29 Απρ 2024
READING

Το χαμένο τουριστικό στοίχημα Μυκόνου και Σαντορίνης

4 MIN READ

Το χαμένο τουριστικό στοίχημα Μυκόνου και Σαντορίνης

Το χαμένο τουριστικό στοίχημα Μυκόνου και Σαντορίνης

Λόγω ονόματος αλλά και δραστηριότητας στον εγχώριο τουριστικό χάρτη, η Μύκονος θεωρείται ίσως ο κορυφαίος προορισμός στην Ελλάδα. Πού παρά τα όσα κατά καιρούς ακούγονται για το νησί, τις πρόσφατες πολεοδομικές ατασθαλίες που έκαναν τον γύρο των μέσων ενημέρωσης αλλά και πολλά κατά καιρούς παρατράγουδα, δεν παύει να παραμένει περιζήτητη. Φέτος παρόλα αυτά και μέχρι στιγμής τα πράγματα για τον δημοφιλή προορισμό είναι κάπως διαφορετικά.

Και παρά τη γκρίνια που υφίσταται σε πολλούς Έλληνες, ότι δεν μπορούν να πλησιάσουν οικονομικά το νησί των Κυκλάδων για να κάνουν τις διακοπές τους, κάτι αντίστοιχο φαίνεται να ισχύει και για αρκετούς εισερχόμενους τουρίστες. Συχνά οι προσφερόμενες υπηρεσίες στο νησί είναι αναντίστοιχες από κάποιους επαγγελματίες – σε καμία περίπτωση από το σύνολο -, οι οποίοι υποβιβάζουν το τουριστικό προϊόν της Μυκόνου και στιγματίζουν το όνομά και τη φήμη της.

Στοιχεία που αφορούν στην τουριστική κίνηση της Μυκόνου, δείχνουν ότι τον περασμένο Απρίλιο έφτασαν στο νησί 21.806 ταξιδιώτες, έναντι 30.760 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, αριθμός μειωμένος κατά 29,1%. Σε ό,τι αφορά την πορεία του τετράμηνου, η διεθνής επιβατική κίνηση στο νησί έφτασε τους 22.735 επιβάτες, κινούμενη πτωτικά κατά 28,1% σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, όπου είχε αγγίξει τους 31.609. Την ίδια ώρα, τον Απρίλιο, ο αριθμός πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 193 από 372 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σημειώνοντας μείωση 48,1%.

Πτωτική όμως είναι η κίνηση και στη Σαντορίνη καθώς από στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προκύπτει ότι η μείωση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρσι άγγιξε το 6,8% (33.601 φέτος από 36.037 αφίξεις το 2022). Επίσης, στο τετράμηνο του 2023 η μείωση έφτασε σε ποσοστό 5%.

Πολλοί άνθρωποι της τουριστικής αγοράς αποδίδουν το φαινόμενο στο ότι οι πολύ ακριβές υπηρεσίες δεν ευνοούν την επιλογή τους, κυρίως όταν συμβαίνει αυτό που προαναφέραμε. Ότι δηλαδή δεν δικαιολογούν οι υπηρεσίες την τιμή τους. 

Αυτό που φαίνεται να λείπει από νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι η ύπαρξη οργανωμένης προβολής. Διότι καλό είναι το λεγόμενο world of mouth, όμως οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές αρνούνται – ατύπως τουλάχιστον – να δαπανήσουν χρήματα για προβολή των προορισμών οι οποίοι τους αφήνουν αρκετά χρήματα τα τελευταία χρόνια. 

Ο διεθνής ανταγωνισμός

Επιπλέον, ο ισχυρός ανταγωνισμός από χώρες – προορισμούς της Μεσογείου αλλά και από την Τουρκία, η οποία ευνοείται τουριστικά λόγω και χαμηλής τιμής της λίρας έρχονται να κλέψουν τη δόξα από τα δικά μας δημοφιλή νησιά. Από τη μία οι Έλληνες ταξιδιώτες στρέφονται σε εναλλακτικούς προορισμούς όπως για παράδειγμα η Σάμος, ενώ και οι ξένοι όταν αντιλαμβάνονται την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε επίπεδο τιμών και υπηρεσιών, καταφεύγουν σε οικονομικότερους μεσογειακούς και ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπου αυτά που πληρώνουν θα τα «εισπράξουν» ανταποδοτικά σε υπηρεσίες και με το παραπάνω. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στη Σάμο όπου τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα των μεγάλων tour operators του εξωτερικού, σημειώθηκε άνοδος 44,6% τον Απρίλιο, οπότε ξεκίνησε η σεζόν για τις πτήσεις από το εξωτερικό, ενώ στη Μυτιλήνη η αύξηση φτάνει το 100%.

Ακόμα πιο πρόσφατα στοιχεία της Fraport Greece δείχνουν στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 η επιβατική κίνηση στη Μύκονο μειώθηκε κατά 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο 10,4% και τη διεθνή κίνηση να υπολείπεται κατά 20,4% συγκριτικά με το 2022. Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, μπορεί το κυκλαδίτικο νησί να κατέγραψε συνολικά άνοδο σε ποσοστό 16,6% σε σχέση με το 2022, ωστόσο το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου η διεθνής κίνηση σημείωσε πτώση 3,7% συγκριτικά με το περσινό πεντάμηνο, με την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο +33,9%.

Έλλειψη ετοιμότητας σε επίπεδο υποδομών

Ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί η ετοιμότητα των δημοφιλών προορισμών κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν, διότι οι υποδομές νησιών όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και βέβαια άλλων ελληνικών νησιών κάθε άλλο παρά επαρκούν για να στηρίξουν το κατακόρυφα αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα των θερινών μηνών του έτους.

Στο ερώτημα ποιοι είναι εκείνοι που ακόμα και σήμερα ψηφίζουν Μύκονο και Σαντορίνη, ψηλά στη λίστα εμφανίζονται οι Ισραηλινοί ταξιδιώτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν τα δύο κυκλαδίτικα νησιά, εν αντιθέσει με τους τουρίστες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και σε άλλα νησιά – πλην της Μυκόνου – σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν δεδομένης της φιλελευθερίας που πρέσβευε η Μύκονος στο συγκεκριμένο πεδίο. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.