09 Ιαν 2025
READING

Από την παραγωγικότητα στην ικανότητα: Αλλαγή εστίασης για αποτελεσματική ηγεσία

4 MIN READ

Από την παραγωγικότητα στην ικανότητα: Αλλαγή εστίασης για αποτελεσματική ηγεσία

Από την παραγωγικότητα στην ικανότητα: Αλλαγή εστίασης για αποτελεσματική ηγεσία

Γιατί η εστίαση στην ικανότητα είναι πιο σημαντική από την παραγωγικότητα

Ένα ζήτημα που φαίνεται να προβληματίζει τον εργασιακό χώρο, από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη και CEOs, είναι η η παγίδα της πολυπραγμοσύνης.

Ζούμε σε μια κοινωνία που εκτιμά την παραγωγικότητα πάνω απ’ όλα. Αυτό εξηγεί γιατί συχνά υπερηφανευόμαστε για τα πολυάσχολα προγράμματά μας, δουλεύοντας πολλές ώρες, παραλείποντας γεύματα και παραμελώντας την προσωπική μας ζωή στην αναζήτηση της επαγγελματικής επιτυχίας. Ωστόσο, παρά την φαινομενική αναγκαιότητά του στον επιχειρηματικό κόσμο, αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αλλαγή εστίασης

Είναι σημαντικό να τρέψουμε την προσοχή μας προς την ικανότητά μας αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στην παραγωγικότητα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όμως, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να αντιληφθούμε τη διαφορά. Η ικανότητα είναι το άθροισμα της ενέργειας, της προσοχής και του χρόνου που μπορούμε να αφιερώσουμε σε μια δεδομένη εργασία. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγικότητα αναφέρεται στην ποσότητα της εργασίας που μπορούμε να ολοκληρώσουμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο trend της 6ωρης εργάσιμης ημέρας

Επομένως, η νέα ανάγκη είναι να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από το πόσα μπορούμε να κάνουμε, στο πόσο καλά μπορούμε να τα κάνουμε. Το να λειτουργούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε “υπερφόρτωση” και αρνητικές συνέπειες, όπως να ξεσπάμε σε ανθρώπους ή να ξεχνάμε σημαντικές εργασίες.

Όσον αφορά τους ηγέτες, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίζουν πότε λειτουργούν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους και να αναλαμβάνουν δράση είτε για να αυξήσουν τις ικανότητές τους είτε για να μειώσουν το φόρτο εργασίας τους. Αυτό απαιτεί να είναι προσηλωμένοι στο πώς ξοδεύουν το χρόνο τους και να κάνουν ένα βήμα πίσω για να αξιολογήσουν αν οι τρέχουσες δραστηριότητές τους ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητές τους.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ικανότητά μας

Η ικανότητά μας εξαρτάται τόσο από τους πόρους ενέργειας όσο και από τους πόρους χρόνου. Αν μας λείπει ένας από αυτούς τους πόρους, η ικανότητά μας επηρεάζεται αρνητικά. Όταν δεν έχουμε χρόνο ή ενέργεια, λειτουργούμε με μειωμένη ικανότητα.

Από την άλλη πλευρά, το να έχουμε πολύ χρόνο αλλά λίγη ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα τη σπατάλη ικανότητας. Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υπερβάλλουσας ικανότητας, που απαιτεί υψηλά αποθέματα ενέργειας αλλά περιορισμένο χρόνο, δουλεύοντας σε εντατικούς ρυθμούς σε ένα εταιρικό περιβάλλον.

Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας, χρειάζεται να στοχεύουμε στην προσαρμοστική ικανότητα, έχοντας τόσο άφθονο χρόνο όσο και ενέργεια ώστε να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις αλλαγές και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.

Οι ηγέτες με τη σειρά τους είναι ανάγκη να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη της προσαρμοστικής τους ικανότητας και της ικανότητας των ομάδων τους. Αυτό απαιτεί σκόπιμη εστίαση στην αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας και του χρόνου και την αποφυγή της παγίδας της πολυπραγμοσύνης. Τα υψηλόβαθμα στελέχη, πάλι, χρειάζεται να στοχεύουν στη δημιουργία ενός αποθέματος 15% στο πρόγραμμά τους, ώστε να επιτρέπουν απροσδόκητα γεγονότα και χρόνο για επαναφόρτιση.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις ευκαιρίες, να λάβουν τις σωστές αποφάσεις και να αποφύγουν την όποια εξουθένωση. Είναι ζωτικής σημασίας για τους ηγέτες να δίνουν το παράδειγμα και να ενθαρρύνουν τις ομάδες τους να θέτουν επίσης ως προτεραιότητα την ικανότητα και την ευημερία τους.

Διαβάστε ακόμα: Οι εργαζόμενοι θέλουν αλλαγή – και το feedback μπορεί να είναι μέρος της

Στρατηγικές για αύξηση της ικανότητας

Οι ηγέτες μπορούν να λάβουν μέτρα για να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το χρόνο τους. Από το να “συνομιλούν” με τον εαυτό τους για μια ώρα καθημερινά, ώστε να υπάρχει χρόνος για σκέψη, μέχρι να καθαρίσουν το μυαλό τους για να απομακρύνουν οποιαδήποτε “νοητική ακαταστασία”. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να έχουν το δικό τους αποτύπωμα σε πρακτικό επίπεδο, είτε ομαδοποιώντας τις εργασίες καταργώντας τα κοινά σημεία μεταξύ των ομάδων που έχουν αναναλάβει διάφορα υποέργα, είτε ακόμα και συντομεύοντας τις συσκέψεις στα 25 λεπτά για εξοικονόμηση χρόνου και δυνάμεων.

Αδιαμφισβήτητα η παραγωγικότητα είναι απαραίτητη στον εργασιακό χώρο – ουδείς αμφισβητεί την ανάγκη ύπαρξής της. Δεν πρέπει ωστόσο να γίνεται εις βάρος της ευημερίας των εργαζομένων και της συνολικής ικανότητάς τους να αποδίδουν τα μέγιστα. Μετατοπίζοντας την εστίαση από το πόσα μπορούν να κάνουν, στο πόσο καλά μπορούν να τα κάνουν και ιεραρχώντας τις ικανότητές τους, οι επαγγελματίες μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το χρόνο και την ενέργειά τους, να λαμβάνουν σωστά μελετημένες αποφάσεις και να αποφεύγουν την εξουθένωση. 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.