29 Απρ 2024
READING

Γαλαξίας: Η επόμενη μέρα και οι προοπτικές της ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας

4 MIN READ

Γαλαξίας: Η επόμενη μέρα και οι προοπτικές της ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας

Γαλαξίας: Η επόμενη μέρα και οι προοπτικές της ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας

Tα επόμενά της βήματα θα κληθεί να αποφασίσει η Πέντε Α.Ε. μία πολυμετοχική επιχείρηση, όπου σε αυτήν έχουν μετοχές και εργαζόμενοι κατά περίπτωση, ενώ η διοικητική ομάδα της απαρτίζεται από στελέχη πολύπειρα μεν, αλλά μεγαλύτερα ωστόσο σε ηλικία. Η Πέντε Α.Ε. η επιχείρηση που βρίσκεται πίσω από τα ελληνικών συμφερόντων σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, έχει πολλά θετικά που προσμετρούνται υπέρ της και στηρίζουν την ευθεία και τα προηγούμενα χρόνια ανοδική της πορεία.

Αφενός αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο οργανικά, ενώ βασίζεται σε έναν μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων καταστημάτων, αφού περίπου τα μισά από τα περίπου 190 καταστήματα που αριθμεί το δίκτυό της σε πανελλαδική βάση είναι δικά της. Ταυτόχρονα, αποτελεί μία επιχείρηση με μηδενική δανειακή έκθεση και καθαρά οικονομικά, η οποία χαρακτηρίζεται από οικονομική υγεία που κάποιος θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει ζηλευτεί. Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την καλά κατανεμημένη εικόνα του δικτύου των καταστημάτων της, έχουν αποτελέσει πόλο έλξης για επίδοξους μνηστήρες και κατά διαστήματα έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της. Τα στελέχη της όμως και επί της ουσίας η διοικητική ομάδα που απαρτίζεται από πρόσωπα της οικογένειας Χειμωνίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Πουρσανίδη, τη Νίκη Χειμωνίδη που είναι πρόεδρος αλλά και τον Κώστα Μαυροειδή, έχουν κλείσει μα κάθε τρόπο την πόρτα στους επίδοξους αγοραστές. 

Αυτό ωστόσο που φαίνεται να λείπει από τον Γαλαξία, είναι η φρεσκάδα και ο παλμός μίας αλυσίδας που εξελίσσεται με την εποχή της. Διότι έως αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ και το στήσιμο των καταστημάτων της είναι τέτοιο που απορρέει σε πολλές των περιπτώσεων από την φιλοσοφία μίας επιχείρησης που βαδίζει σε ασφαλή μεν, αλλά στάσιμα ύδατα δε. 

Oι απόπειρες εξαγορών 

Toν τελευταίο καιρό ο Γαλαξίας έχει επιδιώξει να εξαγοράσει μικρότερες αλυσίδες, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει προκειμένου να εξαπλωθεί ταχύτερα και να κερδίσει έδαφος. Ενώ και σχετικά πρόσφατα βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι, συζητώντας με αλυσίδα-μέλος του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ, η οποία παρόλ’ αυτά δεν προχώρησε. Αυτό που ζητούν κατά κύριο λόγο τα στελέχη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η οποία τζιράρει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ είναι επιχειρήσεις μικρότερου βεληνεκούς, σε καλή τιμή, ίσως σε καλύτερη ακόμα και από τα λογικά επίπεδα της αγοράς, γεγονός που συχνά την βρίσκει να παραμένει στην απέναντι θέση του τραπεζιού των συζητήσεων, χωρίς εν τέλει να μετακομίζει στην ίδια πλευρά. Η τελευταία της εξαγορά ήταν εκείνη της αλυσίδας OLLA το 2020, με παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Πέρα τούτου όμως ουδέν. Κι ενώ ο ανταγωνισμός της εμφανίζεται ιδιαιτέρως δραστήριος, ο Μασούτης μεγαλώνει γοργά, ο Κρητικός το ίδιο, ο Γαλαξίας επιλέγει την σταθερότητα ή για κάποιου άλλους την στασιμότητα. 

Ο τζίρος της το 2022 άγγιξε τα 520 εκατομμύρια ευρώ, από 503,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021, ωστόσο ευνοήθηκε σημαντικά όπως και τα περισσότερα σούπερ μάρκετ από την αύξηση των τιμών και τον πληθωρισμό που εκ των πραγμάτων έφεραν νέα δεδομένα στην αγορά, αύξησαν το τζίρο των αλυσίδων, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τον όγκο των καταναλισκόμενων προϊόντων. Δεν παύει πάντως, μία αλυσίδα όπως ο Γαλαξίας να εμπνέει «ελληνικότητα», ως προς την στελεχιακή δομή και την μετοχική της σύνθεση, παραμένοντας προσηλωμένη σε ένα μοντέλο λειτουργίας που την ανέδειξε ως έναν από τους πιο αξιόπιστους συνομιλητές και συνεργάτες των προμηθευτών της τα τελευταία χρόνια. 

Η Σαλαμίνα και το mall

Στο πλάνο της μπήκε τα τελευταία πέντε χρόνια και η προοπτική δημιουργίας ενός mall στη Σαλαμίνα, εγχείρημα που συνάντησε πολλές γραφειοκρατικές και άλλου είδους αγκυλώσεις που σχετίστηκαν με την αδειοδότηση και την ολοκλήρωση του project. Και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το συγκεκριμένο εμπορικό συγκρότημα θα έχει επιφάνεια 4.011 τετραγωνικών μέτρων, θα διαθέτει κατάστημα σούπερ μάρκετ 1.342 τετραγωνικών μέτρων και εμπορικά καταστήματα, παιδότοπο και χώρο εστίασης.  

Την ίδια στιγμή όμως η φετινή χρονιά φαίνεται ότι δεν αποτελεί την πιο ευνοϊκή για τον Γαλαξία που φαίνεται να χάνει μερίδια από τους ανταγωνιστές του, αναπτυσσόμενος στο α’ τετράμηνο του έτους με ρυθμό χαμηλότερο του 8,5% σε τζίρο, ποσοστό με το οποίο αναπτύχθηκε η αγορά των σούπερ μάρκετ συνολικά στη χώρα. 

Η διαδοχή

Το ζήτημα της διαδοχής των διοικητικών στελεχών φαντάζει ίσως ένα από τα βασικά στοιχήματα της επόμενης μέρας. Με τον ερχομό προσώπων που θα μπορέσουν να στηρίξουν το όραμα της αλυσίδας, τη φιλοσοφία που αυτή πρεσβεύει και να την οδηγήσουν κάποια βήματα παρακάτω. Έως ότου αυτό συμβεί, ο Γαλαξίας θα αποτελεί μία αλυσίδα που κινείται με σταθερότητα, κινείται ικανοποιητικά από πλευράς οικονομικών επιδόσεων, φέρνει κέρδη στους μετόχους του, αλλά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δεν εξελίσσεται.

Και ειδικά στην περίπτωση μίας αγοράς όπως η ελληνική που χαρακτηρίζεται από ταχείες εξελίξεις και συγκέντρωση δυνάμεων σε λίγους και μεγαλύτερους τα τελευταία χρόνια, η σταθερότητα ή η στασιμότητα, εάν θέλετε, δεν αποτέλεσε και δεν φαίνεται να αποτελεί πάντα καλό σύμβουλο και οδηγό. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.