22 Ιαν 2025
READING

Δεύτερη ζωή για την ζυθοποιία Φιξ στη Θεσσαλονίκη

4 MIN READ

Δεύτερη ζωή για την ζυθοποιία Φιξ στη Θεσσαλονίκη

Δεύτερη ζωή για την ζυθοποιία Φιξ στη Θεσσαλονίκη

Εκτός από την επένδυση των 150 εκατ. ευρώ, τρέχουν ακόμη δύο μεγάλα projects

Ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά που οδήγησε στη δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων όπου στεγάζεται η Teleperformance και η Alpha Bank, η Dimand προετοιμάζεται να αλλάξει το τοπίο στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Το πεδίο εφαρμογής της δεν είναι άλλο από το κτιριακό συγκρότημα του πρώην ζυθοποιείου Φιξ που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της συμπρωτεύουσας και ξεχωρίζει χάρη στο κόκκινο χρώμα τους. Ήταν γύρω στα 1882 όταν άρχισε η ανέγερση των πρώτων, ισογείων κτιρίων για τις ανάγκες τότε του οινοποιείου Μισραχή. Παρά τη συνεχή αλλαγή ιδιοκτησίας, ανεγείρονται διαρκώς κτίρια που στεγάζουν τελικά δέκα χρόνια αργότερα το ζυθοποιείο συνιδιοκτησίας των οικογενειών Μισραχή, Φερναντέζ και Αλλατίνι. Λίγα χρόνια αργότερα οι συνιδιοκτήτες δημιούργησαν την ανώνυμη εταιρεία Ζυθοποιείον Όλυμπος Α.Ε. που στις αρχές του 1920 ενώθηκε με το γειτονικό ζυθοποιείο Νάουσα.

Το αποτύπωμα του Καρόλου Φιξ

Το 1926, ο Κάρολος Φιξ, ιδιοκτήτης της αθηναϊκής εταιρείας Φιξ απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών και πρόσθεσε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, στα άλλα τρία ζυθοποιεία που ήδη λειτουργούσε. Λόγω της μεγάλης βιομηχανικής παραγωγής, στο αρχικό οικοδόμημα προστέθηκαν και νέα κτίρια, για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς, οι οποίες δεν σταμάτησαν ακόμη και μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το εργοστάσιο λειτουργούσε ως ζυθοποιείο, παγοποιείο και εργοστάσιο παραγωγής χυμών. Το 1959 ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος (υπεύθυνος για το σχεδιασμό των εργοστασίων Φιξ και APCO) έβαλε τη σφραγίδα του στο νέο εμφιαλωτήριο.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία Φιξ έχασε το μονοπώλιο στην εγχώρια αγορά μετά την είσοδο της Amstel το 1960, το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί ως τις αρχές του 1980. Τρία χρόνια μετά κήρυξε πτώχευση και έκλεισε, με την ακίνητη περιουσία να περιέρχεται στην Εθνική Τράπεζα και το συγκρότημα του Εργοστασίου Φιξ στη Θεσσαλονίκη, να καταλήγει πωληθεί στα χέρια της οικογένειας Ζαφειριδη, σε δημοπρασία το 1991. Το 1994, το κτίριο του εργοστασίου και ο τεχνολογικός εξοπλισμός χαρακτηρίστικαν ιστορικά, και κηρύχθηκαν «διατηρητέα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς» από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ όσα κτίρια δεν έφεραν το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, ενοικιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Η ανάπλαση και η εμπορική αξιοποίηση

Με πρωτοβουλία της Dimand Real Estate, στην οποία πλέον ανήκει το 100% της τεράστιας εργοστασιακής περιοχής επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η ανακατασκευή και αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος. Σο πλαίσιο αυτό, σταδιακά θα κατεδαφιστούν τα κτίσματα που δεν είναι προστατευόμενα, ξεκινώντας έτσι μία επένδυση, που πιθανόν να αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε 3 χρόνια από την έναρξη των εργασιών.

Στη θέση του παλιού εργοστασίου πρόκειται να δημιουργηθούν νέοι χώροι που θα ξεπερνούν τα 51.000 τ.μ. και θα φιλοξενούν ένα συνδυασμό χρήσεων. Περίπου 36.000 τ.μ. θα αφορούν νέα κτίρια, ενώ 15.500 τ.μ. αφορούν την αξιοποίηση διατηρητέων κτισμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, από τα 36.000 τ.μ. εξετάζεται η αξιοποίηση περίπου 28.000 τ.μ. για τη δημιουργία 220-230 νέων διαμερισμάτων. Στα υπόλοιπα 8.000 τ.μ. προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου.

Ενώ στα 15.500 τ.μ. των διατηρητέων κτιρίων μελετάται η ανάπτυξη χρήσεων κατοικίας, εστίασης, ενός ξενοδοχείου και εμπορικών καταστημάτων. Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθεί κι ένας χώρος μουσείου, ενδεχομένως και μια μικρή craft brewery, ώστε να υπάρξει και η σύνδεση με την ιστορία του ακινήτου.

Το HUB 26

Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για την ανέγερση του HUB 26, ενός συγκροτήματος γραφείων, απέναντι από το ζυθοποιείο Φιξ επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου. Το έργο σε συνεργασία με την Prodea, θα παραδίδεται σε φάσεις από το φθινόπωρο του 2023 και έπειτα.

Το νέο συγκρότημα που έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects, ανεγείρεται σε ακίνητο συνολικής επιφανείας 9.124,24 τ.μ., αποτελούμενο από πέντε κτίρια γραφείων. Έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση και η κατασκευή του φέροντος οργανισμού των υπογείων έως την πλάκα δαπέδου του ισογείου, ενώ οι καμάρες της παρόδιας στοάς δίνουν μορφή στο πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Β. Ελλάδος, το οποίο μάλιστα στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold.

Ο μεγαλύτερος κόμβος logistics

Η Dimand απέκτησε επίσης, μέσω της θυγατρικής της ΑΠΕΛΛΟΥ ESTATE M.Α.Ε., γηπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων, στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, πρώην ιδιοκτησίας της εταιρείας ΒΑΛΚΑΝ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε., έναντι συνολικού τιμήματος 6 εκατ. ευρώ, όπου φιλοδοξεί να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα,προκειμένου να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη διαβαλκανικός εμπορικός κόμβος.

Η θέση του ακινήτου είναι ιδιαίτερα προνομιακή, καθώς απέχει 23 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 16 χλμ. από το λιμάνι της πόλης. Η πρώτη φάση αφορά σε δόμηση 55.000 τ.μ. περίπου, εντός 24 μηνών, ενώ η δεύτερη φάση, σε δόμηση 65.000 τ.μ. περίπου, εντός 30 μηνών. Επιπλέον, στην οροφή των εγκαταστάσεων προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας. Εκτιμάται ότι η συνολική ετήσια παραγόμενη ενέργεια σε 19.200.000 Kwh.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.