27 Απρ 2024
READING

Ο Σκλαβενίτης στους 250 retailers παγκοσμίως και τι σημαίνει αυτό

4 MIN READ

Ο Σκλαβενίτης στους 250 retailers παγκοσμίως και τι σημαίνει αυτό

Ο Σκλαβενίτης στους 250 retailers παγκοσμίως και τι σημαίνει αυτό

Ο Σκλαβενίτης είναι η μοναδική ελληνική επιχείρηση που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 250 κορυφαίες εταιρείες λιανικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα την ετήσια έκθεση της Deloitte για το λιανικό εμπόριο «Global Powers of Retailing 2023».

Δίπλα στην Walmart και το Amazon

Πρωτοπόρος της σχετικής λίστας είναι για ακόμα μια χρονιά η Walmart, η οποία μαζί με το Amazon, ως εταιρείες ψηφιακού λιανικού εμπορίου, ωφελήθηκαν από τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και την αυξημένη χρήση των ψηφιακών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή. Στην πλειονότητά τους, οι 10 κορυφαίοι λιανέμποροι ενίσχυσαν τις ψηφιακές τους δυνατότητες, μέσω της κεφαλαιοποίησης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, τόσο εντός του καταστήματος όσο και για την ανάπτυξη και βελτίωση του omnichannel με την πελατειακή τους βάση.

Τι δείχνει η λίστα της Deloitte

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία εστιάζει στις αλλαγές στο λιανεμπόριο, μέσα από νέες τεχνολογίες, πολιτικές βιωσιμότητας και ανθρωποκεντρικές καινοτομίες, οι 250 κορυφαίοι λιανέμποροι παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξη 8,5%, με τους 10 επικεφαλής του κλάδου να αυξάνουν τις πωλήσεις τους κατά 8%.

Μπορεί η συμμετοχή του Σκλαβενίτη σε αυτή την λίστα να μην είναι αντιληπτή 100% από όλους, αλλά δίνοντας περισσότερες πληροφορίες, γίνεται σαφές σε ποιο επίπεδο μεγέθους και ειδικού βάρους εταιρεία έχει εξελιχθεί ο Σκλαβενίτης.

  • Από τις 250 εταιρείες της λίστας οι 90 προέρχονται από την Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι ο Σκλαβενίτης βρίσκεται μέσα στους 90 μεγαλύτερους retailers στην Ευρώπη.

  • Στους retailers δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο εταιρείες super market αλλά επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, όπως ενδύματα, αθλητικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά. Για παράδειγμα, retailers από την Ευρώπη που περιλαμβάνονται στους 90 είναι η Louis Vuitton, η IKEA, τα Zara, τα H&M, η Adidas και η Hermes.

  • Ο Σκλαβενίτης είναι η μοναδική εταιρεία από την Ελλάδα που περιλαμβάνεται σε μια λίστα με τους μεγαλύτερους “παίκτες” από όλο τον κόσμο με πολυεθνική παρουσία σε πολλές αγορές, παρά το γεγονός ότι έχει παρουσία μόνο σε δύο χώρες.

  • Είναι η δεύτερη φορά που ο Σκλαβενίτης συμπεριλαμβάνεται στην λίστα και αυτό δείχνει την ωριμότητα στην οποία βρίσκεται η εταιρεία ακολουθώντας μια σταθερή ανάπτυξη σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού.

  • Στην λίστα συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι μεγάλοι παγκόσμιοι “παίκτες” στο ηλεκτρονικό εμπόριο όπως το Amazon και το Alibaba.

Δεν έχουμε άλλα παραδείγματα εταιρειών που να μπορούν να ανταγωνιστούν σε τόσο υψηλό επίπεδο και σε μια μεγάλη αγορά όπως το retail/e-commerce. Και αυτό ως γεγονός οδηγεί σε δύο κατευθύνσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κυριαρχία του Σκλαβενίτη

Πρώτον, στην Ελλάδα πλέον ο Σκλαβενίτης έχει κυριαρχία και τόσο μεγάλη ορατότητα από το εξωτερικό που δεν επιτρέπει εύκολα σε κανένα υποψήφιο να σκεφτεί την είσοδο ή την ανάπτυξή του στην ελληνική αγορά χωρίς να “λογαριάσει” τον παράγοντα “Σκλαβενίτης”. Ταυτόχρονα, οποιοσδήποτε μεγάλος και παγκόσμιος “παίκτης” εάν θα ήθελε με μια κίνηση να κατακτήσει ηγετικό μερίδιο στην Ελλάδα, ο μόνος τρόπος να το κάνει θα ήταν να “χτυπήσει” την πόρτα του Σκλαβενίτη. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που ο Σκλαβενίτης είχε ενδιαφέρον να “ακούσει” κάτι τέτοιο – που δεν φαίνεται ωστόσο καθόλου πιθανό.

Στην ελληνική αγορά, λοιπόν, ο Σκλαβενίτης έχει καταφέρει να κυριαρχήσει με τέτοιο τρόπο που δεν επιτρέπει στους εγχώριους ανταγωνιστές να τον ακολουθήσουν αλλά παράλληλα δεν επιτρέπει και σε κάποιον παγκόσμιο retailer να σκεφτεί την δραστηριότητά του εδώ, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά.

Βήμα στο εξωτερικό

Σε μια δεύτερη κατεύθυνση, προς το εξωτερικό, θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μια εκτίμηση εάν ο Σκλαβενίτης θα μπορούσε να δει αγορές εκτός Ελλάδας και Κύπρου όπου έχει ήδη παρουσία. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο βήμα για μια εταιρεία αλλά με σωστή στρατηγική και σωστή στόχευση-επιλογή αγοράς είναι εφικτό και μπορεί να παράξει αποτέλεσμα.

Ο Σκλαβενίτης έχει αναπτύξει ένα παράδειγμα λειτουργίας και επικοινωνίας στο οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχο και αυτό μπορεί να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα. Η ανάπτυξη του Σκλαβενίτη στο εξωτερικό θα ήταν μια στρατηγική κίνηση με μεγάλη σημασία γιατί θα τον έβαζε σε ένα άλλο “σύμπαν” στο οποίο δεν υπάρχουν άλλες ελληνικές εταιρείες σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από την ανάλυση αυτών των δύο κατευθύνσεων είναι σαφές ότι η συμμετοχή του σε μια τέτοια λίστα εταιρειών αποτυπώνει πόσο έχει αναπτύξει την δική του τεχνογνωσία και μάλιστα σε μεγάλο μέγεθος – 4 δις. ευρώ πωλήσεις δεν έχει κανένας άλλος retailer- με μοναδικά αποτελέσματα.

Αυτό που ξέρουμε σήμερα είναι ότι ο Σκλαβενίτης έχει ηγετική παρουσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο με τέτοιο τρόπο που δύσκολα κάποιος μπορεί να τον ανταγωνιστεί. Το μέλλον θα δείξει εάν θα δοκιμάσει να εξάγει το μοντέλο του εκτός συνόρων Ελλάδας και Κύπρου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.