29 Απρ 2024
READING

Πώς θα κρατήσει η Nike τα κορίτσια στον αθλητισμό

5 MIN READ

Πώς θα κρατήσει η Nike τα κορίτσια στον αθλητισμό

Πώς θα κρατήσει η Nike τα κορίτσια στον αθλητισμό

Γιατί η Nike υπερασπίζεται τις γυναίκες στον αθλητισμό

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια θετική τάση αύξησης της συμμετοχής των νεαρών κοριτσιών στον αθλητισμό. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι άλλα τόσα εγκαταλείπουν τον αθλητισμό με ανησυχητικούς ρυθμούς, ιδίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Nike πιστεύει ότι μια λύση που μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά είναι η ύπαρξη περισσότερων γυναικών προπονητών.

Στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κόσμο του αθλητισμού, τα κορίτσια και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σταθερά προκλήσεις στην προσπάθειά τους για ίσες ευκαιρίες και αναγνώριση ως ανταγωνιστικές αθλήτριες. Αυτή η ανισότητα επεκτείνεται και στις θέσεις προπονητών, όπου οι γυναίκες δεν έχουν τον ίδιο αριθμό ευκαιριών με τους άνδρες. Σύμφωνα με το Project Play του Ινστιτούτου Aspen, σχεδόν το 75% των επικεφαλής προπονητών νέων είναι άνδρες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς σκοπεύει η Adidas να σταματήσει τις γυναίκες να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό;

Αλλά ακόμη και όταν προσφέρονται στις γυναίκες θέσεις προπονητών, οι ίδιες συχνά έχουν ενδοιασμούς λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Αυτή η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε προπονητικούς ρόλους περιορίζει την έκθεση των νέων σε γυναίκες προπονήτριες και εμποδίζει την πίστη τους στις δικές τους ικανότητες.

Η πρωτοβουλία της Nike

Η Nike υπογραμμίζει τη σημασία των γυναικών προπονητών για την έμπνευση και την παρακίνηση των κοριτσιών. Υποστηρίζει ότι τα κορίτσια χρειάζονται γυναίκες προπονήτριες ως πρότυπα για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό και να προωθήσουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Nike έχει λάβει προληπτικά μέτρα. Σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Tucker για τα Κορίτσια και τις Γυναίκες στον Αθλητισμό του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, η Nike εγκαινίασε το “Coaching HER”. Αυτό το δωρεάν ψηφιακό εργαλείο αποτελείται από επτά ενότητες που παρέχουν πρακτικές συμβουλές στους προπονητές για να παρακινήσουν και να διατηρήσουν τα νεαρά κορίτσια στον αθλητισμό. Οι ενότητες πραγματεύονται θέματα που αφορούν τις εμπειρίες των κοριτσιών στον αθλητισμό και στοχεύουν να ενισχύσουν την κατανόηση των προπονητών σχετικά με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο και μπορούν να συμβάλουν στα ποσοστά εγκατάλειψης.

Coaching HER

Το περιεχόμενο του Coaching HER βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2021 μέσω εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν προπονητές και νεαρές αθλήτριες από διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι έρευνες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια αυτών των εργαστηρίων διερεύνησαν τις αντιλήψεις, τις αξιολογήσεις και τις μεθόδους προπόνησης των προπονητών με τα κορίτσια, ενώ τα κορίτσια μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την προπόνηση. Το Κέντρο Tucker ανέλυσε αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξει κάθε ενότητα, αμφισβητώντας τις προκαταλήψεις σχετικά με την προπόνηση των κοριτσιών.

Η κρίσιμη περίοδος της εφηβείας παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για τη συμμετοχή των κοριτσιών στον αθλητισμό. Οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, όπως η έμμηνος ρύση και η χαμηλή αυτοπεποίθηση για το σώμα, συχνά λειτουργούν ως εμπόδια, με αποτέλεσμα τα κορίτσια να αποσύρονται από τη σωματική δραστηριότητα. Η έρευνα του Κέντρου Tucker δείχνει ότι τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών, τα οποία αντιμετωπίζουν κοινωνικές πιέσεις για συμμόρφωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβάλλονται από τους προπονητές, παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης του αθλητισμού.

Ως εκ τούτου, η ποιότητα της σχέσης προπονητή-αθλητή καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για το αν τα κορίτσια συνεχίζουν να συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα. Αν ένα κορίτσι δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη ή κατανόηση από τον προπονητή του κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της εφηβείας, είναι πιθανό να αποθαρρυνθεί και να διακόψει τη συμμετοχή του. Επιπλέον, η έλλειψη εκπαίδευσης σχετικά με τα κατάλληλα αθλητικά σουτιέν για τα κορίτσια και η παροχή τους μπορεί να κάνει τον αθλητισμό άβολο και επώδυνο.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η Nike έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να εκπαιδεύσει 20.000 γυναίκες προπονήτριες, μητέρες και πρώην αθλήτριες για την προώθηση του αθλητισμού των νέων. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των θετικών γυναικείων προτύπων στον αθλητισμό και να κάνει την προπόνηση πιο εύκολη για τα κορίτσια. Επιπλέον, η Nike επιδιώκει να επιτύχει τη συμμετοχή 50% των κοριτσιών στα κοινοτικά προγράμματα αθλητισμού που υποστηρίζει μέχρι το 2025.

Διαβάστε ακόμα: To πλάνο της Nike για να κερδίσει τις γυναίκες

Η επιδραστική προσέγγιση της Nike

Το Coaching HER αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της Nike, του προγράμματος Made to Play, που ξεκίνησε το 2020 με στόχο την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό στα παιδιά. Η δέσμευση της Nike για την αντιμετώπιση των ποσοστών εγκατάλειψης του αθλητισμού μεταξύ των κοριτσιών αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι εταιρείες μπορούν να δίνουν προτεραιότητα σε κοινωνικά ζητήματα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους.

Επενδύοντας σε γυναίκες προπονήτριες και προωθώντας την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, η Nike στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο περιεκτικού και ενδυναμωτικού αθλητικού περιβάλλοντος για όλους. Το πρόγραμμα Coaching HER ενθαρρύνει τους προπονητές όλων των φύλων να παρέχουν ευκαιρίες στα κορίτσια να αναπτύξουν τον χαρακτήρα τους και να πάρουν πολύτιμα μαθήματα ζωής μέσω του αθλητισμού.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.