Έχει ενεργοποιηθεί ο τρίτος κύκλος επενδύσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Έχοντας επενδύσει μέχρι σήμερα 500 εκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο και διακόπτοντας οριστικά την παραγωγή τσιγάρων το 2018 για να παράγει αποκλειστικά τις θερμαινόμενες ράβδους, heets, η Παπαστράτος με την μητρική Philip Morris International προχωρούν σε ένα ακόμη βήμα.
Εκκινούν την περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά, καθώς με την νέα επένδυση ύψους 200 εκατομμύριων ευρώ θα προσθέσει τέσσερις ακόμα γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.
Ο τρίτος επενδυτικός κύκλος
Η τρίτη φάση εκτιμάται από τη διοίκηση της εταιρείας πως θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το καλοκαίρι του 2024. Από το 2017 που έγιναν οι εξαγγελίες, το εργοστάσιο είναι ένα συνεχές εργοτάξιο. Συνέχεια ανανεώνεται, εμπλουτίζεται με νέες γραμμές, κατασκευάζονται νέα κτίρια και χώροι, και όλα αυτά με μια λογική γύρω από το πώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό που συμβαίνει τώρα στον κλάδο της νικοτίνης.
Στην πενταετία αυτή έχουν δημιουργηθεί ήδη 700 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται να υπάρξουν ακόμη περίπου 200 το επόμενο διάστημα.
Η αρχή με την πρώτη επένδυση του 2017
To πρώτο βήμα επένδυσης στην Ελλάδα έγινε σε μία ομολογουμένως δύσκολη περίοδο για τη χώρα, το 2017, σε μία χρονική περίοδο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής διοίκησης της Philip Morris International, το να επενδύσει μία ξένη εταιρεία στη χώρα μόνο αυτονόητη επιλογή δεν αποτελούσε. Ωστόσο η αμερικανική καπνοβιομηχανία με προϊόντα που πωλούνται σε περισσότερες από 200 χώρες και μερίδιο 15,6% της διεθνούς αγοράς τσιγάρων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφάσισε να το πράξει – εκ του αποτελέσματος φαίνεται να δικαιώνεται. Η πρώτη λοιπόν επένδυση το 2017 είχε ύψος 300 εκατομμύρια ευρώ, όταν δημιουργήθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων του ομίλου, ενώ ακολούθησαν επιπλέον επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, η οποίες ολοκληρώθηκαν το 2022.
Μάλιστα το 2021 ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού́ για να παράγουν τα προϊόντα της επομένης γενιάς του IQOS. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν δύο νέες γραμμές παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού νέας γενιάς, μία νέα γραμμή́ για παραγωγή́ φίλτρων, αλλά και δύο νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης. Η νέα αυτή́ επένδυση έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της εταιρείας και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών.
Τα μερίδια του IQOS
Το 90% των προϊόντων που παράγονται στη μονάδα του Ασπροπύργου, του δεύτερου μόλις εργοστασίου σε όλο τον κόσμο που έκανε την πλήρη μεταστροφή από την παραγωγή καιόμενων τσιγάρων σε θερμαινόμενες ράβδους καπνού, πωλούνται σε 19 αγορές του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. Υπολογίζεται ότι από τους περίπου 25 εκατ. χρήστες IQOS σε όλο τον κόσμο, ένα ποσοστό πάνω από 70% έχει κάνει πλήρη μετάβαση, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο.
Η διείσδυση των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού IQOS της Παπαστράτος καταλαμβάνει σήμερα πλέον μερίδιο πανελλαδικά πάνω από 20%, ενώ μόνο στην Αθήνα ξεπερνά το 28%. Σήμερα στην Ελλάδα οι χρήστες του IQOS υπολογίζονται σε περίπου 470.000, καθώς σχεδόν το 19% των καπνιστών έχει γυρίσει στη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος στη χώρα μας.
Με την απόφασή της Philip Morris να ρίξει ακόμα 200 εκατομμύρια ευρώ επί ελληνικού εδάφους για να ενισχύσει την βιομηχανική μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, η χώρα αποτελεί κομβικής σημασίας αγορά για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της αλλά και για το γεγονός ότι λειτουργεί ως κόμβος εξαγωγών για πολλές χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή.
Οι καθαρές πωλήσεις της Παπαστράτος (μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ) ανήλθαν το 2021 στα 469 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 10% σε σχέση με το 2020. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 146 εκατ.
Ήδη ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ράβδων καπνού ταξιδεύει σε πολλές αγορές του κόσμου, ενισχύοντας την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας. Η Παπαστράτος και η ΡΜΙ απορροφούν παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών, συμβάλλοντας στη διασφάλιση του μέλλοντος χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.