29 Απρ 2024
READING

Τι μάρκες και ποια μοντέλα αυτοκινήτων αγοράζουν περισσότερο οι Έλληνες

4 MIN READ

Τι μάρκες και ποια μοντέλα αυτοκινήτων αγοράζουν περισσότερο οι Έλληνες

Τι μάρκες και ποια μοντέλα αυτοκινήτων αγοράζουν περισσότερο οι Έλληνες

Σε ισχυρό παίκτη της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου εξελίσσεται το Opel Corsa, το οποίο στο πεντάμηνο του 2023 κρατάει την πρωτιά από πλευράς ταξινομήσεων σε μονάδες αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ταξινομήθηκαν συνολικά 3.828 αυτοκίνητα Opel Corsa, διατηρώντας μάλιστα σημαντική διαφορά από το δεύτερο Citroen C3, το οποίο είχε 2.491 πωλήσεις.

Από την πρώτη τριάδα ωστόσο δεν λείπει το αυτοκίνητο που αποτελεί το δυνατό χαρτί της Toyota, η οποία είναι η μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις συνολικά στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για το Yaris, το οποίο ταξινομήθηκε στο πεντάμηνο συνολικά 2.125 φορές. Πρόκειται συνολικά για αυτοκίνητα της μικρομεσαίας κατηγορίας, τα οποία είναι λογικό να είναι και τα πιο ευπώλητα και λόγω τιμής αλλά και λόγω ευελιξίας που προσφέρει το μέγεθός τους. Σε ό,τι αφορά τώρα το Opel Corsa βάζει υποψηφιότητα να εξελιχθεί στο πιο ευπώλητο μοντέλο του 2023, αποσπώντας την συγκεκριμένη πρωτιά που μέχρι πρότινος κατείχε το Yaris.

Στην ίδια κατηγορία ακολουθεί το Peugeot 208 με 1.899 αυτοκίνητα, ενώ σταδιακά αρχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα στις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης. Κι αυτό γιατί για παράδειγμα τα αυτοκίνητα από την πέμπτη θέση αρχίζουν να «μεγαλώνουν», όπου το Toyota Yaris Cross ανήκει πλέον στην κατηγορία των SUV με 1.763 και αποτελεί το δημοφιλέστερο μάλιστα μοντέλο της κατηγορίας αυτής. Ακολουθεί το Volkswagen T-Roc με 1.361 μονάδες, το Hyunday i20 με 1.357 μονάδες και τη δεκάδα κατά σειρά συμπληρώνουν το Peugeot 3008 με 1.322 οχήματα, το Toyota CH-R με 1.312  και το Hyunday i10 με 1.200. 

Οι πιο δημοφιλείς μάρκες

Βλέποντας όμως συνολικά την αγορά, η Toyota συνεχίζει να είναι η πλέον προτιμητέα μάρκα αυτοκινήτου στην Ελλάδα έχοντας διαθέσει 6.844 αυτοκίνητα στο πεντάμηνο του 2022 και είναι η εταιρεία που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, το οποίο άλλωστε διατηρεί όλα τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, στο πεντάμηνο του 2023 το μερίδιο της Toyota είναι 12% και μετά η Opel ακολουθεί με την ώθηση που της δίνει το Corsa με μερίδιο 10,3% και 5.895 αυτοκίνητα, η Citroen με 8,2% και 4.672 μονάδες, η Peugeot με 7,8% και 4.422, η Hyundai με 4.089 kai 7,2%, η BMW που αποτελεί και την πιο δημοφιλή μάρκα από τις εταιρείες αυτοκινήτων πολυτελείας με μερίδιο 4,3 και 2.473 αυτοκίνητα. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η ΚΙΑ με 2.435 πωλήσεις και μερίδιο 4,3% και αμέσως μετά η SUZUKI με 2.266 και μερίδιο 4% και η Ford με 2.266 αυτοκίνητα και το μερίδιό της στο πεντάμηνο του έτους να είναι 3,9%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την αποτύπωση της αγοράς που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, στον οποίο είναι μέλη όλες οι μεγάλες και γνωστές μάρκες αυτοκινήτου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. 

Oι ουραγοί

Βλέποντας όμως κανείς και στην ουρά της κατάταξης, από αύξουσα σε φθίνουσα θέση, τις λιγότερες πωλήσεις έχουν η Smart με μόλις 21 αυτοκίνητα στο πεντάμηνο, η Abarth με 25, η Maserati με 21, η Mitsubishi με 19, η BYD με 4, η Bentley με 2, η Lotus με 2, η Chausson με 1, η Lancia με 1, η Leapmotor με 1, η Zhidou με 1 και η LEVC επίσης με 1 αυτοκίνητο στην περίοδο που εξετάζουμε. Να σημειωθεί ότι η δημοφιλία της Smart στην Ελλάδα κατέρρευσε από τη στιγμή που η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει παγκοσμίως, αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητο μοντέλο, αποσύροντας από τη γραμμή παραγωγής της τα βενζινοκίνητα. Ενώ μάρκες όπως η Bentley και η Lotus, είναι λογικό να έχουν περιορισμένες πωλήσεις καθότι απευθύνονται σε πολύ ειδικό αγοραστικό κοινό και με συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη. 

Η εντυπωσιακή πορεία της Tesla

Εντυπωσιακή συνεχίζει να παραμένει πάντως για τα δεδομένα μίας μάρκας που έχει να παρουσιάσει μόνο ηλεκτροκίνητα μοντέλα, η πορεία της Tesla, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία του Elon Musk, πούλησε 772 αυτοκίνητα και έχει μερίδιο 1,4%, με μικρή διαφορά από την αμέσως προηγούμενή της τη MINI, με 783 αυτοκίνητα και μερίδιο επίσης 1,4%, με τις δύο αυτές μάρκες να βρίσκονται περίπου στη μέση της συνολικής κατάταξης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και διαθέτουν αυτοκίνητά τους στη χώρα μας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.