27 Απρ 2024
READING

Η Carpo ετοιμάζεται για νέα “ταξίδια”

5 MIN READ

Η Carpo ετοιμάζεται για νέα “ταξίδια”

Η Carpo ετοιμάζεται για νέα “ταξίδια”

Ενδυναμώνει την παρουσία της στη Μ. Βρετανία με νέο flagship store

Πιστοί στο πελατοκεντρικό μοντέλο που τους οδήγησε στην ανάπτυξη των σημείων Carpo σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι αδελφοί Κοντόπουλοι εστιάζουν περαιτέρω το ενδιαφέρον τους στις ξένες αγορές, ενδυναμώνοντας την παρουσία σε Μεγάλη Βρετανία και βάζοντας τις βάσεις για προέκταση και σε άλλες χώρες.

Με έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και την Kαρπώ, τη θεότητα του φθινοπώρου και υπεύθυνη για αυτή την εποχή του χρόνου, για την τροφή στην κοινότητα καθώς και την ωρίμανση και τη συγκομιδή των καρπών, οι αδελφοί Κοντόπουλοι ίδρυσαν το 1991 την Αθήνα τη φερώνυμη εταιρεία με στόχο να δραστηριοποιηθούν στην εισαγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.

Μια οικοτεχνία, ένα όραμα και το retail concept

Ήταν η εποχή που πριν εμπλακούν με τον τομέα της λιανικής, είχαν δημιουργήσει ένα μικρό κατάστημα πώλησης ξηρών καρπών στην Κυψέλη, επί της οδού Κρίσης. Μετά τη διακοπή λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος στην Κυψέλη, μετά από πρωτοβουλία του μεγαλύτερου αδελφού, Κώστα -ακόμα φοιτητής στη Νομική τότε-, δημιούργησαν την επιχείρηση επεξεργασίας ξηρών καρπών με κύρια δραστηριότητά της την χονδρική, στον Ασπρόπυργο.

Αυτή η μικρή αρχικά οικοτεχνία μεταμορφώθηκε σε βιοτεχνία και λίγα χρόνια αργότερα, το 1995, σε μονάδα παραγωγής, στηριζόμενη σε ίδια κεφάλαια, μία οντότητα που αποτέλεσε τον πρόδρομο της σημερινής Carpo, η οποία σε πρώτη φάση έκανε παραγωγή με κύριο προσανατολισμό τη χονδρική πώληση, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα με πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς.

The carpo 5 senses experience

Ακολούθως, οι αδελφοί Κοντόπουλοι αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επέκτασης στο χώρο της λιανικής με την ανάπτυξη ενός καινοτομικού concept καταστημάτων όπου συνδυάζονταν αρμονικά 3 βασικές κατηγορίες προϊόντων: ξηροί καρποί, σοκολάτα και καφές. Και κάπως έτσι έκανε την εμφάνισή του το 2011, το πρώτο κατάστημα λιανικής της Carpo στο Κολωνάκι. Έχοντας ως συστατικά τα άριστης ποιότητας προϊόντα, το υψηλού επιπέδου customer service και το μοντέρνο σχεδιασμό, κάθε κατάστημα carpo αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό αισθήσεων με τίτλο “The carpo 5 senses experience”.

Γεγονός που είχε ως συνέπεια τo μοντέλο της βιοτεχνίας να μετατοπιστεί από τη δραστηριότητα χονδρικής -για παράδειγμα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ- προς την λιανική, με την παραγωγική μονάδα της εταιρείας στον Ασπρόπυργο να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τα δικά της σημεία πώλησης. Ωστόσο και η τροφοδοσία σε επίπεδο χονδρικής παραμένει μία από τις δραστηριότητές της.

Έμφαση στο customer service

Βασικό μέλημα της Carpo από την πρώτη στιγμή λειτουργίας των καταστημάτων της, ήταν να προσφέρει μία εμπειρία προς τον επισκέπτη τους και να φέρει στην επιφάνεια μνήμες και αρώματα με πολυεθνικό χαρακτήρα. Θυμίζοντας γεύσεις από τη Βραζιλία, το Μαρόκο αλλά και την Ελλάδα του ’50. Στις προθήκες των καταστημάτων οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, οι σοκολάτες και ο φρεσκοκομμένος καφές δημιούργησαν ένα μείγμα τέτοιο, που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα πρωτοποριακό κατά την άφιξή του που έως και σήμερα δεν έπαψε να εξελίσσεται.

Παρουσία εντός κι εκτός Ελλάδας

Το μοντέλο “The carpo 5 senses experience” οδήγησε την εταιρεία να αναπτύξει σταδιακά τα καταστήματά της σε περιοχές με μέσο προς υψηλό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, αρχής γενομένης από το Κολωνάκι. Ακολούθησε το Ψυχικό τον Δεκέμβριο του 2013, το σημείο στο Golden Hall το 2015, ένα χρόνο μετά στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά το 2017. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει έξι καταστήματα στην Αθήνα, στα Βόρεια, Νότια προάστια και στο κέντρο της πόλης και άλλα πέντε στο εξωτερικό, σε Μ. Βρετανία και Μέση Ανατολή, χωρίς να προγραμματίζεται κάποια κίνηση επέκτασης στην εγχώρια αγορά για την τρέχουσα χρονιά.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και στο εξωτερικό όπου χάρη στη δυναμική που εμφανίζει το brand, αναμένονται νέες κινήσεις, με επέκταση και σε άλλες χώρες.

Τι συνέβη στο Ντουμπάι

Αν και το μοντέλο ανάπτυξης του δικτύου της Carpo βασιζόταν αποκλειστικά σε ίδιες δυνάμεις τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση της επέκτασής της σε μία αραβική χώρα όπως το Ντουμπάι, απαιτήθηκε η ύπαρξη ενός ισχυρού συνεργάτη, η παρουσία του οποίου θα ενέπνεε αξιοπιστία για την εξέλιξη και την προβολή του brand Carpo και στη συγκεκριμένη αγορά. Για το λόγο αυτό επελέγη το master franchise να δοθεί στο Americana Group, που ανέλαβε το 2022 να ανοίξει το πρώτο σημείο Carpo στο Dubai Mall.

Η περίπτωση της M. Βρετανίας

Φέτος η carpo κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου διατηρεί σημεία σε Piccadilly -το πρώτο κατάστημα που άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2013-, Hans Crescent, Montpelier και Selfridges. Η συγκυρία αυτή αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να δημιουργήσει η εταιρεία ένα νέο και πιο μοντέρνο concept καταστήματος μεταφέροντας το υπάρχον από την τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα στο Piccadilly, σε ένα iconic κτίριο της ίδιας περιοχής με προοπτική να αποτελέσει το flagship store της Carpo. Εκεί οι επισκέπτες του brand θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία με νέες γευστικές προτάσεις.

Με την πορεία του τουρισμού να επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και το 2023 να έχει γίνει ήδη το νέο ορόσημο του ελληνικού τουρισμού χάρη στον μεγάλο όγκο αφίξεων και τις θετικές προβλέψεις για το υπόλοιπο της σεζόν, η εταιρεία εκτιμά ότι θα επηρεαστούν θετικά και τα δικά της σημεία λιανικής. Οι πωλήσεις στο δίκτυο λιανικής της Carpo κινούνται στα ίδια επίπεδα με τους υπόλοιπους μήνες, ενώ στο κανάλι HoReCa παρουσιάζεται σημαντική αύξηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.