18 Ιαν 2025
READING

Γιατί τα beauty brands στρέφονται πλέον στην ευεξία;

5 MIN READ

Γιατί τα beauty brands στρέφονται πλέον στην ευεξία;

Γιατί τα beauty brands στρέφονται πλέον στην ευεξία;

Όλα τα beauty brands θέλουν μερίδιο από την πίτα των 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Μετά την πανδημία, η βιομηχανία της ομορφιάς βρέθηκε μπροστά σε μια αλλαγή που συνέβαινε σταδιακά στις καταναλωτικές προτιμήσεις, καθώς οι αγοραστές άρχισαν να αναζητούν πλέον προϊόντα που όχι μόνο βελτιώνουν την εμφάνισή τους, αλλά και τη συνολική τους ευεξία. Αναγνωρίζοντας αυτή την αυξανόμενη ζήτηση, τα beauty brands ξεκίνησαν να διερευνούν ενεργά κάθε ευκαιρία για να αξιοποιήσουν τις αναδυόμενες υποκατηγορίες προϊόντων.

Ωστόσο, για να πετύχουν σε αυτόν τον χώρο, οι μάρκες έπρεπε να τον προσεγγίσουν με αξιοπιστία, αυθεντικότητα και βαθιά κατανόηση της αγοράς. Οι μέρες εξάλλου που τα brands ομορφιάς επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην αισθητική, υποσχόμενα στους πελάτες μια άψογη και λαμπερή εμφάνιση, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι σημερινοί καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που όχι μόνο τους κάνουν να φαίνονται καλά, αλλά και να αισθάνονται καλά – τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μια πλατφόρμα επαναπροδιόρισε την κουλτούρα ευεξίας της Gen Z

Αυτή η αλλαγή έχει οδηγήσει σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων ομορφιάς, τα οποία ενσωματώνουν συστατικά που κάποτε συνδέονταν με την ομοιοπαθητική, τις φυσικές θεραπείες και τις αρχαίες φαρμακευτικές παραδόσεις. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των προσλαμβανόμενων συμπληρωμάτων, συσκευών όπως οι μάσκες προσώπου και τα εργαλεία μικροδερμοαπόξεσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας LED, καθώς και προϊόντων που βελτιώνουν την ατμόσφαιρα των σπιτιών.

Ευκαιρίες και στρατηγικές για τις μάρκες ομορφιάς

Οι μάρκες ομορφιάς που επιχειρούν να εισέλθουν στο χώρο της ευεξίας ή να επεκτείνουν τις προσφορές τους, εξέτασαν προσεκτικά τα κίνητρα και τις προσεγγίσεις τους ώστε τα νέα προϊόντα, οι στρατηγικές marketing και οι όποιες συνεργασίες τους να ευθυγραμμίζονται με τη συνολική στρατηγική της μάρκας τους.

Η τάση της αυτοφροντίδας, η οποία απέκτησε δυναμική στα τέλη της δεκαετίας του 2000, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του ενδιαφέροντος για προϊόντα και υπηρεσίες ευεξίας. Ειδικότερα, ισχυρές νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Goop της Gwyneth Paltrow και η Moon Juice της Amanda Chantal Bacon, συνέβαλαν στην αποδοχή της αυτοφροντίδας από την κυρίαρχη τάση και στο σπάσιμο των ταμπού που περιβάλλουν θέματα όπως η σεξουαλική οικειότητα. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η πανδημία, που αύξησε σημαντικά την εστίαση των καταναλωτών στην υγεία και την ευεξία, δημιουργώντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις μάρκες ομορφιάς να εισέλθουν στην ακμάζουσα αγορά ευεξίας.

Η δυναμική της παγκόσμιας βιομηχανίας ευεξίας

Η παγκόσμια βιομηχανία ευεξίας, που σήμερα αποτιμάται στο εντυπωσιακό ποσό των 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ, είναι έτοιμη για συνεχή επέκταση με προβλεπόμενο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5-10% έως το 2027. Πρωταγωνιστές είναι οι Η.Π.Α., με εκτιμώμενη αξία αγοράς περίπου 420 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Η Κίνα ακολουθεί από κοντά, με αξία αγοράς που κυμαίνεται από 325 έως 375 δισεκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σημαντικές ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ενώ η ευρωπαϊκή αγορά ευεξίας ανέρχεται σήμερα σε 120 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό σχεδόν 10% ετησίως. Αυτός ο ακμάζων κλάδος παρουσιάζει πολλές δυνατότητες για τα beauty brands που θέλουν να αξιοποιήσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες εμπνευσμένα από την ευεξία.

Κατανοώντας τις προτιμήσεις των καταναλωτών

Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα καταναλωτών που διεξήχθη από τη McKinsey στις αρχές του 2023 αποκάλυψε διαφορές στις προτιμήσεις ομορφιάς που εμπνέονται από την τάση του wellbeing. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις μεταξύ των καταναλωτών ανάλογα με το πού ζούσαν. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες σπα αναδείχθηκαν ως ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών, ενώ τα αρωματικά κεριά και τα προϊόντα ευεξίας στο σπίτι απέκτησαν τεράστια απήχηση στις Η.Π.Α., με το εντυπωσιακό 70% των Αμερικανών καταναλωτών να τα εντάσσουν στη ρουτίνα τους σε σύγκριση με το 40% περίπου στην Κίνα.

Η έρευνα ανέδειξε επίσης ένα κοινό συναίσθημα μεταξύ των καταναλωτών από τις Η.Π.Α., την Κίνα και τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές – μια ισχυρή πρόθεση να αυξήσουν τις δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες ευεξίας το επόμενο έτος. Αυτή η αύξηση της ζήτησης τροφοδοτείται από την αυξανόμενη επιρροή των συνειδητοποιημένων καταναλωτών που δίνουν προτεραιότητα στα φυσικά συστατικά και τις βιώσιμες πρακτικές στην επιδίωξή τους για ολιστική ευεξία.

Διευρύνοντας τα νέα όρια

Η σύγχρονη αντίληψη της ευεξίας επεκτείνεται πολύ πέρα από τα παραδοσιακά όρια, περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα στοιχείων όπως η διατροφή, η γυμναστική, η ενσυνειδητότητα, η ψυχική υγεία, η ποιότητα του ύπνου και η ομορφιά. Οι σημερινοί ενημερωμένοι καταναλωτές αναζητούν πλέον μάρκες που ευθυγραμμίζονται με τη φιλοσοφία τους για την ομορφιά και προσφέρουν διαφάνεια σχετικά με τα συστατικά.

Διαβάστε ακόμα: Η ευεξία, η υγεία και η μακροζωία είναι η νέα πολυτέλεια

Ως απάντηση, τα beauty brands προέβησαν σε ένα τολμηρό βήμα, σβήνοντας τα όρια μεταξύ ευεξίας και ομορφιάς, αλλά και επεκτείνοντας τα χαρτοφυλάκια των προϊόντων τους πέρα από το συμβατικό marketing. Τα ayurvedic beauty brands – που αντλούν έμπνευση από την Αγιουρβέδα, ένα αρχαίο ολιστικό θεραπευτικό σύστημα που ξεκίνησε στην Ινδία πριν από 5.000 χρόνια και επικεντρώνεται στην επίτευξη ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα για την προώθηση της συνολικής ευεξίας – όπως η Soma Ayurvedic και η Ranavat, ανταποκρίνονται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα αρχαία θεραπευτικά συστήματα.

Το wellbeing δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους παραδοσιακούς παίκτες καλλυντικών, οι οποίοι έπσευσαν να μετασχηματίσουν τις προσεγγίσεις τους. Η μάρκα της Lady Gaga, Haus Labs, που είναι προσανατολισμένη στην περιποίηση του δέρματος, δίνει έμφαση στη χρήση φυσικών συστατικών όπως το έλαιο αργκάν, η βιταμίνη Ε και η άρνικα, ένα ομοιοπαθητικό βασικό προϊόν γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Καθώς τα όρια μεταξύ ευεξίας και ομορφιάς συνεχίζουν να είναι μεικτά, οι μάρκες φαίνονται αποφασισμένες να παραμείνουν συντονισμένες με τις εξελισσόμενες ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών. Εξερευνώντας και αγκαλιάζοντας αυτές τις υποκατηγορίες, τα beauty brands μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο δυναμικός κόσμος της ομορφιάς, που αντλεί διαρκώς έμπνευση από την ευεξία.

Με πληροφορίες από Business Of Fashion

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.