγάλωσε σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον και σε ένα σπίτι με περίπου 5.000 βιβλία, αναφέρθηκε στα ταξίδια του ανά τον κόσμο -Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ινδίες-, στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και το έργο του που επηρέασε τη γραφή του, αλλά και στο πώς κατέληξε να γράψει το «Η νύχτα θα είναι μεγάλη», το οποίο βρίσκεται αποκλειστικά σε audiobook στο JukeBooks.

«Η κεντρική ιδέα αυτού του βιβλίου είναι να μελετήσει σε ένα λογοτεχνικό πλαίσιο τον κόσμο των ευαγγελικών εκκλησιών. Είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς αυτές οι εκκλησίες στην Κολομβία επηρεάζουν και ελέγχουν (ακόμη και πολιτικά) όλο και περισσότερους ανθρώπους».

Στην κουβέντα περί αστυνομικής λογοτεχνίας ανέφερε και τον Έλληνα Πέτρο Μάρκαρη ως έναν από τους συγγραφείς του είδους που θαυμάζει και επηρεάζεται, αποκάλυψε ότι διαβάζει Καβάφη, Σεφέρη και Ελύτη από τα 14 του, ενώ θεωρεί ότι κάθε συγγραφέας του δυτικού κόσμου είναι «παιδί» της κλασικής, ελληνικής λογοτεχνίας. «Ο δυτικός πολιτισμός ξεκινά από εδώ που είμαστε. Αρχίζει με τον Όμηρο, την Ιλιάδα και φυσικά αυτή είναι η αρχή των πάντων».

Η άποψή του για τη λογοτεχνία, ωστόσο, είναι αυτή που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τον Κολομβιανό συγγραφέα να τονίζει πως «Η λογοτεχνία μας βοηθά να κατανοήσουμε όχι μόνο άτομα αλλά και πολιτισμούς. Όταν διαβάζεις κάποιο από τα βιβλία μου ή το “100 χρόνια μοναξιάς” του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, προσεγγίζεις με διαφορετικό τρόπο τη ζωή, έναν διαφορετικό τρόπο κατανόησης των ανθρώπινων συναισθημάτων. Αυτή είναι η λογοτεχνία».

Όσο για τον κόσμο των audiobooks ο Santiago Gamboa δηλώνει ότι τον εκτιμά ιδιαιτέρως, φέρνοντας ως απτό παράδειγμα ακόμη και τη μητέρα του -η οποία λατρεύει τα βιβλία- που στα 81 της δεν μπορεί να τα διαβάσει, αλλά τα ακούει! Μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένες τις συνεντεύξεις των Sergio Ramirez και Santiago Gamboa στο κανάλι του JukeBooks στο YouTube.

Άννα Νάνη, Διευθύντρια Περιεχομένου JukeBooks, Santiago Gamboa, Παναγιώτης Ματσικούδης, Διευθυντής Marketing JukeBooks
Παναγιώτης Ματσικούδης, Διευθυντής Marketing JukeBooks, Sergio Ramirez