26 Απρ 2024
READING

Funky Buddha: Η οικογενειακή αλυσίδα μόδας κρατάει το «κλειδί» της ανάπτυξης κόντρα στους πολυεθνικούς παίκτες

4 MIN READ

Funky Buddha: Η οικογενειακή αλυσίδα μόδας κρατάει το «κλειδί» της ανάπτυξης κόντρα στους πολυεθνικούς παίκτες

Funky Buddha: Η οικογενειακή αλυσίδα μόδας κρατάει το «κλειδί» της ανάπτυξης κόντρα στους πολυεθνικούς παίκτες

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία εμπορίας ρούχων, Funky Buddha, αποτελεί για κάποιους ένα επιχειρηματικό σημείο αναφοράς. Η οικογένεια Αλεξίου που δημιούργησε και τρέχει την εταιρεία, έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη για την πορεία της, δεδομένου ότι έχει καταφέρει να αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς από έτος σε έτος, διευρύνοντας ταυτόχρονα το δίκτυο καταστημάτων της και αποτελώντας τη μάρκα που κατεξοχήν κερδίζει μέρος των προτιμήσεων στις νεότερες ηλικίες, μέσα από ένα περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού στο οποίο κυριαρχούν οι πολυεθνικές αλυσίδες όπως η Zara και η H&M. 

Πρόσφατα δημιούργησε ένα concept store στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Μαΐου και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη. Στρατηγική προσέγγιση της εταιρείας, είναι οι προσιτές τιμές, ούτως ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική και ταυτόχρονα να διατηρεί την ποιότητά της σε επίπεδα πάνω από αλυσίδες ρουχισμού με πολυεθνικό εκτόπισμα, προκειμένου να διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα ως ελληνική αλυσίδα ειδών ένδυσης. 

Στενές σχέσεις και συνεργασία με infuencers

Ταυτόχρονα, διατηρεί στενές σχέσεις με infuencers, επικεντρώνοντας ένα σημαντικό μέρος της μάρκετινγκ στρατηγικής της εκεί και λόγω του κοινού στο οποίο απευθύνεται, το οποίο έχει άρρηκτους δεσμούς με τα social media κανάλια. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με την Χριστίνα Μπόμπα, ως ambassador της γυναικείας συλλογής της Funky Buddha, η οποία παρουσιάζει υψηλό ποσοστό επιδραστικότητας στο συγκεκριμένο κοινό καταναλωτών. Η θέση της στην αγορά εντοπίζεται με καταστήματα τόσο σε σημαντικά εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα με shops in shop σημεία, όσο και με αυτόνομα καταστήματα, τα οποία έρχονται να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά. 

Η Funky Buddha είναι μέρος του oμίλου Εταιρειών ALTEX SA, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2005 από τον Γιάννη Αλεξίου. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 200 άτομα προσωπικό στην Ελλάδα και τις χώρες παραγωγής, σχεδιάζοντας, αναπτύσσοντας, πουλώντας και υλοποιώντας τη στρατηγική μάρκετινγκ της Altex. Μέχρι το 2015 η Altex εστίαζε στην ανδρική μόδα. Ωστόσο, το 2015 η Altex παρουσίασε την πλήρη γυναικεία σειρά της που βασίζεται στο DNA της μόδας της μάρκας Funky Buddha. Σήμερα, τα ρούχα και τα αξεσουάρ μας απευθύνονται σε νέους άνδρες και γυναίκες και πωλούνται με τις επωνυμίες: 2NDSKIN (2009), FUNKY BUDDHA (2003) και GARAGE55 (2011). Τα ρούχα και τα αξεσουάρ Altex πωλούνται πλέον στην Ελλάδα από 400 ανεξάρτητα καταστήματα λιανικής, καθώς και μέσω ενός δικτύου επώνυμων καταστημάτων Funky Buddha σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Aπευθύνεται κυρίως σε ηλικίες 18-35 ετών

Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ετών που παρακολουθεί στενά τις τάσεις και τις εξελίξεις στο χώρο της μόδας. Η οικογένεια του ιδρυτή Γιάννη Αλεξίου και τον δύο γιων του Κωνσταντίνου και Νίκου Αλεξίου, που πλέον συμμετέχουν στη διοίκηση της εταιρείας, επιδιώκουν να βρίσκονται διαρκώς από πάνω από την επιχείρηση, ασχολούμενοι με τους νευραλγικούς τομείς λειτουργίας της και αποδεικνύοντας με κάθε τρόπο ότι ο χαρακτήρας της είναι ευέλικτος, παρακολουθεί και βρίσκεται μέσα στα πράγματα και τις εξελίξεις της εποχής της. 

Ως προς το οικονομικό εκτόπισμα της Altex για το 2022, με βάση προσωρινά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 34 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ το 2021, με αύξηση 30,8%. Πρόκειται για επίδοση υψηλότερη του στόχου 29,2% που είχε θέσει η διοίκηση αρχικά, βλέποντας στη συνέχεια την πορεία των πραγμάτων να διαψεύδουν θετικά τις αρχικές της αυτές προβλέψεις. Η Altex έχασε 2 μονάδες gross margin, εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη λόγω της μη ευνοϊκής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου στην κοστολόγηση των εμπορευμάτων, ενώ εμφάνισε EBITDA 4,75 εκατ. ευρώ χωρίς την επίδραση του IFRS 16 (5,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2021).

Για φέτος η εταιρεία έχει στοχεύσει να φτάσει σε τζίρο 38 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας συνολικά τέσσερα νέα καταστήματα στο δίκτυό της, τα δύο εκ των οποίων εταιρικά και τα άλλα δύο με το μοντέλο του franchise. Στόχος που παρόλ’ αυτά δεν αποκλείεται στο τέλος του 2023 να διαψευστεί προς το θετικότερο. To βλέμμα των ανθρώπων της βρίσκεται κυρίως στην ανάπτυξη σε εμπορικά κέντρα (malls)  αλλά και περιοχές όπου δεν έχει παρουσία.

Από το πλάνο της όμως δεν λείπουν και τα αυτόνομα, μεγάλα καταστήματα, όπως αυτό στην συνοικία της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που προαναφέραμε. Θα θυμίσουμε ότι η μάρκα ήδη δραστηριοποιείται σε εμπορικούς χώρους της Θεσσαλονίκης με 2 shop in shop στα πολυκαταστήματα attica, καθώς και στα δύο outlet One Salonica και Mega Outlet.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.