21 Δεκ 2024
READING

Cosmote TV, Nova και “πειρατικοί” λογαριασμοί στη αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης

4 MIN READ

Cosmote TV, Nova και “πειρατικοί” λογαριασμοί στη αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης

Cosmote TV,  Nova και “πειρατικοί” λογαριασμοί στη αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης

Το αθλητικό περιεχόμενο είναι αυτό που προσελκύει το νεανικό κοινό

Με την τηλεθέαση της γραμμικής τηλεόρασης να μην έχει πλέον την ίδια δυναμικότητα με το παρελθόν, οι συνδρομητικές πλαφόρμες και στην ελληνική αγορά επενδύουν ολοένα και περισσότερο στον εμπλουτισμό του περιοεχομένου τους κατά τρόπο τέτοιο που αφουγκράζονται τα νέα ήθη των τηλεθεατών. Με το streaming και το on demand να κερδίζουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, Cosmote TV και Nova επενδύουν στο αθλητικό περιεχόμενο.

Το αθλητικό περιεχόμενο και γενικότερα οι ζωντανές μεταδόσεις αποτελούν τα μοναδικά δυνατά χαρτιά των συνδρομητικών καναλιών απέναντι στον ανταγωνισμό από πλατφόρμες streaming, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τη μάχη του τηλεοπτικού περιεχομένου. Το τηλεοπτικό κοινό στρέφεται περισσότερο σε ζωντανές μεταδόσεις, ενώ ταινίες και σειρές προτιμάει να τα βλέπει on demand, εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα τα θεματικά κανάλια να αφαιρούν σταδιακά το περιεχόμενό τους, καθώς ο τηλεθεατής προτιμά να το βλέπει on demand.

Ποιοι επιλέγουν τη συνδρομητική τηλεόραση

Μετά την πανδημική διετία που η συνδρομητική τηλεόραση γνώρισε σημαντική αύξηση, η πορεία της έχει αρχίσει να βαίνει μειούμενη, κυρίως λόγω των επιπτώσεων των πληθωριστικών πιέσεων στα εισοδήματα και την επαναφορά του τέλους 10%. Το περιβάλλον αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς να σταματούν τις συνδρομές τους και ενίοτε να τις υποκαθιστούν με πειρατικές συνδέσεις σε αναλογία μάλιστα 1 προς 4.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη συνδρομητική τηλεόραση, οι συνδέσεις μέσω ευρυζωνικής γραμμής ανέρχονταν μέχρι πέρυσι στις 1,17 εκατομμύριο συνδέσεις, έναντι 1,14 εκατ. στα τέλη του 2021 και 1,11 εκατ. στα τέλη του 2020. Την ίδια στιγμή οι συνολικές συνδέσεις τηλεοπτικών πλατφορμών υπολογίζονται στις περίπου 1,78 εκατ. με την άνοδο της αγοράς να κινείται σε ρυθμούς περίπου 6%-7%.

Τα μερίδια της αγοράς

Σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, όπου περίπου 1 κατομμύριο συνδέσεις έχουν πειρατικό χαρακτήρα σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τη διανοητική ιδιοκτησία (EQUIPO) τον περασμένο Ιούνιο, το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα σε δύο βασικούς παίκτες, την στιγμή που εκκρεμούν τα δικαιώματα για τους αγώνες ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.

Ειδικότερα, ο αριθμός των συνδρομητών της Cosmote TV, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έφτασε τους 648.531 συνδρομητές. Η εταιρεία προβάλει αρκετούς αγώνες της Super League, ενώ κατέχει και τα δικαιώματα του Champions League, της Serie A καθώς και της Championship, όπως και του NBA.

Αντίστοιχα, η Nova κεφαλοποίησε με αργούς ρυθμούς τις μεγάλες επενδύσεις που έκανε στην αρχή επικοινωνίας των νέων συνεργασιών της με ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανεβαίνοντας από τους 390.000 συνδρομητές στα τέλη του 2022, σε πάνω από 400.000. Η εταιρεία φέρνει στους δέκτες των Ελλήνων τηλεθεατών την Premier League για την επόμενη εξαετία, ενώ έχει και τα δικαιώματα για La Liga και Bundesliga.

Οι υπόλοιπες εταιρείες

Η Vodafone TV ακολουθεί σε απόσταση, καθώς δεν διαθέτει ποδοσφαιρικό περιεχόμενο, ωστόσο καταγράφει ανοδικές τάσεις, με ώθηση από το Disney+ και το premium περιεχόμενο, ξεπερνώντας τους 165.000 συνδρομητές.

Ακολούθως, οι συνδρομητές του Netflix υπολογίζονται μεταξύ 400.000-500.000, με τις υπόλοιπες πλατφόρμες να εκτιμάται ότι διαθέτουν περισσότερους από 100.000. Το Disney+ φαίνεται ότι ακολουθεί μια αξιόλογη πορεία, έχοντας εγγράψει γύρω στους 100.000 συνδρομητές.

Πρέπει να θυμίσουμε επίσης ότι κατά την προηγούμενη χρονιά, την είσοδό του στη συνδρομητική τηλεόραση πραγματοποίησε και ο ΑΝΤ1, μέσω του ΑΝΤ1+, με τα όποια προβλήματα μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ.

Το πλεονέκτημα των συνδυαστικών πακέτων

Σχετικά με τα εμπορικά πακέτα, οι πλατφόρμες Cosmote TV και Nova που έχουν αθλητικό περιεχόμενο έχουν πιο ακριβή μηνιαία συνδρομή. Αντίστοιχα, οι άλλες πλατφόρμες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην τιμολογιακή τους πολιτική. Για τους τρεις βασικούς παίκτες της αγοράς, όμως, ισχυρό πλεονέκτημα έναντι του όποιου ανταγωνισμού αποτελούν οι συνδυαστικές υπηρεσίεςκαι τα πακέτα σταθερής, κινητής και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών Omdia Technology, οι συνδέσεις των συνδρομητικών πλατφορμών στην Ελλάδα (Cosmote, Nova, Vodafone, αλλά και των ξένων πλατφορμών, όπως το Netflix) και χωρίς να υπολογίζεται ο διαμοιρασμός τους (μοναδικοί χρήστες) προβλέπεται ότι διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 1,786 εκατ., επιτυγχάνοντας διείσδυση 42%. Αντίστοιχα, το 2021, η ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι έκλεισε με 1,683 εκατ. συνδέσεις, επιτυγχάνοντας διείσδυση 39,7%, και το 2020 με 1,570 εκατ. συνδέσεις, επιτυγχάνοντας διείσδυση 37,1%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.