22 Ιαν 2025
READING

Γιατί συνεχίζεται η επέλαση της ιδιωτικής ετικέτας

4 MIN READ

Γιατί συνεχίζεται η επέλαση της ιδιωτικής ετικέτας

Γιατί συνεχίζεται η επέλαση της ιδιωτικής ετικέτας

Τα PL το πρώτο τετράμηνο του 2022 είχαν συνολικό μερίδιο 16%, ενώ φέτος αγγίζουν το 19,3%.

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η άνοδος του private label, αφού η κατανάλωση εξακολουθεί να εμφανίζεται πιεσμένη λόγω των πληθωριστικών αυξήσεων. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερα προϊόντα και PL, προσφορές, εκπτώσεις αλλά κυρίως, να αγοράζουν λιγότερα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση τζίρου 8,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η οποία ωστόσο οφείλεται στον πληθωρισμό, αφού οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 12,2%. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ, ο τζίρος εμφάνισε αύξηση 8,1% στα φρέσκα τρόφιμα και 8,2% στα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά. Επιπλέον, τα είδη οικιακής χρήσης εμφάνισαν αύξηση 12,1% και τα είδη προσωπικής φροντίδας +7,6%. Αποδομώντας την συνολική τάση του +8,7% των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη αυτή συνεχίζει να είναι αποκλειστικά και μόνο πληθωριστική, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι όγκοι αντίστοιχα υποχώρησαν κατά 3,5%.

Οι πρώτες ενδείξεις

Σε αυτό το έντονα πληθωριστικό περιβάλλον το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σημείωσε σημαντική αύξηση, και από το 23,8%, που ήταν στο τέλος του 2022, έφτασε το 25,4%, στην αγορά που συμπεριλαμβάνει και το discount κανάλι, ενώ ταυτόχρονα οι κατασκευαστές επώνυμων (branded) προϊόντων προσπαθούν να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί εντείνοντας περαιτέρω την προωθητική τους ένταση, από 66,7% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 68,2%.

Οι αυξήσεις οδηγούν τον καταναλωτή να πράττει ασυναίσθητα αυτό που του επιβάλει η κατάσταση και ενστικτωδώς να προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες στο σπίτι του. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συγκρατούν τις πωλήσεις και τους όγκους των εταιρειών και των σούπερ μάρκετ, σε μία περίοδο γενικότερης συρρίκνωσης της αγοράς. Ενδεικτική ήταν εξάλλου η εικόνα για τον πρώτο μήνα του έτους. Βάσει των στοιχείων της IRI στο μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι ευδιάκριτες οι διαρκώς ανοδικές τάσεις, υπερβαίνοντας το 17% και φτάνοντας το 17,7% με αύξηση κατά 21,3% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του Ιανουαρίου του 2022.

Σημαντικά μερίδια για τα PL το τετράμηνο του 2023

Τώρα η Circana έρχεται να επιβεβαιώσει πως συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Το α΄ τρίμηνο του 2023 το μερίδιό τους, εξαιρουμένων των πωλήσεων της Lidl, έφτασε όντως στο 17,7%, τρέχοντας με ρυθμό 19%, προσεγγίζοντας πράγματι τα επίπεδα που γνώρισε στα μέσα της κρίσης της περασμένης δεκαετίας 2014-2015 (19%-18%).

Νεότερα στοιχεία της, μάλιστα, έδειξαν πως η ανάπτυξη των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας κινείται με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό από τις συνολικές επιδόσεις του συνόλου της κατηγορίας τροφίμων, καθώς o τζίρος στα βασικά καταναλωτικά είδη στο τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2023 ανεβαίνει 9,3% ενώ στα τρόφιμα η ανάπτυξη κινείται στο 8,2% σε αξία, την ίδια στιγμή που οι όγκοι πωλήσεων υποχωρούν κατά 0,9%, όταν η μέση ανατίμηση κυμαίνεται στο 9,2%.

Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό στο σύνολο των συσκευασμένων κωδικών, η ιδιωτική ετικέτα εμφανίζει μερίδιο αγοράς 21,7% από 20,2% πέρυσι. Σημαντική ανάπτυξη καταγράφουν επίσης τα PL στα γαλακτοκομικά καθώς από 13,4% πέρυσι εμφανίζουν μερίδιο φέτος στο 15,8%, στα κατεψυγμένα τρόφιμα που από το 21% οδηγούνται στο 22,3% , όπως και στα μη αλκοολούχα που εμφάνισαν άνοδο από το 5,8% στο 6,7%.

Σε επίπεδο τιμών η ιδιωτική ετικέτα καταγράφει υψηλή αύξηση της τάξεως του 13% , με ενδεικτικές τις ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά που ξεπέρασαν το 15,7%. Ωστόσο η κατηγορία ενισχύει σημαντικά τους όγκους καθώς η ψαλίδα τιμής σε σχέση με τα branded προϊόντα, παραμένει μεγάλη.

Η ποιότητα των PL

Σύμφωνα με νέα έρευνα των EuroCommerce και McKinsey που παρουσιάστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και αφορά στον ευρωπαϊκό κλάδο των σούπερ μάρκετ, το 84% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ποιότητα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι ίδια ή ακόμη και ανώτερη έναντι των επώνυμων. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσο πιο ευρύ και πιο ελκυστικό είναι το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τόσο πιο θετικοί εμφανίζονται προς αυτό οι καταναλωτές. Για αυτό το λόγο, τα σούπερ μάρκετ υιοθετούν ολοένα και περισσότερο μια νέα προσέγγιση, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των καταναλωτών για αξία, υγεία και βιωσιμότητα.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας επανέκαμψαν το 2022. Το μερίδιο των PL ανήλθε σε όγκους πωλήσεων στο 30,5% από 29,4% το 2021 και 30,1% το 2020 και σε αξία στο 22,8% από 21,4% το 2021 και 22,2% το 2020. Mε βάση προηγούμενα στοιχεία της IRI για την Ελλάδα το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε στο δεκάμηνο του 2022 το 16,1%, ποσοστό αντίστοιχο με το 16,1% που είχε καταγραφεί το 2010, κατά την έναρξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην χώρα. Οι καταναλωτές αναζητούν και φέτος φθηνότερα προϊόντα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.