28 Απρ 2024
READING

Το retail της νέας εποχής δημιουργεί μεγάλους παίκτες

5 MIN READ

Το retail της νέας εποχής δημιουργεί μεγάλους παίκτες

Το retail της νέας εποχής δημιουργεί μεγάλους παίκτες

Πώς η εξαγορά των attica, τα νέα malls στο Ελληνικό και τον Πειραιά, αλλάζουν το τοπίο

Από τα attica μέχρι τα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, το new age retail θέλει μεγάλους χώρους, φιλοσοφία και ατμόφαιρα malls, πολυτέλεια, premium και limited edition brands. Οι νέοι παίκτες του λιανεμπορίου δημιουργούνται αυτή την στιγμή και είναι έτοιμοι να αλλάξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Η δυναμική επαναφορά του retail μετά την αναστολή κάθε πανδημικού μέτρου, διαφάνηκε από την κίνηση-ματ της Ideal Holdings -στο μετοχικό της σχήμα περιλαμβάνονται οι εφοπλιστές Παναγιώτης και Θανάσης Λασκαρίδης, ο όμιλος Τσάκου, το ίδρυμα Ωνάση, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Γιάννης Σαραντίτης και οι Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης και Αλέξης Σγουμπόπουλος- που απέκτησε τα Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. έναντι 100 εκατ. ευρώ. Η κίνηση δεν ήταν τυχαία.

Η περίπτωση της Attica Stores

Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα, τα attica stores, βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης έχοντας ήδη επεκτείνει τον 3ο και 4ο όροφο της ναυαρχίδας τους, το attica στο City Link στο κέντρο της Αθήνας, προσθέτοντας 4.000 τ.μ. επιφάνεια πωλήσεων ενώ έως και το 2025, θα ακολουθήσουν επενδύσεις για ανακαινίσεις όλων των πολυκαταστημάτων του δικτύου attica σε Golden Hall και The Mall, αλλά και σε Mediterranean Cosmos και Tsimiski στη Θεσσαλονίκη.

Η attica διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Το 2022 παρουσίασε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών της άγγιξε τα 58,9 εκατ. ευρώ έναντι 49,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ενώ η παρουσία της στα μεγαλύτερα malls που βρίσκονται στα σκαριά, είναι ενδεικτική της αλλαγής που επέρχεται.

Το Vouliagmenis Mall

Το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα -και εκ των μεγαλύτερων της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Ευρώπης- θα φιλοξενεί καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands. Ενδεικτικό είναι ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. έχει ήδη δεσμεύσει το δικό της χώρο σε ένα εμπορικό κέντρο που αναμένεται να είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι και θα προσφέρει, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, με εκθέσεις, συναυλίες, γυμναστήρια, gaming corners, κινηματογράφους, χώρους παιδικής αναψυχής, που θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

Συνώνυμο της πολυτέλειας το Riviera Galleria

Για το Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο που θα βρίσκεται στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, στο παράκτιο μέτωπο της λεωφόρου Ποσειδώνος, τα προσύμφωνα μίσθωσης επιφανειών διαμορφώνονται σε 20%, με στόχο να αυξηθούν στο 50% έως το τέλος του έτους. Από τα 100 καταστήματα που προβλέπεται να φιλοξενεί, τα 70 θα αφορούν οίκους μόδας και άλλα καταστήματα luxury brands -ανάμεσά τους και τα Αττικά Πολυκαταστήματα-, όπως και 30 σημεία εστίασης με γαστρονομικά εστιατόρια.

The Ellinikon Commercial Hub

Η Lamda Development έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με την Trade Estates του ομίλου Φουρλή για τη δημιουργία ενός retail park με έκταση 30 στρεμμάτων εντός των ορίων του Ελληνικού. Η συνεργασία προβλέπει την απόκτηση από τον όμιλο Φουρλή, των διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση του The Ellinikon Commercial Hub, μεγέθους 30.000 τ.μ.

Σε αυτό θα δημιουργηθεί νέο μεσαίο κατάστημα ΙΚΕΑ, μεγέθους 10.000-12.000 τ.μ. που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του πάρκου. Τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι μικρότερα σε μέγεθος (περίπου 2.000 τ.μ.) και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και νέο Intersport που επίσης διαχειρίζεται ο όμιλος Φουρλή.

Νέα εμπορικά κέντρα από την Trade Estates σε Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα

Τη λειτουργία 12 εμπορικών πάρκων πανελλαδικά σχεδιάζει εντός της προσεχούς διετίας η Trade Estates. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, έως το τέλος του 2026 η εταιρεία σχεδιάζει την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου με την εμπορική ταυτότητα “Top Parks” σε 550 εκατ. ευρώ (από περίπου 300 εκατ. ευρώ σήμερα), με τον διπλασιασμό του αριθμού των ακινήτων και της μισθωτικής επιφάνειας.

Στα Σπάτα έχει αποκτηθεί οικόπεδο επιφανείας 32 στρεμμάτων, κοντά στο Smart Park και το Athens Designer Outlet, όπου θα ανεγερθεί εμπορικό πάρκο μεικτής εκμισθώσιμης επιφανείας 9.650 τ.μ. με 500 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Η επένδυση υλοποιείται σε συνεργασία με την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Ten Brinke Hellas, την οποία έχει επιλέξει ως στρατηγικό συνεργάτη η Trade Estates για όλες τις συναφείς επενδύσεις της.

Στην Κρήτη, οι δύο πλευρές προχωρούν την ανάπτυξη οικοπέδου 40 στρεμμάτων στη θέση Αοράκια του Δήμου Αλικαρνασσού, το οποίο προσφέρει πρόσβαση στον ΒΟΑΚ, δίπλα στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια του ακινήτου θα είναι 10.600 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια θα αγγίξει τα 14.000 τ.μ.

Ενώ στην Πάτρα σχεδιάζεται ένα εμπορικό πάρκο 20.000 τ.μ. με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 13.900 τ.μ., επί οικοπέδου 21,5 στρεμμάτων που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό. Το ακίνητο βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας, στη συμβολή των οδών Ανθείας και Ακτή Δυμαίων. Το εμπορικό πάρκο θα περιλαμβάνει ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και άλλα 4 καταστήματα, με 400 θέσεις στάθμευσης.

Ο Piraeus Tower

Το έργο που υλοποιεί από το 2021 η Dimand σε κοινοπραξία με την EBRD και την Prodea Investments, ο Piraeus Tower φιλοδοξεί να φέρει αέρα ανανέωσης στο τοπίο της λιανικής στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Στο ισόγειο (190 τ.μ.) και στον 1ο όροφο (960 τ.μ.) του Πύργου έχει κλείσει θέση η βρετανική αλυσίδα JD Sports, εκ των κορυφαίων sportswear και outdoor retail groups στον κόσμο, με τζίρο 7,3 δισ. ευρώ. Το 2021 η JD Sports αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας το 80% της κρητικής εταιρείας αθλητικών ειδών Cosmos Sport, ενώ ήδη μετράει δύο μεγάλα καταστήματα στην Αττική, ένα στο Smart Park στα Σπάτα και το δεύτερο στο εμπορικό κέντρο River West.

Εκτός αυτού, υπάρχει ήδη συμφωνία με τον όμιλο Inditex, για τα brand Zara και Zara Home και τη μίσθωση καταστήματος συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ., σε χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.