29 Απρ 2024
READING

Η Κρι Κρι ετοιμάζεται για άλμα στα 200 εκατομμύρια ευρώ

4 MIN READ

Η Κρι Κρι ετοιμάζεται για άλμα στα 200 εκατομμύρια ευρώ

Η Κρι Κρι ετοιμάζεται για άλμα στα 200 εκατομμύρια ευρώ

Άλμα στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζει για το 2023 η Κρι Κρι, από τα 171,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος της το 2022. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας που θα πιάσει ένα τέτοιο νούμερο εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της διοίκησής της.

Ταυτόχρονα το ποσοστό EBIT, δηλαδή το ποσοστό κερδών προ φόρων και λοιπών δικαιωμάτων, θα φτάσει από το 2,3% που ήταν το 2022, σε 12,4%, δηλαδή από τα 4 εκατομμύρια ευρώ στα 24,8 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία των Σερρών που αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, κυριαρχεί στον τομέα του γιαουρτιού καθώς στην Ελλάδα έχει ένα σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή ιδιωτικής ετικέτας για όλες τις μεγάλες αλυσίδες, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία της στο επώνυμο γιαούρτι με τη δική της ετικέτα. Ταυτόχρονα, στο πλάνο είναι η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. 

Tην εταιρεία καθοδηγεί σταθερά η οικογένεια Τσινάβου, η οποία διατηρεί ποσοστό 73,2%, ενώ συμμετέχουν λοιποί μέτοχοι με 20,1% και ιδιώτες επενδυτές με ποσοστό 6,7%. 

Η εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα ανατιμήσεων στο γάλα και στην ενέργεια, το 2022 έκανε ανατιμήσεις 12% σε όλα της τα προϊόντα μεσοσταθμικά, προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει την κερδοφορία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι αυξήθηκε το κόστος ενέργειας για την Κρι Κρι κατά 122%, καθώς κλήθηκε να πληρώσει 3,3 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος μεταφορών κατά 13%, ανερχόμενο στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ και οι πρώτες ύλες κατά 32% με κόστος που έφτασε στα 29,7 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας τις πιο σοβαρές ανελαστικές δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνθηκε συνολικά κατά 34 εκατομμύρια ευρώ. 

Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για την εταιρεία τα επόμενα χρόνια είναι οι εξαγωγές, όπου διατηρεί ποσοστό 47% και το αναπτύσσει με κύριες χώρες προορισμού των προϊόντων της την Ιταλία που καταλαμβάνει το 36%, την Μεγάλη Βρετανία που έχει το 35%, την Ιρλανδία με το 3,5%, τη Σουηδία με 3,2% και τις λοιπές χώρες με 22,3% συμμετοχή στις συνολικές της εξαγωγές. Η αξία των εξαγωγών της εταιρείας το 2022 ήταν 81 εκατομμύρια ευρώ επί του συνολικού της κύκλου εργασιών. 

Καινοτόμα προϊόντα και ειδικές κατηγορίες διατροφικών αναγκών στο προσκήνιο

Άσο στο μανίκι της αποτελούν τα προϊόντα γιαουρτιού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τα προϊόντα γιαουρτιού για μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και τα προϊόντα ελεύθερα λακτόζης. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στα γιαούρτια που καλύπτουν ειδικές διατροφικές ανάγκες και καταφέρνει όλο και περισσότερο να εξαργυρώνει το νόμισμα αυτής της καινοτομίας της με την επιτυχία που βλέπει να έχουν οι συγκεκριμένες σειρές προϊόντων. Την ίδια ώρα αποτελεί ισχυρό παίκτη με ηγετική θέση στα παιδικά γιαούρτια αλλά και στα βρεφικά, έχοντας χτίσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της εκεί το τελευταίο διάστημα.

Το μάρκετινγκ δεν λείπει από τη στρατηγική της, καθώς θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε την καμπάνια με την ονομασία «Το γαλακτικό χωριό», κάνοντας λογοπαίχνιο με «το γαλατικό χωριό» του Αστερίξ. Στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι πρώτος παίκτης από πλευράς μεριδίων, ενώ στα επώνυμα έχει μερίδιο 17%, το οποίο κατάφερε να αυξήσει στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και συνεχίζει να το αυξάνει. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα προϊόντα της τοποθετούνται σε όλες τις αλυσίδες, ενώ το brand awareness της Κρι Κρι αγγίζει το 96%. 

Σε ό,τι αφορά το παγωτό αποτελεί επίσης μία δυναμική κατηγορία αν και με μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με το γιαούρτι, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη η διάθεσή του και λόγω ευπάθειας, προς το εξωτερικό. Ο συνολικός τζίρος που φέρνει το γιαούρτι σε Ελλάδα και εξωτερικό για την Κρι Κρι, είναι 36 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 27 εκατομμύρια στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό. 

Μεγαλώνοντας στις εξαγωγές

Η παρουσία της στο εξωτερικό και η δύναμη των εξαγωγών της αποτελεί εχέγγυο για μεγαλύτερα βήματα τα επόμενα χρόνια. Στοχεύει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο εκτός ελληνικών συνόρων και ουσιαστικά να στηρίξει την ανάπτυξή της αυτή σε νέα καινοτόμα προϊόντα, που μπορούν να διαφοροποιηθούν αισθητά από οποιονδήποτε άλλον φτιάχνει γιαούρτι, είτε από ελληνικής πλευράς, είτε από πλευράς επιχειρήσεων του εξωτερικού. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.