28 Απρ 2024
READING

Πώς μπορεί η συμπερίληψη να γίνει πράξη;

4 MIN READ

Πώς μπορεί η συμπερίληψη να γίνει πράξη;

Πώς μπορεί η συμπερίληψη να γίνει πράξη;

Η κοινωνία έχει αλλάξει. Σήμερα οι διαχωρισμοί και οι διακρίσεις δεν είναι αποδεκτές ή τουλάχιστον γίνονται προσπάθειες ώστε όλοι να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο. Φυσικά, αφού η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι ένα βασικό ζητούμενο της εποχής μας, πώς θα ήταν δυνατόν τα δεδομένα της αγοράς εργασίας να μην μεταβληθούν;

H αλήθεια είναι ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες. Ωστόσο, οι επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες τους να στηρίξουν και να ενισχύσουν τη διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο, θα είναι μία τρύπα στο νερό εάν δεν συνδυαστούν με πρωτοβουλίες ένταξης. Φυσικά, υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι με τους οποίους οι εργοδότες μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα. Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πιο αποτελεσματικός είναι η παροχή εργασιακών προνομίων.

Πώς όμως μία εταιρεία, μία επιχείρηση, θα δημιουργήσει τα ιδανικά πακέτα παροχής προνομίων; Οι ειδικοί του HR δίνουν την απάντηση επισημαίνοντας ποια στοιχεία χρειάζονται να ληφθούν υπόψη από τους εργοδότες.

Διαβάστε επίσης: 12 brands που έχουν αναλάβει σημαντική εταιρική κοινωνική ευθύνη

Αρχικά, είναι σημαντικό να υπάρχει μία βαθιά κατανόηση του εργατικού τους δυναμικού. Πολύ απλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ο καθένας έχει άλλες ανάγκες και άλλα χαρακτηριστικά. Έτσι, τα μέλη του HR αφού συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες για όλους τους εργαζόμενους μπορούν να προβούν σε μία κατηγοριοποίηση βάσει ιδιαίτερων αναγκών και χαρακτηριστικών. Κατόπιν για κάθε ομάδα μπορούν να ορίσουν τα προνόμια που θα την οφελήσουν. Για παράδειγμα, τα ευέλικτα προγράμματα αδειών, ο ευέλικτος προγραμματισμός και οι παροχές παιδικής φροντίδας μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά εργαζόμενους που είναι γονείς.

Φυσικά, υπάρχουν και κάποια προνόμια που ωφελούν όλους τους εργαζομένους. Αυτά είναι τα προνόμια για την ψυχική υγεία. Οι εταιρείες πριν από την πανδημία δίσταζαν να συζητήσουν αυτό το θέμα. Το θετικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα καταρρέει σιγά σιγά το ταμπού και το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία, κάτι που αποδεικνύουν και σχετικές έρευνες, οι οποίες σημειώνουν ότι η κουλτούρα των εταιρειών είναι πλέον περισσότερο ανοιχτή απέναντι στις προκλήσεις που εγείρουν προβλήματα ψυχικής υγείας τον τελευταίο χρόνο.

Ακριβώς όπως τα προνόμια των εργαζομένων μπορούν να προσελκύσουν διαφορετικούς υποψηφίους, μπορούν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια αποτυχία δημόσιας εκτίμησης της ευελιξίας μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Τι εννοούμε με αυτό; Πολλοί άνθρωποι σήμερα απλώς θα απορρίψουν μια εταιρεία εάν δεν έχει μια πολιτική εξ αποστάσεως εργασίας που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής τους.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Σχεδόν οι μισές γυναίκες εργαζόμενες νιώθουν burned-out

Ένας εργοδότης μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ότι δεν εκτιμά κάποιον παίρνοντας αποφάσεις για αυτόν χωρίς αυτόν. Έτσι, μια εταιρεία που θέλει να βελτιώσει την πολιτική σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την συμπερίληψη για να διαμορφώσει έναν χώρο εργασίας χωρίς αποκλεισμούς θα πρέπει όχι απλώς να λαμβάνει υπόψη του τους εργαζόμενους κάθε φορά που ανανεώνει τη δομή παροχών της αλλά να ακούει την γνώμη τους, καθώς η διαφάνεια με τους εργαζομένους είναι ζωτικής σημασίας. Εάν μια ομάδα ανθρώπινου δυναμικού υποβάλλει συνεχώς ερωτήσεις σχετικά με τα προνόμια, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Συνεπώς, η επικοινωνία, η ενημέρωση και η εκπαίδευση αποτελούν μορφές συμπερίληψης που βελτιώνουν το εργασιακό περιβάλλον.

Βέβαια, ενώ μία μεγάλη εταιρεία μπορεί να έχει άφθονο περιθώριο ελιγμών στις πολιτικές που υπάρχουν σχετικά με την συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, μία μικρότερη μπορεί να είναι πιο περιορισμένη. Συνεπώς, χρειάζονται να γίνουν πιο δημιουργικές. Μάλιστα, αυτή η δημιουργικότητα μπορεί να εκφραστεί μέσω της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, τα μέλη περιθωριοποιημένων ομάδων μπορεί να μην έχουν λάβει τις ίδιες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως πρακτικής άσκησης και καθοδήγησης που είχαν άλλοι. Η προσφορά πόρων εκπαίδευσης και προαγωγής μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων, δίνοντας στον εργαζόμενο περισσότερη εμπιστοσύνη στην απόδοση της εργασίας του. Η προσφορά ευκαιριών μάθησης ειδικά για τον κλάδο – όπως οικονομική βοήθεια για την αγορά βιβλίων, εγγραφές συνεδρίων, διαδικτυακά σεμινάρια και εκπαίδευση – είναι μια εξαιρετική αρχή.

Συγκεκριμένα, η παροχή εργασιακών προνομίων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση νέων ταλέντων και στη διατήρηση τους σε μία εταιρεία. Ειδικά, όσοι προέρχονται από παραδοσιακά περιθωριοποιημένες κοινότητες συχνά βιώνουν κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανισότητες και η άρνηση συμμετοχής ή ο αποκλεισμός είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη ζωή τους. Έτσι, ένα πακέτο παροχών εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς προσφέρει άρρητη υποστήριξη και προσοχή, αναπτύσσοντας μια αίσθηση πίστης, βελτιώνοντας την εργασιακή απόδοση και μετριάζοντας τους στρεσογόνους παράγοντες.

Πληροφορίες από HR Dive

Photos : Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.