28 Απρ 2024
READING

Επενδύσεις και rebranding για το Ούζο Βαρβαγιάννη

3 MIN READ

Επενδύσεις και rebranding για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Επενδύσεις και rebranding για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Η ιστορική ποτοποιία προετοιμάζεται και για τη θερινή σεζόν

Με μια ενιαία ταυτότητα, σταθερή εστίαση στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο, ανάδειξη της ιστορικότητας της μάρκας και της αυθεντικής παραδοσιακής συνταγής που δημιούργησε το brand Ούζο Βαρβαγιάννη, η νεότερη γενιά που βρίσκεται στο τιμόνι της εμβληματικής ποτοτοποιίας πραγματοποιεί το μεγαλύτερο rebranding ύστερα απο 20 χρόνια και εγκαινιάζει μια νέα επένδυση διατηρώντας το βλέμμα σταθερά στο εξωτερικό.

Ήταν γύρω στα 1860 όταν ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης έφτασε στο Πλωμάρι της Λέσβου. Σε ένα νησί, με εύφορη γη, ιδανικό κλίμα και άφθονα νερά που έδιναν ζωή σε μια ξεχωριστή ποικιλία γλυκάνισου και πολλά σπάνια αρωματικά φυτά, ο ποτοποιός αποφάσισε να εγκαινιάσει την πρώτη του παραγωγή για τη δημιουργία ούζου, βασιζόμενος στην εμπειρία και τη γνώση της απόσταξης από την Οδησσό της Ρωσίας.

Σήμερα, 163 χρόνια μετά την πρώτη εκείνη απόσταξη, έχει δημιουργηθεί μια εταιρεία με πολύχρονη πορεία και σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια όπου συνεχίζεται η παραγωγή των τεσσάρων βασικών ετικετών Ούζου Βαρβαγιάννη, όπως και του premium προϊόντος Αφροδίτη.

Η νέα επένδυση

Η πέμπτη γενιά που βρίσκεται στην ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης, Γιάννης Βαρβαγιάννης και Ειρήνη Φρυδά-Βαρβαγιάννη, αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε μια καινούργια επένδυση προκειμένου να επεκτείνουν την παραγωγική υποδομή και δυναμική της εταιρείας, ανανεώνοντας παράλληλα και το μηχανολογικό εξοπλισμό της.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμπληρωματική της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής, που ακολουθεί το καθετοποιημένο μοντέλο και προγραμματίζεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Έχοντας υπαχθεί στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο προϋπολογισμός της επένδυσης θα φτάσει συνολικά το 1,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι με την κίνηση αυτή να προετοιμαστεί η εταιρεία για το πώς θα μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση και τις αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής στο μέλλον.

Ανοδική πορεία παραγωγής

Ήδη η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 50.000 και 55.000 9λιτρων κιβωτίων. Η φετινή χρονιά για την ποτοποιία Βαρβαγιάννη μάλιστα φαίνεται ότι εξελίσσεται με θετικό πρόσημο, αφού ακολουθεί μια ανοδική πορεία που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα υψηλά επίπεδα των 4,5 εκατ. ευρώ που είχε σημειώσει το 2019.

Το 70% των πωλήσεων της εταιρείας πραγματοποιείται στην εστίαση και στη χονδρική, ενώ το υπόλοιπο 30% μέσα από το δίκτυο του οργανωμένου λιανεμπορίου στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερα καλή είναι η παρουσία των προϊόντων Βαρβαγιάννη και σε τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση για παραδοσιακά είδη είναι σταθερή κάθε θερινή σεζόν.

Οι εξαγωγές

Η εταιρεία σήμερα πραγματοποιεί πωλήσεις σε 28 χώρες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται σε χώρες με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως είναι η Γερμανία, οι Η.Π.Α., η Νότια Αφρική και η Αυστραλία. Οι εξαγωγές αποτελούν το 25% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας.

Με όχημα τις τέσσερες ετικέτες και την premium Αφροδίτη, η ποτοποιία Βαρβαγιάννη αναμένεται να εντατικοποιήσει την παρουσία της στις υπάρχουσες αγορές, δίνοντας έμφαση στιςστην αμερικανική αγορά, η οποία αποτελεί, τόσο στη λιανική, μέσω των μεγάλων σούπερ μάρκετ, όσο και στη ΗοReCa, έναν συνεχή πόλο έλξης. Ανάλογα θα πράξει η εταιρεία και στην αγορά της Γερμανίας, στην οποία επιχειρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα άνοιγμα και πέρα από τα στενά όρια της ομογένειας, σε μια απόπειρα προσέλκυσης νέου κοινού.

Στο επίκεντρο του rebranding που πραγματοποίησε η πέμπτη γενιά Βαρβαγιάννη, ξεχωριστή θέση έχει το ούζο Αφροδίτη, που παρά το γεγονός ότι είναι το πιο premium ούζο της εταιρείας, αποτελεί μόνο 1,5 -2% του ετήσιου τζίρου. Στόχος είναι η νέα εικόνα και αυτού του προϊόντος, να το συνδέσει πλέον άμεσα με την ιστορική ποτοποιία ώστε να συγκεντρώσει τις προτιμήσεις και της χονδρικής, και της αγοράς HoReCa και της λιανικής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.