22 Ιαν 2025
READING

Οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια

4 MIN READ

Οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια

Οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια

Και ταυτόχρονα ενισχύεται η τάση των απλήρωτων υπερωριών;

Στο σημερινό οικονομικό κλίμα, όπου η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα έχουν μεγάλη αξία, το νεαρό εργατικό δυναμικό είναι αυτό που επωμίζεται το βάρος των έντονων εργασιακών απαιτήσεων. Οι εργαζόμενοι της Gen Z ωθούν τον εαυτό τους στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, κάνοντας υπερωρίες, συχνά όμως, χωρίς να λαμβάνουν την προβλεπόμενη ή και δίκαιη αποζημίωση για τις προσπάθειές τους.

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την έκθεση “People at Work 2023” του Ινστιτούτου Ερευνών ADP -που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη έρευνα σε 32.000 εργαζόμενους σε 17 χώρες- υπογραμμίζουν ότι τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών συνεισφέρουν σταθερά επιπλέον 8 ώρες και 30 λεπτά απλήρωτης εργασίας την εβδομάδα. Αυτό συγκρίνεται με 7 ώρες και 28 λεπτά για τους 45-54χρονους και μόλις 5 ώρες και 14 λεπτά για τους 55χρονους και άνω. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διαβάστε ακόμα: Το εργασιακό χάσμα μεταξύ των φύλων

Εργασιακή ανασφάλεια

Πολλοί εργαζόμενοι της Gen Ζ εισήλθαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μιας περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας. Με τις εταιρείες να μειώνουν τις θέσεις εργασίας τους, να εφαρμόζουν πάγωμα μισθών και να απολύουν μαζικά, οι νέοι εργαζόμενοι έχουν μείνει με την αίσθηση της εργασιακής ανασφάλειας. Σε μια προσπάθεια να αποδείξουν την αξία τους και την αφοσίωσή τους στους εργοδότες τους, πολλοί εργαζόμενοι της Gen Z-ers αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες.

Ανησυχίες για τη σταδιοδρομία τους

Οι Gen Z-ers συχνά ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της καριέρας τους. Μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να εργαστούν σκληρότερα και να υπερβούν τα όρια για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στην εταιρεία και να οικοδομήσουν μια επιτυχημένη καριέρα. Ο φόβος ότι θα μείνουν πίσω σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας τους ωθεί, κατά συνέπεια, να εργάζονται επιπλέον ώρες.

Αρνητικά στερεότυπα

Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες μπορεί να μην είναι τα μοναδικά κίνητρα. Οι νέοι εργαζόμενοι έχουν επίγνωση των αρνητικών στερεοτύπων που συνδέονται με τη γενιά τους, καθώς συχνά χαρακτηρίζονται ως τεμπέληδες. Για να αμφισβητήσουν αυτά τα στερεότυπα και να αποδείξουν την αξία τους, αισθάνονται -ασυνειδητα πολλές φορές- υποχρεωμένοι να εργάζονται σκληρότερα και να επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους στη δουλειά τους.

Για ένα σκοπό

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην τάση για περισσότερες ώρες εργασίας μεταξύ των εργαζομένων της Gen Z μπορεί να πηγάζει από την επιθυμία τους να απασχολούνται σε εταιρείες με ηθική και με γνώμονα έναν συγκεκριμένο σκοπό. Πολλοί είναι εκείνοι εξάλλου που δίνουν μεγάλη σημασία σε θέματα όπως η πολυμορφία, η ένταξη και η μισθολογική ισότητα των φύλων.

Ως αποτέλεσμα, είναι περισσότερο από πρόθυμοι να καταβάλουν κόπο και χρόνο, να επενδύσουν σημαντικά και με αφοσίωση σε οργανισμούς που ευθυγραμμίζονται με αυτές τις αξίες και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αυτές τις προσδοκίες.

Διακινδυνεύοντας το burnout

Ενώ το κίνητρο πίσω από τις περισσότερες ώρες εργασίας μπορεί να πηγάζει από την επιθυμία για εργασιακή ασφάλεια, το τίμημα που μπορεί να επιφέρει στην ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής των εργαζομένων της Gen Z, καραδοκεί.

Η πίεση να αποδείξει κανείς την αξία του οδηγεί συχνά στη θυσία του προσωπικού χρόνου, των δραστηριοτήτων αναψυχής και της συνολικής ευημερίας. Προσπαθώντας να διαπρέψουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διατήρησης μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει τελικά ενσυναίσθηση στον εργασιακό χώρο;

Πολλές έρευνες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι οι Gen Z-ers αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, ιδίως όσον αφορά το άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση. Το συμπέρασμα αυτό ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα της έρευνας της ADP, η οποία αποκαλύπτει ότι οι νέοι εργαζόμενοι βιώνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Ο αντίκτυπος του εργασιακού άγχους στα άτομα της Gen Z είναι μια αυξανόμενη ανησυχία που απαιτεί προσοχή και προληπτικά μέτρα για την προώθηση της ευημερίας και της ψυχικής τους υγείας.

Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Καθώς η εργασιακή ανασφάλεια εξακολουθεί να επηρεάζει το νεανικό εργατικό δυναμικό, είναι ζωτικής σημασίας για τους εργοδότες και την κοινωνία στο σύνολό της να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας την αξία και το δυναμικό των εργαζομένων της Gen Z, οι εταιρείες μπορούν να προωθήσουν μια κουλτούρα συμμετοχικότητας και εργασιακής σταθερότητας.

Με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εκτιμά και υποστηρίζει τα νέα ταλέντα, οι εταιρείες μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση της εργασιακής ανασφάλειας και να προωθήσουν μια υγιέστερη, πιο βιώσιμη εργασιακή κουλτούρα για την επερχόμενη γενιά.

Με πληροφορίες από BCC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.