14 Νοέ 2024
READING

Γιατί είναι απαραίτητη η στρατηγική του repositioning

4 MIN READ

Γιατί είναι απαραίτητη η στρατηγική του repositioning

Γιατί είναι απαραίτητη η στρατηγική του repositioning

Πώς επιβιώνουν τα σύγχρονα brands σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

Σε μια εποχή ραγδαίων παγκόσμιων μετασχηματισμών, η οποία χαρακτηρίζεται από μια οικονομία που παραπαίει, αλλαγές στην αγορά και την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, η ικανότητα προσαρμογής και επανατοποθέτησης έχει γίνει πρωταρχική για τα εμπορικά σήματα. Παρόλο που βγήκαμε από το παγκόσμιο καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Covid-19, οι βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να αντανακλούν σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις παλεύουν με την αβεβαιότητα και τις ευκαιρίες σε μια μεταβαλλόμενη αγορά, όπου οι νέες τεχνολογίες και οι εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών διαμορφώνουν το τοπίο. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανατοποθέτηση του εμπορικού σήματος καθίσταται ζωτικής σημασίας στρατηγική για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, επιτρέποντας την προσαρμοστικότητα απέναντι στη διαρκή αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα: Ποια brands έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη “δύσκολη” Gen Z

Η ανάγκη για reposition

Έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η συμβουλευτική εταιρεία, Imagination. αποκαλύπτει ότι το 74% των στελεχών marketing επιδιώκουν ενεργά την επανατοποθέτηση των εμπορικών σημάτων τους το 2023. Τέτοιες προσπάθειες οδηγούνται από ένα πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης νέων συμπεριφορών και πλαισίων που έχουν αναδυθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Τα σύγχρονα brands καλούνται να εκμεταλλευτούν την πληθώρα ευκαιριών που προκύπτουν από αυτές τις αλλαγές, για να κατακτήσουν νέα τμήματα της αγοράς, να λανσάρουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη. Η αποτυχία να το πράξουν μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο και να εμποδίσει την ικανότητα μιας μάρκας να ευδοκιμήσει σε ένα δυναμικό περιβάλλον.

Η επιτυχία του Spotify

Αποτελώντας παράδειγμα της δύναμης της στρατηγικής επανατοποθέτησης, το Spotify μετατόπισε την εστίασή του από την εξάρτηση από τα διαφημιστικά έσοδα, ένα μοντέλο που υπονομεύτηκε από τις περικοπές του προϋπολογισμού. Μέσω της ευέλικτης σκέψης και των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, η μάρκα μετατράπηκε σε κερδοφόρα οντότητα.

Ενισχύοντας τις προσφορές πρωτότυπου περιεχομένου, όπως τα podcasts και τα Spotify Originals, και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εμπειρία των πελατών και τις εξατομικευμένες λίστες αναπαραγωγής, το Spotify έγινε συνώνυμο με κάτι περισσότερο από music streaming.

To reposition της ASOS

Ο γνωστός fashion retailer ξεκίνησε ένα παρόμοιο ταξίδι συνεργαζόμενος με την πλατφόρμα ενοικίασης, Hirestreet. Αυτή η στρατηγική κίνηση επέτρεψε στην ASOS να προσφέρει αισθητή αξία στους πελάτες της, ανταποκρινόμενη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συμπεριφορές και ανάγκες τους.

Επιπλέον, σημαντικοί παίκτες όπως οι Pretty Little Thing, Shein και Zara έχουν εισέλθει στον χώρο του resale, αξιοποιώντας την αυξανόμενη τάση της κυκλικής οικονομίας. Τα παραδείγματα αυτά καταδεικνύουν πώς τα brands μπορούν να προσαρμοστούν και να επανατοποθετηθούν για να ευθυγραμμιστούν με τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Η βιωματική δέσμευση

Οι εταιρίες μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης στον βιωματικό τομέα, μια στρατηγική που ευθυγραμμίζεται στενά με την επιθυμία πολλών καταναλωτών να συνεχίσουν να εμπλέκονται με τον πραγματικό κόσμο μετά την περίοδο αποκλεισμού των lockdowns. Οι προσωπικές εμπειρίες δίνουν επίσης στις μάρκες την ευκαιρία να επιδείξουν την αλλαγή – αντί να μιλούν απλώς γι’ αυτήν – προσφέροντας βαθύτερο επίπεδο δέσμευσης στο κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν τα brands να ανταγωνιστούν την δυναμική της ιδιωτικής ετικέτας

Το παράδειγμα της Visa

Οι μάρκες που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο κοινό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, μπορούν να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον. Η χορηγία της Visa για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μέσω της εμπειρίας “Masters of Movement” – ενός συνδυασμού ποδοσφαίρου, τέχνης και τεχνολογίας – η Visa ανέδειξε το ρόλο της ως κορυφαίο δίκτυο μεταφοράς χρημάτων και όχι απλώς ως εταιρεία πιστωτικών καρτών. Αυτή η ενεργοποίηση συγκέντρωσε σημαντική προσοχή, προσελκύοντας πάνω από 100.000 επισκέπτες στην pop-up αρένα της στη Ντόχα.

Καθώς ο κόσμος υφίσταται συνεχείς αλλαγές, ολοένα και περισσότερα brands υιοθετούν τη δική τους στρατηγική επανατοποθέτησης. Αναγνωρίζοντας παράλληλα τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των καταναλωτών, αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τάσεις της αγοράς και αξιοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές, οι μάρκες μπορούν όχι μόνο να αντέξουν τις καταιγίδες της αναταραχής αλλά και να βγουν πιο δυνατές, κατακτώντας νέες ευκαιρίες και διαμορφώνοντας ένα πετυχημένο μέλλον.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.