22 Ιαν 2025
READING

Τι είναι τα avamalls που θέλουν να αλλάξουν το retail;

5 MIN READ

Τι είναι τα avamalls που θέλουν να αλλάξουν το retail;

Τι είναι τα avamalls που θέλουν να αλλάξουν το retail;

Επαναπροσδιορίζοντας το retail στην ψηφιακή εποχή

Στον συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο του retail, μια σημαντική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς όλο και περισσότερα καταστήματα υιοθετούν εικονικές βιτρίνες έναντι των παραδοσιακών στα φυσικά καταστήματα. Αυτή η μετάβαση έχει ανοίξει το δρόμο για μια νέα έννοια στα εμπορικά κέντρα – το “avamall”.

Το avamall είναι μια κυβερνοκοινότητα που αποτελείται από ποικίλα τρισδιάστατα εικονικά καταστήματα που λειτουργούν από γνωστούς retailers, συμπεριλαμβανομένων των Gucci και Claire’s, οι οποίοι ήδη εξερευνούν τις καθηλωτικές διαδικτυακές εμπειρίες. Με πρόσβαση μέσω ψηφιακών πλατφορμών, αυτά τα καταστήματα εικονικής πραγματικότητας ή “avastores” ενσωματώνονται απρόσκοπτα στο metaverse.

Αν και τα avastores δεν διαθέτουν φυσικά προϊόντα, εξακολουθούν να είναι ικανά να τα πωλούν και η παρουσία τους επεκτείνεται σε μια εποχή που πολλά φυσικά καταστήματα κλείνουν τις πόρτες τους. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με το Business Insider, περισσότερες από δώδεκα μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπως η Bed Bath & Beyond, η Walmart και η Amazon, έχουν ανακοινώσει το κλείσιμο περισσότερων από 2.100 σημείων μόνο το 2023. Αυτό ακολουθεί την τάση για κλείσιμο 2.600 καταστημάτων το 2022 και σχεδόν 5.000 το 2021.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το metaverse αλλάζει το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία καταναλωτικών αγαθών

Μια νέα μορφή για το retail

Αν και τα avastores δεν διαθέτουν φυσικά προϊόντα, εξακολουθούν να είναι ικανά να τα πωλούν και η παρουσία τους επεκτείνεται σε μια εποχή που πολλά φυσικά καταστήματα κλείνουν τις πόρτες τους. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με το Business Insider, περισσότερες από 12 μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπως τα Bed Bath & Beyond, η Walmart και το Amazon, έχουν ανακοινώσει το κλείσιμο περισσότερων από 2.100 σημείων μόνο το 2023. Αυτό ακολουθεί την τάση για κλείσιμο 2.600 καταστημάτων το 2022 και σχεδόν 5.000 το 2021.

Η μείωση των φυσικών καταστημάτων είναι ιδιαίτερα εμφανής στα εμπορικά κέντρα, όπου τα καταστήματα αντικαθίστανται από γραφεία, ιατρικά κέντρα και καφέ. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα εμπορικά κέντρα σε θέση να αντέξουν αυτή την κρίση. Η Core Research εκτιμά ότι το 25% όλων των εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ θα κλείσουν μέχρι το 2025, ενώ από το 2017 έως το 2022, ο αριθμός των εμπορικών κέντρων μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 16,7% κάθε χρόνο, όπως αναφέρει η Capital One.

Το μέλλον του retail

Εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι τα εικονικά avamalls, προσφέροντας μια επαναστατική εναλλακτική λύση τόσο για τους retailers όσο και για τους καταναλωτές. Ενώ τα φυσικά καταστήματα συνεχίζουν να κλείνουν, οι retailers πειραματίζονται με τρισδιάστατες εικονικές πλατφόρμες για να εμπλακούν με τους ψηφιακούς ιθαγενείς. Ορισμένοι έχουν ξεκινήσει να λανσάρουν pop-up καταστήμστα που φέρνουν την εμπειρία του καταστήματος στους καταναλωτές σε απομακρυσμένες αγορές, ενώ άλλοι έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά μέσα σε παιχνίδια, παρουσιάζοντας προσομοιωμένα αγαθά που είναι διαθέσιμα για αγορά σε φυσικά καταστήματα.

Claire’s: Η Claire’s, δημοφιλής προορισμός για τα in fashion girls, εγκαινίασε το ShimmerVille, έναν τρισδιάστατο προορισμό μέσα στην εφαρμογή παιχνιδιών Roblox, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράζουν εικονικά ρούχα και αξεσουάρ, οι φυσικές εκδόσεις των οποίων διατίθενται επίσης στα φυσικά καταστήματα του brand. Στο ShimmerVille προσφέρονται επίσης διάφορα παιχνίδια και εικονικοί προορισμοί όπου οι παίκτες θα μπορούν να συναναστρέφονται.

Ralph Lauren: Η αμερικανική εταιρεία μόδας παρουσίασε ένα εικονικό κατάστημα σχεδιασμένο ως σαλέ του σκι, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εξερευνήσουν έναν εκθεσιακό χώρο και να πραγματοποιήσουν απευθείας αγορές. Αυτό ακολούθησε το προηγούμενο εικονικό ντεμπούτο της Ralph Lauren, Winter Escape, σε συνεργασία με το Roblox.

Gucci: Ο ιταλικός οίκος ενσωμάτωσε το “Gucci Metaverse” στο διαδικτυακό της concept store, Gucci Vault, παρουσιάζοντας τρισδιάστατα αγαθά και μοναδικές ψηφιακές αναπαραστάσεις που ονομάζονται NFTs (non-fungible tokens). Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν διάφορες εισόδους, όπως μια ιστορία που ξεδιπλώνεται, έναν εικονικό χώρο τέχνης και ένα παιχνίδι που ονομάζεται “Vault Land”.

Γιατί τα avamalls ελκύουν τους retailers

Η δημιουργία ενός εικονικού καταστήματος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά καταστήματα. Απαιτεί λιγότερο προσωπικό, εξαλείφει την ανάγκη για ενοίκιο και συνεπάγεται ελάχιστα έξοδα συντήρησης. Επιπλέον, οι εικονικές βιτρίνες επιτρέπουν στους retailers να υπερβούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς, παρέχοντας πρόσβαση στις προσφορές τους σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, οι εικονικές συναντήσεις παρουσιάζουν ευκαιρίες για άμεση αλληλεπίδραση με τους πελάτες, επιτρέποντας στους retailers να αποκτήσουν εύκολα και άμεσα πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Για παράδειγμα, οι πλατφόρμες παιχνιδιών μπορούν να παρέχουν εικονικές επιλογές προϊόντων, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές να αξιολογούν τις προτιμήσεις και να κατανοούν τις παρορμήσεις των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα: Καλώς ήρθατε στην Gucci town στο Roblox | Γιατί η Gucci δίνει τόση έμφαση στο metaverse;

Επίσης, τα avamalls εξορθολογούν τα προγράμματα πιστότητας παρέχοντας μια ενιαία πλατφόρμα όπου οι πελάτες μπορούν να κερδίζουν και να εξαργυρώνουν πόντους σε πολλά avastores. Με την ενοποίηση των δεδομένων των πελατών, οι retailers μπορούν να προσφέρουν ένα πιο ολοκληρωμένο και ικανοποιητικό πρόγραμμα επιβράβευσης που εκτείνεται σε διάφορες μάρκες και εμπόρους. Η προσέγγιση αυτή ευθυγραμμίζεται με τα επιτυχημένα προγράμματα πιστότητας συνασπισμού που παρατηρούνται στην Ευρώπη και τον Καναδά, όπου οι συνεργασίες μεταξύ σούπερ μάρκετ και πρατήριων βενζίνης ή συνεργασίες όπως η Target και η Ulta αποφέρουν αμοιβαία οφέλη για όλα τα συμμετέχοντα μέρη.

Ήρθε το τέλος του φυσικού retail;

Σίγουρα όχι. Ενώ τα avamalls υπόσχονται πολλά, δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν πλήρως τα φυσικά καταστήματα. Η πιο αποτελεσματική στρατηγική έγκειται στη σύνδεσή τους, προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ εικονικής και πραγματικής εμπειρίας αγορών. Εξάλλου οι άνθρωποι επιθυμούν τόσο το απτό όσο και το εικονικό, ανάλογα με την περίσταση και τη διάθεσή τους.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.