29 Απρ 2024
READING

Πώς το gaming φέρνει μία νέα εποχή για το marketing

4 MIN READ

Πώς το gaming φέρνει μία νέα εποχή για το marketing

Πώς το gaming φέρνει μία νέα εποχή για το marketing

Από την ψυχαγωγία στη δέσμευση: Η κουλτούρα των παιχνιδιών μεταμορφώνει το marketing

Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, οι παραδοσιακές προσεγγίσεις marketing δεν αρκούν πλέον για να προσελκύσουν την προσοχή των σημερινών καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχει ένας κλάδος που έχει προσαρμοστεί επιδέξια στο μεταβαλλόμενο τοπίο και φέρνει επανάσταση στο marketing όπως το ξέρουμε – το gaming.

Η άνοδος της κουλτούρας των παιχνιδιών όχι μόνο μεταμορφώνει την ψυχαγωγία, αλλά και παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για τις μάρκες να συνδεθούν με το κοινό-στόχο τους με έναν ιδιαίτερα ελκυστικό και πολιτισμικά σχετικό τρόπο. Με πάνω από τρία δισεκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως, η έννοια του “σύγχρονου gamer” ξεπερνά κάθε συγκεκριμένη εικόνα ή περιγραφή.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Heineken θέλει να συνδεθεί με τους gamers

Τα παιχνίδια έχουν γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή ψυχαγωγίας παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση όσον αφορά τον χρόνο που αφιερώνει το κοινό, αμέσως μετά την τηλεόραση και τα social media, σύμφωνα με τον IAB – ένα οργανισμό που μελετά το παγκόσμιο οικοσύστημα του ψηφιακού marketing και της διαφήμισης. Έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτιστικό φαινόμενο όπου οι άνθρωποι εκφράζονται δημιουργικά, σχηματίζοντας ζωντανές κοινότητες.

Ο κόσμος των παιχνιδιών στο TikTok

Πώς μοιάζει, λοιπόν, η έκφραση του gaming στο TikTok; Σύμφωνα με την έκθεση τάσεων “What’s Next 2023” του TikTok, η επόμενη γενιά καταναλωτών αναζητά ψυχαγωγία με δράση και συμμετοχή. Αυτό ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αγάπη των gamers για διαδραστικές εμπειρίες. Στο TikTok, το gaming υπερβαίνει το ίδιο το παιχνίδι- περιλαμβάνει ολόκληρο το οικοσύστημα που το περιβάλλει. Οι παίκτες συμμετέχουν ενεργά σε προκλήσεις και τάσεις, επιδεικνύοντας τη δημιουργικότητά τους, το ανταγωνιστικό τους πνεύμα και την προτίμησή τους για τις αγαπημένες τους πνευματικές ιδιοκτησίες παιχνιδιών (IPs).

Η κουλτούρα των παιχνιδιών επεκτείνεται πέρα από το ίδιο το παιχνίδι και έχει διεισδύσει σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας. Στο TikTok έχουν παρατηρηθεί “διασταυρώσεις” μεταξύ του gaming και διαφορετικού περιεχομένου, όπως οι δημιουργοί του #FilmTok που επαναπροσδιορίζουν τα παιχνίδια ως ταινίες ή οι δημιουργοί του #TravelTok που μοιράζονται εμπειρίες gaming στο δρόμο. Η κουλτούρα των παιχνιδιών στο TikTok λειτουργεί ως ένας ανοιχτός χώρος όπου συγκρούονται διαφορετικά πάθη, ενισχύοντας την αίσθηση του ανήκειν και πυροδοτώντας νέα ενδιαφέροντα.

Τι σημαίνει αυτό για το marketing;

Το μέλλον του marketing επηρεάζεται σημαντικά από την άνοδο του gaming στην ψυχαγωγία. Οι marketers καλούνται να αναγνωρίσουν τη δύναμη επιρροής του παιχνιδιού και την ευρύτερη εμβέλεια και δυνατότητα δέσμευσης. Δεν χρειάζεται πλέον να στοχεύουν τους παίκτες ως εξειδικευμένο κοινό, αλλά να αναγνωρίσουν τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η κουλτούρα του gaming. Για να αναβαθμίσουν τις προσπάθειες marketing για τα παιχνίδια, τα εμπορικά σήματα θα πρέπει να υιοθετήσουν την αυθεντικότητα, να δημιουργήσουν αξία και να συνεργαστούν με τις κοινότητες των παιχνιδιών.

Αυθεντικότητα: Η αυθεντικότητα έχει σημαντική αξία για τους gamers, καθώς -σύμφωνα με το TikTik- το 80% των gamers της πλατφόρμας πραγματοποιούν αγορές με βάση το αυθεντικό περιεχόμενο της μάρκας. Έτσι, οι μάρκες θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να κατανοήσουν την κουλτούρα των παιχνιδιών και να αναπτύξουν περιεχόμενο που έχει πραγματική απήχηση στους παίκτες, καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη και δημιουργώντας ουσιαστικές συνδέσεις.

Δημιουργία αξίας: Η δημιουργία αξίας είναι πολύ σημαντική, καθώς οι gamers εκτιμούν το περιεχόμενο που βελτιώνει την εμπειρία τους στο παιχνίδι. Για να το πετύχουν αυτό, τα brands χρειάζεται να επικεντρωθούν στην παροχή πολύτιμου και ελκυστικού περιεχομένου που υπερβαίνει την παραδοσιακή διαφήμιση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σεμινάρια, πληροφορίες από τα παρασκήνια, αποκλειστικές ανταμοιβές εντός του παιχνιδιού ή διαδραστικές εμπειρίες που ενισχύουν τη σύνδεση της μάρκας με το κοινό των παιχνιδιών. Παρέχοντας αξία, οι μάρκες τοποθετούνται ως πολύτιμοι πόροι και αξιόπιστοι συνεργάτες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon επενδύει εκ νέου στο gamification;

Συμμετοχή στις κοινότητες: Η ενεργή δέσμευση με τις κοινότητες παιχνιδιών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργασιών με δημιουργούς παιχνιδιών στο TikTok. Η έρευνα της κινεζικής πλατφόρμας δείχνει ότι το 67% των gamers του TikTok εξετάζουν την αξιοπιστία του δημιουργού όταν κάνουν ή σκέφτονται να κάνουν μια αγορά. Οι δημιουργοί κατανοούν τα ενδιαφέροντα του κοινού τους και συνεργάζονται μαζί τους μέσω περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες και ευκαιριών προβολής των δεξιοτήτων τους. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας και της αφοσίωσης προς τη μάρκα.

Το gaming έχει ήδη γίνει μια ισχυρή δύναμη που έχει φέρει επανάσταση στο marketing. Αγκαλιάζοντας την άνοδό του, οι μάρκες μπορούν να αξιοποιήσουν το πάθος και τις εκτεταμένες κοινότητες των gamers, να συνδεθούν αποτελεσματικά με το κοινό-στόχο τους και να αποκομίσουν τα οφέλη αυτής της δυναμικής και ταχέως εξελισσόμενης βιομηχανίας.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.