29 Απρ 2024
READING

Γιατί ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ετοιμάζει το Diorama II

5 MIN READ

Γιατί ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ετοιμάζει το Diorama II

Γιατί ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ετοιμάζει το Diorama II

Μετά τη δεκαετή πορεία του Diorama I, έρχονται νέες κινήσεις από τον επιχειρηματία

Ο ιδιαίτερα θετικός αντίκτυπος του πρώτου fund της Deca Investments οδήγησε ήδη από τα τέλη του 2019 στην προσδοκία για το διάδοχο επενδυτικό σχήμα Diorama II, που με 200 εκατ. ευρώ σε εύρος πενταετίας, θα στραφεί σε μεγαλύτερα μεγέθη εταιρειών απ’ όσες είχε αποκτήσει μέχρι πρότινος.

Η επιχειρηματικότητα φαίνεται πως βρίσκεται στο dna του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Πρώτη απόδειξη αποτελεί η δημιουργία της Δέλτα, το μακρινό 1952 όταν ο πατέρας του, Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ίδρυσε στα Εξάρχεια -γωνία Διδότου και Ζωοδόχου Πηγής- μια οικογενειακή επιχείρηση που απασχολούσε 20 υπαλλήλους και διέθετε τότε 10 αυτοκίνητα που μοίραζαν γάλα και γιαούρτι.

Από τη Δέλτα στη Vivartia

Με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και ΜΒΑ στο Κellogg Graduate School of Μanagement, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μεταμόρφωσε αυτή τη “Δέλτα της γειτονιάς” στο μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων στην Ελλάδα, βάζοντας ισχυρά θεμέλια για μια σειρά επενδύσεων.

Ήταν το 2005 όταν με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, δημιούργησαν ένα ισχυρό όμιλο με 16 εργοστάσια και 6.300 εργαζομένους και με δράση στον τομέα των φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων, των φρέσκων χυμών, των καταψυγμένων τροφίμων, της παραγωγής έτοιμων φαγητών και των υπηρεσιών μαζικής εστίασης. Η Vivartia είχε υπό τη σκέπη της σήματα εδραιωμένα στην καταναλωτική συνείδηση, όπως τα Chipita, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Goody’s.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πούλησε το δημιούργημά του προς 550 εκατ. ευρώ, και αποφάσισε να αλλάξει πλώρη. Η Δέλτα Παγωτά πέρασε στη Nestlé και οι υπόλοιπες εταιρείες στην MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, ενώ ο ίδιος επέλεξε να μείνει εκτός επιχειρηματικής δράσης για τα επόμενα χρόνια, παραμένοντας ωστόσο στην προεδρία του ΣΕΒ μέχρι και το 2014.

Η Damma Holdings

Το 2013 ίδρυσε το fund Damma Holdings, το οποίο μαζί με τον Γιώργο Δαυίδ της Coca-Cola Τρία Έψιλον επένδυσε στην ιταλική Sireclab που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία φωτισμού LED, ενώ απέκτησε μειοψηφικά ποσοστά σε Κορρές και Mega Yeeros με 5% και 7,5% αντίστοιχα. Η πιο σημαντική επένδυση ήταν η αγορά του 33,9% της ζυθοποιίας ΕΖΑ.

Η Deca Investments και το Diorama Ι

Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύει την Deca Investments στο Λουξεμβούργο και μαζί με partners τους Νίκο Κούλη (είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας), Ιωάννη Καλαντζή, Νίκο Αλιπράντη,Αλέξανδρο Κατσουρίδη και Κωνσταντίνο Δερμάνη  δημιουργούν και διαχειρίζονται το Diorama Investments Sicar, ένα αναπτυξιακό fund €135 εκατ. με σκοπό τις επενδύσεις σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με Ancor Investor τον ίδιο τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Με πρόεδρο τον επί σειρά ετών CEO της Eurobank Νίκο Νανόπουλο, οι επενδυτές του fund είναι διακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και ελληνικοί και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Η διαχείρισή του Fund ασκείται από την Deca Investments ΑΕΔΟΕΕ, η οποία αδειοδοτήθηκε για αυτό το σκοπό και ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μέχρι και το 2020 το fund πρόσθεσε στο portfolio του στρατηγικές μειοψηφικές συμμετοχές σε εξωστρεφείς ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις: Atlas Tapes (παραγωγή-εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών), Damavand (μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), Akazoo/InternetQ (ψηφιακή μουσική), inapp advertising, Minimob (ψηφιακή διαφήμιση), Adam Pack (συσκευασίες), Axel Accessories (ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ), Viva Wallet Holdings (ηλεκτρονικές πληρωμές), Lariplast (πλαστικά ποτήρια), Μινέρβα (τρόφιμα), PharOS (γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα) και Pummaro (εξαγορά εργοστασίου της Unilever στη Γαστούνη).

Ολοκλήρωσε την παρουσία του και αποεπένδυσε από την Atlas Tapes, Akazoo/InternetQ και Viva Wallet Holdings που πέρασε στον έλεγχο της JP Morgan προς 150-160 εκατ. ευρώ.

Phaistos Investment Fund: Το βλέμμα στην τεχνολογία

Το 2019 με το family office του, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μπήκε ως επενδυτής στην Phaistos Investment Fund, ένα επενδυτικό ταμείο το οποίο εστιάζει στις επενδύσεις σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα 5G, με έμφαση στη τεχνολογία και τα επιχειρηματικά εγχειρήματα που συναρτώνται με τις δυνατότητες του υπερδικτύου, με βασικό χρηματοδότη το ελληνικό Δημόσιο.

Στους επενδυτές του Phaistos περιλαμβάνονται ο όμιλος OTE/ Deutsche Telekom και το Latsco Family Office της Mαριάννας Λάτση, όπως και η Eλληνική Aναπτυξιακή Tράπεζα Eπενδύσεων, που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο.

Tο fund πραγματοποίησε σε διάστημα μερικών μηνών (2018-2019) επενδύσεις στις εταιρείες Matternet και OQ Technology όπως και στην ελληνική Pandas.io (ανταλλακτήριο μεταχειρισμένων smartphones).

Οι διαφορετικές επενδύσεις

Το 2013 υλοποίησε τον οργανισμό NEON που δραστηριοποιείται σε εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, υποτροφίες και διεθνείς συνεργασίες, με στόχο η Αθήνα γίνει ένα διεθνές κέντρο Τέχνης.

Παράλληλα, στήριξε την απόφαση της κόρης του, Αλεξάνδρας, να δημιουργήσει τον μιντιακό όμιλο Frontstage Entertainment με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, Εν Λευκώ 87.7, Μελωδία 99.2, HiT 88.9, RED 96.3, Kids Radio 88.6 και Play 88,9, για τον οποίο και βραβεύτηκε ως “Γυναίκα Επιχειρηματίας της χρονιάς” πέρυσι από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ενώ το 2015, ο επιχειρηματίας δημιούργησε το think tank “διαNEOσις”, το οποίο αρχικά διενεργούσε ακαδημαϊκές έρευνες. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό, με στόχο να συμβάλλει στον κοινωνικό διάλογο και να προτείνει λύσεις, μέσα από μια σειρά μελετών και ερευνών που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Με τη στόχευση του Diorama ΙΙ να στρέφεται σε φαρμακευτικές εταιρείες και επιχειρήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας, αναμένεται μέχρι το 2025 να έχει συγκεντρώσει 200 εκατ. ευρώ και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος του Diorama I με προαπαιτούμενες αποεπενδύσεις, το νέο fund θα επιδιώξει πλειοψηφικές συμμετοχές στις εταιρείες όπου θα επενδύσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.