29 Απρ 2024
READING

Ο όμιλος Φουρλή “κάνει παιχνίδι” με ακίνητα, Ikea, Intersport και Holland & Barret

5 MIN READ

Ο όμιλος Φουρλή “κάνει παιχνίδι” με ακίνητα, Ikea, Intersport και Holland & Barret

Ο όμιλος Φουρλή “κάνει παιχνίδι” με ακίνητα, Ikea, Intersport και Holland & Barret

Έμφαση στη λιανική και στην είσοδο της Trade Estates στο Χ.Α.

Με γνώμονα τις omnichannel πωλήσεις και μετά τις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις logistics, ο όμιλος προετοιμάζεται για την επέκταση των δραστηριοτήτων του τόσο σε καταστήματα όσο και σε συνεργασίες και για τους τρεις πυλώνες της λιανικής (ΙΚΕΑ, Intersport, Holland & Barrett), την ίδια στιγμή που η Trade Estates βάζει πλώρη για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με αυτά τα βήματα θα συνεχιστεί η αναδιοργάνωση του ομίλου το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα και με όσα δήλωσαν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Fourlis ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής και ο νέος CΕΟ Δημήτρης Βαλαχής, που διαδέχτηκε πρόσφατα τον Απόστολο Πεταλά. Μάλιστα μετά την ενθαρρυντική εκκίνηση της χρονιάς, με 21% αύξηση πωλήσεων και 22% αύξηση μικτού περιθωρίου κέρδους στο α’ τρίμηνο του 2023, η διοίκηση της Fourlis εκφράζει αισιοδοξία για τη συνολική εικόνα στο τέλος της χρονιάς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 750 εκατ. ευρώ.

Επέκταση επενδύσεων

Ο προσανατολισμός της εταιρείας αφορά τις επενδύσεις σε εμπορικά πάρκα και logistics, με την μικτή εκτιμώμενη αξία των ακινήτων της να αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατ ευρώ μέσα στα επόμενα 7 έτη, από 300 εκατ. ευρώ σήμερα.

Ειδικότερα προανήγγειλε επέκταση δραστηριοτήτων και στους τρεις τομείς που δραστηριοποιείται στη λιανική: οικιακό εξοπλισμό με το σήμα ΙΚΕΑ, αθλητικά είδη με την Intersport, και υγεία & ευεξία με το brand Holland & Barrett.

Η αλλαγή προσανατολισμού για την ΙΚΕΑ

Οι προοπτικές εμφανίζονται πολύ καλές για την αγορά επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, ύστερα από τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, με τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης των επιδόσεων της σουηδικής αλυσίδας να είναι ήδη ορατές.

Στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των μεριδίων αγοράς της ΙΚΕΑ μεσο-μακροπρόθεσμα, ο όμιλος Fourlis ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα, που θέλουν την ανάπτυξη περισσότερων μικρού και μεσαίου τύπου καταστημάτων και στη μείωση των αποθηκευτικών χώρων στα πολύ μεγάλα καταστήματα, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Ο σχεδιασμός αφορούσε 5 καταστήματα μεσαίου μεγέθους 5.000-12.000 τ.μ. και 10 καταστήματα μικρού μεγέθους 1.000-2.000 τ.μ. μέσα στην επόμενη πενταετία σε αγορές του εξωτερικού. Από τα 5 μεσαίου μεγέθους καταστήματα, τα τρία σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με στόχο να λειτουργήσουν εντός των επόμενων 2-3 ετών.

Παράλληλα, μετά τη Λάρισα και τα Ιωάννινα, η μείωση των τετραγωνικών θα έχει ολοκληρωθεί στο κατάστημα ΙΚΕΑ του αεροδρομίου μέχρι το φθινόπωρο του 2023, όπου θα μεταφερθούν τα γραφεία αλλά και το retail hub στο οποίο θα έχουν παρουσία η Intersport και η Holland & Barrett.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για τα τρία νέα καταστήματα στο Ελληνικό -μαζί με την ανάπτυξη retail park σε συνεργασία με τη Lamda Development-, την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης. Ήδη το κατάστημα του Ηρακλείου βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης, ενώ εκείνο της Πάτρας κατασκευάζεται ήδη.

Τρία νέα σημεία για την Holland & Barrett

Ήταν στις αρχές του 2022 όταν είχε ανακοινωθεί η είσοδος του ομίλου Fourlis στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των προϊόντων υγείας και ευεξίας, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του με την Holland & Barrett. Το βρετανικό brand που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα λιανικής της Ευρώπης στον κλάδο της υγείας και της ευεξίας, μετρά τρία σημεία στην Αθήνα με τον όμιλο να αποτιμά ήδη με θετικό πρόσημο την αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό.

Τα πρώτα καταστήματα πώλησης της βρετανικής αλυσίδας λειτουργούν ήδη σε Γλυφάδα, Κηφισιά και The Mall Athens, ενώ ο όμιλος αναζητά νέα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, στα δυτικά και ανατολικά προάστια και στον Πειραιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για μια ακόμα πιο δυναμική ανάπτυξη του νέου πυλώνα retail του και της διείσδυσής του σε ένα ακόμα πιο ευρύ κοινό, πέρα από αυτό που είναι, ήδη, εξοικειωμένο με τα συμπληρώματα διατροφής και το wellness, με τρία σημεία.

Ενώ ύστερα από πολύμηνη αναμονή, το e-shop της Holland & Barrett στην Ελλάδα άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες, με τέσσερις προϊοντικές κατηγορίες, vegan κατηγορία και wellness blog.

Η ανανέωση της Intersport

Έχοντας αφήσει πίσω της τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα ύστερα από την μεταφορά προμηθευτικού κέντρου της μητρικής του σουηδικού ομίλου από την Ιταλία στη Ρουμανία, η Fourlis προχώρησε στην ανακαίνιση πάνω από 100 καταστημάτων, ενώ ανέπτυξε συνεργασίες με προμηθευτές όπως την Nike και την Adidas.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η Intersport αύξησε το τζίρο της κατά 13,6% καθώς έφτασε στα 39,3 εκατομμύρια ευρώ από 34,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο όμιλος Φουρλή αριθμεί σήμερα 106 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 58 καταστήματα στην Ελλάδα, 32 στη Ρουμανία, 10 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο. Επίσης, συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Η στρατηγική του ομίλου το τελευταίο διάστημα απέδειξε ότι εστιάζει πλέον το ενδιαφέρον του σε αποδοτικές δραστηριότητες, έχοντας πουλήσει την ζημιογόνο δραστηριότητα της Intersport Τουρκίας με τίμημα που ανήλθε περίπου στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ προς τον όμιλο Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi, όπως και το The Athlete’s Foot στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, προγραμματίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο κατά πάσα πιθανότητα η δημόσια εγγραφή της θυγατρικής εταιρείας Trade Estates, με τις αποδόσεις για τους μετόχους να υπολογίζονται περί το 7,5%. Συνολικά η αξία των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου €310 εκατ. και στόχος της διοίκησης είναι να αυξήσει την αξία των ακινήτων στα επίπεδα των €740 εκατ. μέχρι το 2027.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.