29 Απρ 2024
READING

Τι φέρνει το 2023 για Public, Κωτσόβολο, Πλαίσιο

7 MIN READ

Τι φέρνει το 2023 για Public, Κωτσόβολο, Πλαίσιο

Τι φέρνει το 2023 για Public, Κωτσόβολο, Πλαίσιο

Οι retailers βασίζονται στις θετικές αποδόσεις του 2022 για περαιτέρω επενδύσεις

Ανάπτυξη δικτύου, επενδύσεις, νέα προϊόντα και υπηρεσίες βρίσκονται στο επίκεντρο των τριών μεγάλων παικτών της αγοράς ηλεκτρονικών και τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν θέσει σε εφαρμογή τα στρατηγικά τους πλάνα για να εναρμονιστούν με τις αναδυόμενες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών. Public, Κωτσόβολος και Πλαίσιο κινούνται με ταχείς ρυθμούς προς το μέλλον, εγκαινιάζοντας η καθεμία τη δική της φιλοσοφία.

Επενδύσεις και εστίαση του ομίλου αποκλειστικά στο σήμα “Public”

Το 2023 αναμένεται ακόμα καλύτερο για την Public, καθώς τα μεγέθη της εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 30% έναντι της περασμένης χρονιάς. Το Public Group είχε προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσει μια νέα δυναμική στρατηγική, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ σε νέας γενιάς καταστήματα, διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας και προσθήκη σύγχρονων υπηρεσιών, με τον όμιλο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο digital κομμάτι, πραγματοποιώντας και νέες συνεργασίες όπως με την BookVoice που παράγει audiobooks.

To Public Group έχει υιοθετήσει ένα νέο όραμα και στρατηγική, το Public2. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος έθεσε ως στόχο να διευρύνει τη δραστηριότητά του, να δώσει έμφαση στον πολυκαναλικό στρατηγικό σχεδιασμό της Public, να προσφέρει στον πελάτη περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Στις στρατηγικές πρωτοβουλίες του περιλαμβάνεται και η ένταξη των οικιακών συσκευών στο χαρτουφυλάκιο της Public, η αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και υπηρεσιών logistics, η ανάπτυξη νέων assets όπως είναι το hub καινοτομίας του Public Next, αλλά και οι επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες και συνεργασίες (iRepair, Douleutaras, Klarna).

Και μόλις φέτος, ξεκίνησε η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, με τη δημιουργία 13 καταστημάτων νέας γενιάς. Τα Public και η Media Markt με μήνυμα “Μαζί για ένα Σπίτι όπως το έχεις φανταστεί” συνεργάζονται στην κατηγορία των μικρών και μεγάλων οικιακών συσκευών και τηλεοράσεων δημιουργώντας μία ενιαία και ολοκληρωμένη εμπειρία εξυπηρέτησης. H συνεργασία προσφέρει στους καταναλωτές τις ίδιες ασυναγώνιστες τιμές και προσφορές, μια τεράστια ποικιλία χιλιάδων προϊόντων από επώνυμα brands, μια κοινή εξειδικευμένη ομάδα στα καταστήματα και νέους ευέλικτους τρόπους πληρωμής.

Συνδυάζοντας τα 20 χρόνια εμπειρίας της Media Markt και τα 18 χρόνια της Public, τα δύο brands ενώνουν τις δυνάμεις τους και στο κομμάτι της τεχνογνωσίας. Διαθέτοντας πάνω από 2.000 εργαζομένους στο σύνολο των δικτύων τους και παρέχοντάς τους πάνω από 15.000 ώρες εκπαίδευσης, Public και Media Markt διαθέτουν μια κορυφαία κοινή ομάδα από ειδικούς που προσφέρουν μία βελτιστοποιημένη εξυπηρέτηση καλύπτοντας κάθε ανάγκη για την κατηγορία των οικιακών συσκευών και τηλεοράσεων. Ήδη η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δυο καταστημάτων σε Λεωφόρου Συγγρού και στο Μαρούσι σε “Νέας Γενιάς”, δίνοντας έμφαση στο σήμα “Public” και μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης για την απόσυρση της Media Markt, που αποτέλεσε πόλο έλξης στην εγχώρια αγορά όταν άνοιξε τις πόρτες της το 2005.

Τα σημεία που θα αποτελέσουν μελλοντικές προτεραιότητες είναι η ψηφιοποίηση στη λειτουργία της επιχείρησης, η αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, η επένδυση σε logistics και η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή η Public διατηρεί μία από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες αποθήκες για την εξυπηρέτηση του e-commerce και των παραγγελιών που απορρέουν από το συγκεκριμένο κανάλι πωλήσεων.

Ανάπτυξη δικτύου, νέα προϊόντα, concepts και υπηρεσίες για την Κωτσόβολος

Έχοντας ως βάση τις θετικές οικονομικές επιδόσεις του 2022 -οι υψηλότερες των αγορών όπου δραστηριοποιείται ο μητρικός όμιλος Currys- η Κωτσόβολος εστιάζει σε περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της, που μετρά ήδη 93 καταστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό βασική επιδίωξη της αλυσίδας είναι να αυξηθούν σταδιακά οι περισσότεροι από 15.000 κωδικοί που έχει σήμερα, φτάνοντας έως και τις 35.000 σε βάθος χρόνου. Ήδη στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής και στο kotsovolos.gr διατίθενται σε πιλοτικό επίπεδο έπιπλα εσωτερικού χώρου. Το νέο της επενδυτικό πλάνο μάλιστα προβλέπει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών “Logistics As a Service”, διασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου αποτελέσματα και ενισχύοντας τις προσφερόμενες after sales υπηρεσίες.

Προκειμένου να προσφέρει συνολικά την γκάμα των υπηρεσιών της, η Κωτσόβολος στοχεύει στη λειτουργία νέων καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν δραστηριοποιείται, αλλά και την ενίσχυση τοπικών αγορών και μεγάλων αστικών κέντρων με το άνοιγμα νέων σημείων ή το επαναλανσάρισμα παλαιών. Όλα, συνδυάζοντας την τεχνολογία με τις σύγχρονες υπηρεσίες, τους άνετους χώρους πώλησης και μία σειρά από παροχές για όλους τους πελάτες, όπως η αυθημερόν επισκευή κινητού τηλεφώνου. Ήδη λειτουργεί νέο κατάστημα στο Κιλκίς, στην Αλεξανδρούπολη, όπου επανατοποθετείται σε νέο σημείο, στη Ζάκυνθο και στο Ρέθυμνο.

Στο επίκεντρο των νεοπαγών καταστημάτων, τίθενται ειδικά σχεδιασμένες γωνιές για ξεχωριστές στιγμές εμπειρίας, προϊόντα gaming, και συσκευές για “Έξυπνο Σπίτι”, σε συνδυασμό με την ευρύτερη γκάμα λευκών συσκευών και μικροσυσκευών. Ειδικά εφοδιασμένοι χώροι εμπειρίας δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους καταναλωτές, μέσα από διαδραστικές τεχνολογίες, να δοκιμάσουν τη συσκευή που επιθυμούν.

Ενώ στρέφοντας την προσοχή της στους τουριστικούς πόλους και σε προορισμούς όπου ο χώρος είναι περιορισμένος και οι αγορές πρέπει να είναι γρήγορα και εύκολα, η Κωτσόβολος εγκαινίασε ένα νέο ευέλικτο μοντέλο convenience store, το K Spot. Ήδη υπάρχει στο Αεροδρόμιο, στα Ιωάννινα και στη Ρόδο αλλά και στο Sani Resort.

Επενδυτικό τριετές πλάνο για seamless omnichannel εμπειρία στο Πλαίσιο

Ικανοποίηση πελατών, ευελιξία, καινοτομία και οργανική ανάπτυξη είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική ανάπτυξης για την Πλαίσιο τα επόμενα χρόνια. Μετά την αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γιώργος και ο Κώστας Γεράρδος έχουν συγκεντρώσει πάνω από το 97% των μετοχών της εταιρείας και υλοποιούν το νέο τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις σε logistics μεγάλων συσκευών και επενδύσεις σε logistics μικρών συσκευών, τόσο σε software, όσο και σε hardware. Σε επενδύσεις σε πλατφόρμα e-commerce και πληροφοριακές υποδομές, αλλά και στην ανανέωση καταστημάτων, προσθέτοντας και οικιακές συσκευές σε κάποια καταστήματα που δεν περιλαμβάνουν μέχρι σήμερα, ενώ συνεχίζει το ενδιαφέρον για δημιουργία νέων καταστημάτων, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Η “συνταγή” επιτυχίας του Πλαισίου από το πρώτο κατάστημα των 12 τ.μ. στην οδό Στουρνάρη με είδη σχεδίου για μηχανικούς μέχρι σήμερα, η Πλαίσιο έχει επεκταθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα και αγορές της πρωτεύουσας, μένοντας πιστό σε μια διαρκή εξέλιξη, μια ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλα τα κανάλια, με την επένδυση σε απαραίτητες υποδομές και βέβαια στην αυθεντικά πελατοκεντρική αντίληψη για την επιχειρηματικότητα.

Σήμερα, ο όμιλος Πλαίσιο πραγματοποιεί πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 430 εκατ. ευρώ, απασχολεί 1.500 εργαζομένους και διαθέτει 25 φυσικά καταστήματα, κυρίως στην Αττική, αλλά και με παρουσία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Κρήτη. Και φυσικά, το eshop του που τέθηκε σε λειτουργία το 1999. Tο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων διαφοροποιήθηκε σημαντικά στο πέρασμα των τελευταίων ετών, εάν συγκρίνει μάλιστα κανείς το 2019 με τα δύο επόμενα έτη, 2020 και 2021. Σήμερα πλέον έχει σταθεροποιηθεί, ακολουθώντας, μάλιστα, μία ελαφρά φθίνουσα πορεία, έχοντας φτάσει να αποτελεί το 14% του κύκλου εργασιών, από 7% που ήταν προ πανδημίας.

Για το Πλαίσιο αυτή την στιγμή το μέλλον δείχνει πως είναι όχι μόνο η “πολυκαναλική προσέγγιση” (omnichannel) που ούτως ή άλλως ήταν το ζητούμενο, αλλά το λεγόμενο “seamless omnichannel”, η αίσθηση δηλαδή ότι ο καταναλωτής έχει πολλούς ρόλους -είναι επαγγελματίας, είναι γονιός, gamer, άνθρωπος που θέλει απλά να χαλαρώσει- στους οποίος το Πλαίσιο μπορεί να δώσει κάθε λύση.

Η νέα εποχή έχει ήδη ξεκινήσει για τους μεγάλους retailers της αγοράς και τους καταναλωτές, που ακολουθεί την ασταμάτηση εξέλιξη της τεχνολογίας και τον τρόπο που αυτή ενσωματώνεται στα τεχνολογικά προϊόντα. Τα βήματα είναι πολλά και ταυτόχρονα, με ταχεία υλοποίηση, από όλους για όλους, κεφαλοποιώντας την πολύτιμη τεχνογνωσία που ήδη διαθέτουν, τα κεφάλαια που κατευθύνουν σε διεύρυνση του δικτύου τους και την ενίσχυση του e-commerce τους, αλλά και την ισχυρή θέληση να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.