26 Απρ 2024
READING

Back to business για όλους τους παίκτες σούπερ μάρκετ

6 MIN READ

Back to business για όλους τους παίκτες σούπερ μάρκετ

Back to business για όλους τους παίκτες σούπερ μάρκετ

Πού στοχεύουν οι επενδύσεις των παικτών της αγοράς του σούπερ μάρκετ;

Με τον τζίρο το 2022 να επιστρέφει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα -λόγω και του πληθωρισμού- στα 13,50 δισ. ευρώ, το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων λιανεμπόρων διαμορφώθηκε στο υψηλότερο σημείο μέχρι τώρα, στο 82,3%. Οι επενδύσεις που τρέχουν οι βασικοί παίκτες, εξάλλου, δείχνουν την πρόθεση όλης της αγοράς να υλοποιήσουν αρκετά βήματα μπροστά, τόσο σε οργανική ανάπτυξη όσο σε εξαγορές και λανσάρισμα νέων concepts.

Σταθερό επενδυτικό πλάνο για τον Σκλαβενίτη

Με το μερίδιο της να αυξάνεται την τελευταία πενταετία, η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης αναδεικνύεται σταθερά στη μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Οι πωλήσεις για το 2022 άγγιξαν τα 4,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12% σε σχέση με το 2021, την ίδια στιγμή που η ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ κατέγραψε ανάπτυξη 5,8% σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων αγοράς, IRI, γεγονός που φέρνει τον Σκλαβενίτη να έχει τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το σύνολο της αγοράς. Αλλά και να κατέχει άνω του 1/3 του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ πανελλαδικά.

Τηρώντας τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ομίλου για τη φετινή χρονιά, ο Σκλαβενίτης εγκαινίασε ήδη το νέο του κατάστημα στη Μυτιλήνη (Καρά Τεπέ) και προετοιμάζεται για τη λειτουργία του επόμενου σημείου του στη Γλυφάδα και στις πρώην εγκαταστάσεις του Novacinema Odeon, αλλάζοντας παράλληλα την εικόνα εκατοντάδων καταστημάτων σε όλη την επικράτεια.

Το επενδυτικό πλάνο του 2023 περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας μέσω νέου εξοπλισμού στα καταστήματά της, αλλά και την ενίσχυση των υποδομών μέσω νέου Κέντρου Μαναβικής και Παρασκευαστηρίου Ετοίμων Φαγητών στην περιοχή της Αττικής, καθώς και την επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το πλάνο επενδύσεων για το 2023 προβλέπει 60 εκατ. ευρώ, ποσό που τα τελευταία χρόνια διατηρείται σταθερό.

Σήμερα η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης διαθέτει 455 Καταστήματα, 4 Κέντρα Διανομής Παραγγελιών eMarket και 6 Κέντρα Διανομής στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 600.000 πελάτες καθημερινά, απασχολεί περισσότερους από 30.000 εργαζομένους και συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενώ ο όμιλος διαθέτει συνολικά 525 καταστήματα, απασχολεί περισσότερους από 34.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 650.000 πελάτες την ημέρα.

Οργανική ανάπτυξη και franchise για την ΑΒ Βασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, δεύτερη μεταξύ των έξι κορυφαίων αλυσίδων είδε το μερίδιό της να μειώνεται το 2021 στο 17,7% από 18,8% το 2020 και 19,5% το 2019. Η ΑΒ Βασιλόπουλος εμφάνισε μείωση τζίρου 2,6% το 2021, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 1,97 δισ. ευρώ.

Η αλυσίδα του ομίλου Ahold Delhaize δεν έχει κάνει ολοκληρωμένη κίνηση προς την κατεύθυνση των εξαγορών μετά την απόκτησης της ΤΡΟΦΟ στις αρχές του 2000, επενδύοντας στην οργανική ανάπτυξη. Για το 2023 ειδικότερα η εταιρεία έχει πλανάρει και ένα σημαντικό ποσό επενδύσεων που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ για έως και 10 εταιρικά καταστήματα και περίπου 50 καταστήματα franchise.

Ανάμεσά τους, το υπερμάρκετ στο οικόπεδο του Ιδρύματος Μιμηκόπουλου, σε απόσταση λίγων μέτρων από το “δαχτυλίδι” της Αττικής Οδού στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας, σε μια κίνηση με την οποία φιλοδοξεί να σπάσει την κυριαρχία της Σκλαβενίτης στην κεντρική οδική αρτηρία της Αττικής.

Την ίδια στιγμή η στόχευση της ΑΒ Βασιλόπουλος στον τομέα των convenience stores με τα σήματα AB Shop & Go και ΑΒ Food Market σε περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα έχει θετικό πρόσημο, αφού εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης 12,8% σύμφωνα με την Circana.

Ανάπτυξη μέσω εξαγορών για την Μασούτης

Τα μεγέθη της Μασούτης ενισχύθηκαν σημαντικά από τις εξαγορές που υλοποίησε πέρυσι, με την ανάπτυξη εσόδων σε συγκρίσιμη βάση να υπολογίζονται στο 5% στα 934 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η Μασούτης έχει καταφέρει να αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αλυσίδα στο οργανωμένο λιανεμπόριο (πίσω από Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl), με τζίρο που ξεπερνάει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ μετά την περσινή συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ Χανίων. Πρόσφατα εξαγόρασε και την αλυσίδα Τερζής στην Πελοπόννησο, με 6 καταστήματα, τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση της στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια της χώρας και ουσιαστικά στη Νότια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την οργανική του ανάπτυξη, για φέτος ο προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν κυρίως για την ανακαίνιση και αναβάθμιση καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές, αλλά και για την ίδρυση νέων καταστημάτων στην Αττική, με επόμενο σταθμό τη Γλυφάδα.

Το νέο concept των My Market και ο όμιλος Metro

Υλοποιώντας πρόσφατα επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Metro εγκαινίασε το νέο σύγχρονο κέντρο διανομής στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην ζήτηση των καταστημάτων του σε Κεντρική Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Πλέον η εταιρεία διαθέτει τέσσερα κέντρα διανομής και συγκεκριμένα στα Οινόφυτα (40.000 τ.μ.), στη Μάνδρα (21.000 τ.μ.), στη Θεσσαλονίκη (45.000 τ.μ.) και στον Ασπρόπυργο (4.000 τ.μ.) για κατεψυγμένα προϊόντα.

Η αλυσίδα My market μετρά ήδη 233 καταστήματα, αριθμός που πρόκειται να ανέβει μετά και την επέκταση του concept των μικρών καταστημάτων My Market Local μέσω franchising. Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να προστεθούν περίπου 90 νέα convenience stores, μεγαλώνοντας το αποτύπωμα της αλυσίδας στην ελληνική αγορά, αρχής γενομένης από την Βόρεια Ελλάδα.

Με τις επενδύσεις την τετραετία 2019-2023 να έχουν κινηθεί στα 187 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Metro έχει δρομολογήσει ένα νέο πλάνο ύψους 280 εκατ. ευρώ μέχρι και τα τέλη του 2026, που θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του δικτύου με νέα καταστήματα, σε ΑΠΕ, ψηφιακό μετασχηματισμό και στην αγορά του ακινήτου στον Ασπρόπυργο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο logistics.

Τρία νέα σημεία για την Γαλαξίας

Ο τζίρος της Πέντε Α.Ε. που τρέχει το σήμα “Γαλαξίας” το 2022 άγγιξε τα 520 εκατομμύρια ευρώ, από 503,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021, ωστόσο ευνοήθηκε σημαντικά όπως και τα περισσότερα σούπερ μάρκετ από την αύξηση των τιμών και τον πληθωρισμό που εκ των πραγμάτων έφεραν νέα δεδομένα στην αγορά, αύξησαν το τζίρο των αλυσίδων, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τον όγκο των καταναλισκόμενων προϊόντων.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στο άνοιγμα τριών νέων ιδιόκτητων καταστημάτων σε Κόρινθο, Αγρίνιο και Ιωάννινα, τα οποία θα ανεγερθούν σε οικόπεδα που έχει αγοράσει. Επιπλέον, έχει θέσει στόχο να κατασκευάσει ιδιόκτητες αποθήκες ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα το δίκτυο των καταστημάτων της στην Αττική και τις όμορες περιοχές. Σήμερα η Γαλαξίας έχει δίκτυο 171 καταστημάτων, από τα οποία τα 80 είναι ιδιόκτητα και τα 81 μισθωμένα.

Διπλή ανάπτυξη για την Κρητικός

Με τζίρο 600 εκατομμυρίων ευρώ, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός διευρύνει σταθερά την παρουσία της και μεγαλώνει για να έχει την αξιοπιστία, τη δύναμη και τις διαδικασίες μιας μεγάλης αλυσίδας, σχεδιάζοντας το άνοιγμα νέων σούπερ μάρκετ και convenience stores. Αποτελώντας πλέον έναν βασικό παίκτη στην αγορά των μεσαίων σούπερ μάρκετ της εγχώριας σκηνής με περισσότερα από 469 σημεία, η αλυσίδα βρίσκεται ένα βήμα πριν ακόμη μια εξαγορά, αλλά μπροστά και σε οργανική ανάπτυξη του δικτύου της.

Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των 52 καταστημάτων του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, που εξαγόρασε πέρυσι, και των 12 καταστημάτων Μαθιουδάκης, ενώ προγραμματίζεται να ενταχθούν στο δίκτυό της ακόμη 10 σούπερ μάρκετ και 10 convenience stores.

Την ίδια στιγμή με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη παροχής των στοιχείων της Lidl Ελλάς στη NielsenIQ, για τη σαφή αποτύπωση των μεγεθών της γερμανικών συμφερόντων αλυσίδας discount. Το δίκτυό της μετρά 229 καταστήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ για την τρέχουσα χρονιά το επενδυτικό της πλάνο αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.