29 Απρ 2024
READING

Μπορεί να κάνει come back η Pepsico Hellas;

6 MIN READ

Μπορεί να κάνει come back η Pepsico Hellas;

Μπορεί να κάνει come back η Pepsico Hellas;

Με τον Θανάση Καρακάση στο τιμόνι, η εταιρεία βάζει στόχο τη δεύτερη θέση

Οι έντονες διεργασίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά των αναψυκτικών και των νερών, οδήγησαν την PepsiCo Hellas ύστερα από πολλά χρόνια στην δυναμική επιστροφή της στην παραγωγική δράση. Με τον Θανάση Καρακάση στο τιμόνι, η εταιρεία στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη με όχημα το πρώτο Lipton Ice Tea Sparkling, την επαναπατρισμένη Ήβη και το νερό Eonio Λουτράκι.

Ήδη από το 2014 η διοίκηση της τότε PepsiCo-Ήβη φερόταν να αναζητά τρόπους ώστε να διατηρήσει την παρουσία των σημάτων της στην ελληνική αγορά, ακόμα και μέσω εμφιαλωτή για την παραχώρηση άδειας χρήσης και παραγωγής των προϊόντων της. Είχε προηγηθεί στις αρχές του 2013 το κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι.

Και δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία αποφάσισε να πράξει το ίδιο με την κεντρική μονάδα παραγωγής των προϊόντων της στα Οινόφυτα Βοιωτίας η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998. Η έκτασή της ξεπερνά τα 80 στρέμματα ενώ οι στεγασμένες εγκαταστάσεις της καταλαμβάνουν συνολικά 16 στρέμματα στα οποία περιλαμβάνονται και αποθηκευτικοί χώροι. Στα Οινόφυτα είναι εγκατεστημένες 4 γραμμές παραγωγής, αυτές της γυάλινης επιστρεφόμενης φιάλης, του κουτιού, της μη επιστρεφόμενης γυαλινης φιάλης και των φιαλών ΡΕΤ. Τα αναψυκτικά για την εγχώρια αγορά θα εισάγονταν έκτοτε πλέον για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ρόλος της Tasty

Το 2019 η PepsiCo-Ήβη, πριν δηλαδή απορροφηθεί από την Tasty, είχε πωλήσεις 44,7 εκατ. ευρώ, με ζημίες 8,58 εκατ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 43,79 εκατομμυρίων το 2018 με ζημίες μετά από τους φόρους στα 10,68 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση απορρόφησης της PepsiCo-Ήβη από την Tasty είχε καθαρά στόχο να φέρει στο προσκήνιο τον ισχυρό πυλώνα των σνακ, έναντι αυτού των αναψυκτικών όπου η εταιρεία παρουσίαζε εμφανείς αδυναμίες τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία ουσιαστική λύση οικονομικής εξυγίανσης. Πρόκειται για μία κίνηση που έφερε την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τη μείωση των εξόδων διαχείρισης, την ενίσχυση της Pepsi στην Ελλάδα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της εγχώριας αγοράς, με τη δημιουργία μίας ισχυρής επιχειρηματικής οντότητας.

Mετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, ο τζίρος της Tasty από τα 120,8 εκατομμύρια ευρώ του 2020 ανήλθε στα 170,9 εκατομμύρια ευρώ το 2021 (πλέον ως PepsiCo Hellas). Τα σνακ εμφάνισαν αύξηση τζίρου κατά 5,9 εκατ. ευρώ το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ προστέθηκαν για το 2021 και οι σχετικές πωλήσεις των αναψυκτικών της πρώην PepsiCo Ήβη ύψους 44,17 εκατ. ευρώ. Σημαντική συνεισφορά είχαν προϊόντα όπως τα Cheetos και τα δημητριακά Quaker-Τραγανές Μπουκιές στον τομέα των σνακ, το Lipton και η Pepsi για τα αναψυκτικά αντίστοιχα.

Η Ελλάδα όμως αποτελεί μια σημαντική αγορά για την PepsiCo, με δυναμική που ενισχύεται ανάλογα με την πορεία του τουριστικού προϊόντος, κάτι που ούτως ή άλλως έχει δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα ανταγωνισμού.

Η περίπτωση του Lipton

Από το 1994 η Pepsi Lipton είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Unilever και της PepsiCo για την παραγωγή και πώληση προϊόντων παγωμένου τσαγιού σε όλο τον κόσμο. Δύο από τις μεγαλύτερες μάρκες, η Lipton και η Pure Leaf αξίζουν αυτή την στιγμή πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αξία λιανικών πωλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό branch δεν δίστασε να επενδύσει στη δημιουργία ενός προϊόντος που ξεπερνά τα στενά όρια του κρύου μαύρου τσαγιού και προωθεί περισσότερο την παρουσία της PepsiCo στον τομέα των αναψυκτικών.

Ο λόγος για το νέο Lipton Ice Tea Sparkling, που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο στην έκθεση HORECA. Χαμηλό σε θερμίδες, δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα γλυκαντικά και κυκλοφορεί, σε κουτί αλουμινίου 330ml, σε 3 γεύσεις, λεμόνι, ροδάκινο και λεμόνι χωρίς ζάχαρη. Εξάλλου η PepsiCo με το Lipton είναι leader στην κατηγορία του ice tea.

Η απόφαση για την ΗΒΗ

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η εταιρεία αποφάσισε να αφήσει πίσω της το κακό παρελθόν για να επαναφέρει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ σε κουτί αλουμινίου, στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο, με βάση τριετή συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες.

Με βάση την πορεία της κατανάλωσης, το μερίδιο της ΗΒΗ στα αναψυκτικά με γεύση υποχώρησε πέρυσι σε αξία στο 5,6%, από 6,8% το 2021 και 9,6% το 2019. Σε όγκο, το μερίδιό της από 12,9% το 2019 συρρικνώθηκε στο 7,8% πέρυσι. Με το μερίδιο της πολυεθνικής στο σύνολο της αγοράς αναψυκτικών (συμπεριλαμβάνονται και τα αναψυκτικά τύπου cola) να διαμορφώνεται σε αξία στο 7,7% από 7,4% που ήταν το 2021 και 8% το 2019 και σε όγκο στο 10,1% όπως και το 2021 έναντι 10,8% που ήταν το 2019.

Η συρρίκνωση του μεριδίου της αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη της PepsiCo στην Ελλάδα. Το 2016, όταν αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στα Οινόφυτα, οι πωλήσεις ήταν 50,666 εκατ. ευρώ ενώ εμφάνισε ζημιές 13 εκατ. ευρώ και σύνολο σωρευμένων ζημιών 153 εκατ. ευρώ. Ενώ το 2013, όταν έκλεισε το εργοστάσιο στο Λουτράκι, οι πωλήσεις της PepsiCo κυμαίνονταν στα 70 εκατ. ευρώ και το 2012 στα 86,295 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές να αγγίζουν τα 16,6 εκατ. ευρώ και τα 18,573 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα, η PepsiCo Hellas θα προχωρήσει και στον εικαστικό επανασχεδιασμό των συσκευασιών της ΗΒΗ, καθώς και στην αλλαγή της φόρμουλας του πορτοκαλιού με νέα γεύση που θα βρίσκεται πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, όπως και στο λανσάρισμα νέων προϊόντων. Πρόσφατη άφιξη στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο αποτελεί η δημοφιλής γεύση Pink Grapefruit.

Παρούσα η εταιρεία και στην αγορά των εμφιαλωμένων νερών

Εκτός από τα αναψυκτικά, η εταιρεία επανήλθε δυναμικά στη διανομή του νερού Eonio Λουτράκι της NU Aqua του επιχειρηματία Δημήτρη Μπαμπάκου. Η συνεργασία της με τον όμιλο της PepsiCo Hellas ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και αφορούσε σε μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία, στην πλήρη ανάπτυξή της θα υπερβεί τα 55 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση της επένδυσης, που υλοποιήθηκε μέσα σε λίγους μήνες αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής του πρώην εργοστασίου της ΗΒΗ στο Λουτράκι. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η δεύτερη φάση που του έργου των 29 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και τέσσερις υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής για αναψυκτικά.

Στη διάρκεια του 2022 η Pepsi στην Ελλάδα έτρεξε με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης έναντι του 2021, καθώς έως και τον Αύγουστο του 2022 είχε αύξηση πωλήσεων σε επίπεδο οκταμήνου κατά 11% στην κατηγορία των τροφίμων και κατά 27% στην κατηγορία των αναψυκτικών. Με το δεδομένο πως τα μερίδια σε επίπεδο όγκου έχουν πλέον σταθεροποιηθεί πάνω στο 12-13%, και η εικόνα της εταιρείας στην αγορά εστίασης είναι σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, οι εκτιμήσεις της νέας διοίκησης είναι αισιόδοξες για την τρέχουσα χρονιά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.