23 Δεκ 2024
READING

Πώς θα αναβιώσει η θρυλική ΙΖΟΛΑ

4 MIN READ

Πώς θα αναβιώσει η θρυλική ΙΖΟΛΑ

Πώς θα αναβιώσει η θρυλική ΙΖΟΛΑ

Στα τέλη του 2023 τοποθετείται η επάνοδος του θρυλικού brand από την Γ.Ε. Δημητρίου

Η εμβληματική εταιρεία ηλεκτρικών ΙΖΟΛΑ που κυριάρχησε για 50 χρόνια στην ελληνική αγορά, αναμένεται να επανέλθει στα τέλη της χρονιάς από την Γ.Ε. Δημητρίου υπό την ομπρέλα του ομίλου Quest. Φιλοδοξία της εταιρείας που τρέχει το brand της Toyotomi στην Ελλάδα, είναι να αναβιώσει το ιστορικό brand και να το οδηγήσει σταδιακά και σε αγορές του εξωτερικού.

Ύστερα από 32 χρόνια παροπλισμού, το brand της ΙΖΟΛΑ είναι έτοιμο να ξαναμπεί στα ελληνικά -και όχι μόνο- σπίτια, υλοποιώντας τα σχέδια της ιδιοκτήτριας εταιρείας Γ.Ε. Δημητρίου. Πόσο εύκολο είναι όμως να την εμπιστευτούν οι νεότερης γενιάς καταναλωτές, που ενδεχομένως να έχουν δει το iconic σήμα της σε αειθαλείς συσκευές σε αποθήκες, χωριά και εξοχικά; Το μυστικό φαίνεται πως κρύβεται στη word of mouth αξιοπιστία των συσκευών.

Καινοτομία και 50ετής κυριαρχία

Αρχίζοντας την πρώτη του επιχείρηση τη δεκαετία του 1930 και συνεχίζοντας στη μεταπολεμική δεκετία του ’50, ο Παναγιώτης Δράκος από τη Θήβα αποφάσισε με τη βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ και ένα δάνειο να επεκτείνει τη μονάδα που έφτιαχνε τότε σωλήνες, εμαγιέ και καζανάκια σε ένα ιδιόκτητο κτίριο στην Καλλιθέα και πουλούσε στην οδό Αιόλου, μπαίνοντας στον τομέα της κατασκευής των ηλεκτρικών συσκευών.

Το 1951 παρουσίασε την πρώτη κουζίνα και ένα χρόνο αργότερα το πρώτο ψυγείο, και τα δύο ελληνικής κατασκευής. Εφαρμόζοντας μια σειρά από καινοτομίες για τα δεδομένα της εποχής -όπως η θήκη των αβγών στο εσωτερικό της πόρτας του ψυγείου- η μάρκα έφτασε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, με μερίδια 48% μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Με δύο μονάδες παραγωγής υψηλής δυναμικότητας, στην Καλλιθέα και στη Θήβα, υπολογίζεται ότι η επιχείρηση κατασκεύαζε 800.000 συσκευές ετησίως, απασχολώντας 2.500 εργαζομένους, κάνοντας αυτό που υποσχόταν στις διαφημίσεις της: έφερε τον πολιτισμό στο μέσο ελληνικό σπίτι.

Η επιτυχία της ήταν μεγάλη όπως επιβεβαίωναν τα στοιχεία της εποχής. Μάλιστα, το 1974, έπειτα από 23 χρόνια λειτουργίας, η ΙΖΟΛΑ βρισκόταν στον πίνακα των 100 μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών, καταλαμβάνοντας την 5η θέση ως προς την απασχόληση, την 7η θέση όσον αορά τα ίδια κεφάλαια, την 9η από πλευράς συνολικών κεφαλαίων και τη 13η αναφορικά με τις εξαγωγές, αφού είχε καταφέρει να εξάγει το 1/3 της συνολικής της παραγωγής.

Ο ανταγωνισμός και η κρίση

Όταν ο έτερος μεγάλος παίκτης της αγοράς, Πίτσος, όμως, εξαγοράστηκε το ίδιο χρονικό διάστημα από τη γερμανική Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH, οι ισορροπίες άρχισαν να αλλάζουν. Σε συνδυασμό με ανεκπλήρωτα επενδυτικά πλάνα και αύξηση χρεών, η ΙΖΟΛΑ βρέθηκε μπροστά στην αρχή της δικής της κρίσης. Έτσι το 1977 μαζί με την Εθνική Τράπεζα και την Eskimo, δημιούργησαν την Ελίντα Α.Ε. χωρίς να πετύχει ωστόσο το επιχειρηματικό αυτό πείραμα έναντι του ανταγωνισμού.

Το 1984 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήεων και ένα χρόνο αργότερα κήρυξε πτώχευση βάζοντας τέλος στη βιομηχανική παραγωγή. Εν μέσω κακοδιαχείρισης και δικαστηρίων, η εταιρεία της άλλοτε κραταιάς οικογένειας Δράκου κλείνει οριστικά το 1991 και το όνομα “ΙΖΟΛΑ” μοιάζει να μπαίνει στο χρονοντούλαπο. Μοναδικά αναμνηστικά, η αίθουσα με το όνομά της και ο φερώνυμος χαρακτηρισμός που φέρει το υπερμάρκετ Σκλαβενίτης στις Τζιτζιφιές.

Ο ρόλος της Γ.Ε. Δημητρίου

Κι όμως. Παρά την υφεσιακή πορεία της χώρας το 2015, η εταιρεία Γ.Ε. Δημητρίου, γνωστή για τα σήματα της Toyotomi και της Singer στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε την αναβίωση του ιστορικού brand, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στη νέα γενιά καταναλωτών να τη γνωρίσει. Σύμφωνα με τον τότε προγραμματισμό, η παραγωγή των ηλεκτρικών συσκευών θα γινόταν στην Πολωνία, ενώ στην πλήρη εξέλιξή της η επένδυση θα έφτανε στα 10 εκατ. ευρώ με προοπτικές για πορεία στο εξωτερικό.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε όμως το επόμενο διάστημα η εταιρεία, την οδήγησαν στον όμιλο Quest και την -προσωρινή όπως αποδεικνύεται σήμερα- αναστολή των συνολικών σχεδίων της για την ΙΖΟΛΑ. Για μια πενταετία, η εταιρεία Γ.Ε. Δημητρίου διέθετε λίγους κωδικούς σε κουζίνες, εστίες και φούρνους, που παράγονταν όντως στην Πολωνία.

Η ώρα της επανόδου

Εν μέσω μιας αναδιανομής της αγοράς που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις λευκές συσκευές με διαχρονικές ευρωπαϊκές μάρκες μεσαίας κατηγορίας να μην υφίστανται πλέον, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΙΖΟΛΑ σημαίνει την ώρα της επανόδου για το εμβληματικό brand, που την τοποθετεί στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς με τη διάθεση μιας πλήρους γκάμας προϊόντων εντός κι εκτός Ελλάδας.

Όχημά της στο συγκεκριμένο εγχείρημα, αποτελεί η κυρίαρχη θέση που κατέχει αυτή την στιγμή στην αγορά των κλιματιστικών με το ιαπωνικό brand της Toyotomi στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Εξάλλου, σκοπεύει να πράξει κάτι ανάλογο και με το σήμα της Singer και σε τομείς εκτός των ραπτομηχανών, όπως αυτός των μικροσυσκευών. Η Γ.Ε. Δημητρίου αναμένεται να εμφανίσει φέτος πωλήσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών το 2022.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.