28 Απρ 2024
READING

Απόλυτα κυρίαρχη η Lamda Development στα εμπορικά κέντρα

3 MIN READ

Απόλυτα κυρίαρχη η Lamda Development στα εμπορικά κέντρα

Απόλυτα κυρίαρχη η Lamda Development στα εμπορικά κέντρα

Δύναμη πυρός αποτελούν για τη Lamda Development τα τέσσερα εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή. Ο λόγος για τα Golden Hall, The Athens Mall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens. Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του 2022 η Lamda εξαγόρασε το Mc Arthur Glen στα Σπάτα, μετονομάζοντάς στο σε Designer Outlet Athens, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα βήμα στον τομέα των εκπτωτικών εμπορικών κέντρων επώνυμων προϊόντων.

Σήμερα, η συνολική μεικτή μισθώσιμη επιφάνεια ανέρχεται στα 178.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι συνολικές πωλήσεις των μισθωτών σε 604 εκατομμύρια ευρώ. Η αξία των εμπορικών κέντρων (gross asset vanue) ανέρχεται στα 1,03 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση στο τέλος του 2022. Από αυτά το The Mall Athens έχει μισθώσιμη επιφάνεια 58,5 χιλιάδες τετραγωνικά και αξία 454 εκατομμύρια ευρώ. Το Golden Hall έχει μισθώσιμη επιφάνεια 52,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και αξία 272 εκατομμύρια ευρώ, το Mediterranean Cosmos έχει μισθώσιμη επιφάνεια 46 χιλιάδες τ.μ. και αξία 191 εκατ. ευρώ και το Designer Outlet Athens μισθώσιμη επιφάνεια 21,2 χιλιάδες τ.μ. και αξία 116 εκατ. ευρώ. 

Σημαντικά ενισχυμένη κερδοφορία στο α’ τρίμηνο του 2023

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των εμπορικών κέντρων, η οποία ανήλθε στα 20,9 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 36% έναντι του 2022 κάτι που σηματοδοτεί νέο ιστορικό ρεκόρ σε τριμηνιαία βάση. Τα μεγαλύτερα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς είχε το The Mall Athens με 8,2 εκατομμύρια ευρώ από 6,5 εκατομμύρια πέρυσι, ακολούθησε το Golden Hall με 5,4 εκατομμύρια από 4,6 εκατομμύρια, το Mediterranean Cosmos με 5 εκατομμύρια από 4,3 εκατομμύρια ευρώ και το Designer Outlet Athens με 2,4 εκατομμύρια ευρώ. 

Επισκεψιμότητα και δαπάνη ανά επισκέπτη

Η επισκεψιμότητα στα τρία εμπορικά κέντρα Athens Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos αυξήθηκε 32% στο πρώτο τρίμηνο του ’23 έναντι του 2022. Σημειώνεται ότι η επισκεψιμότητα του πρώτου τριμήνου του 2022 επηρεάστηκε αρνητικά́ στα τέλη Ιανουάριου 2022 από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την κακοκαιρία «Ελπίς». Ειδικότερα, το Golden Hall εμφάνισε για ένα ακόμα τρίμηνο σημαντική́ αύξηση. Έναντι του 2022 αυξήθηκε 30%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό́ και τη θετική́ συνεισφορά́ της ανάπτυξης του δυτικού́ τμήματος του κτιρίου, που ξεκίνησε σταδιακά́ τη λειτουργία του από́ το Δεκέμβριο 2019. Επιπλέον, το Designer Outlet Athens κατέγραψε σημαντική́ αύξηση 56% έναντι του 2022.

Σε ό,τι αφορά τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στα εμπορικά́ κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos αυξήθηκε κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι του 2022, επιβεβαιώνοντας την αυξητική́ τάση που καταγράφηκε στο σύνολο του 2022. Η εν λόγω αύξηση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό́ από́ το γεγονός ότι ο βασικός λόγος επίσκεψης πλέον είναι οι αγορές αγαθών. Αντίστοιχα το Designer Outlet Athens κατέγραψε μείωση 9% έναντι του 2022.

Συγχώνευση σε μία εταιρεία για Golden Hall, Mall και Mediterranean Cosmos

Μόλις προχθές έγινε γνωστή η συγχώνευση των δύο εταιρειών που διαχειρίζονται τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και The Mall Athens προχώρησε η Lamda Development. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά από τη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των 100% θυγατρικών της εταιρειών, «Malls Management Services – Υπηρεσίες Διαχείρισης Εμπορικών Κέντρων Μονοπρόσωπη Α.Ε.» που διαχειρίζεται τα The Mall Athens και Golden Hall και της «ΜC Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας», που διαχειρίζεται το Mediterannean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κίνησης αποφασίστηκε η έγκριση του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης με απορρόφηση της δεύτερης θυγατρικής από την πρώτη.

Σήμερα, στα τέσσερα εμπορικά κέντρα της Lamda φιλοξενούνται 621 διαφορετικές μάρκες προϊόντων, 90 χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Σε αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 7000 εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή η πληρότητα από πλευράς μίσθωσης των διαθέσιμων χώρων από τη Lamda, ανέρχεται σε ποσοστό 99%. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.