29 Απρ 2024
READING

Τι σημαίνει η νέα επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα

4 MIN READ

Τι σημαίνει η νέα επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα

Τι σημαίνει η νέα επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα

Η εταιρεία ισχυροποιεί την παρουσία των προϊόντων της σε όλη την Ελλάδα

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, έχει καταρτίσει ένα τριετές επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2022 -2025, το οποίο προβλέπει συνολικά κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επενδύσεων που αφορούν τη συνεχή βελτιστοποίηση των ζυθοποιείων, δράσεις αυτοματοποίησης, αναβάθμιση παγίων, η εταιρεία προχώρησε στην επέκταση των αποθηκευτικών χώρων του εργοστασίου της στην Πάτρα.

Έχοντας ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις επιδόσεις του 2021, οι πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 22,2%. Ειδικότερα το εννεάμηνο του 2022, η ζυθοποιία εμφάνισε πωλήσεις 232,32 εκατ. ευρώ από 190,13 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Το επενδυτικό πλάνο

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχώρησε κατά την περσινή χρονιά σε αναπροσαρμογή του επενδυτικού της σχεδιασμού, ο οποίος ενώ αρχικά προέβλεπε δαπάνη συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ για την τριετία 2019-2021, το ποσό αυτό αναπροσαρμόστηκε στα 38 εκατ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα αποτελέσματα της εταιρείας που επέβαλαν σημαντική περιστολή των εξόδων από κάθε κατηγορία.

Η επιστροφή σε θετικές επιδόσεις το 2021 για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε ως αποτέλεσμα ωστόσο να υλοποιήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα, κάτι που δε συνέβη το 2020, που ήταν η πρώτη χρονιά εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα αλλά και των παρατεταμένων lockdowns. Και τώρα, προχωρώντας στο επόμενο βήμα με το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα έως το 2025, ύψους 60 εκατ. ευρώ, προσβλέπει στην ενίσχυση της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας και των εξαγωγών της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Τι αφορά η νέα επένδυση

Ως μία πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμάται η επέκταση της αποθήκης στο εργοστάσιο της Πάτρας που σηματοδοτεί ταυτόχρονα ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία, αφού φιλοδοξεί να υποστηρίξει πλέον με ουσιαστικό τρόπο την παραγωγή και αποτελεσματική διανομή ενός ευρέος και διαφοροποιημένου προϊοντικού χαρτοφυλακίου σε όλη την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ προσδίδει αυξημένες μακροπρόθεσμες δυνατότητες στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και ειδικότερα στο εργοστάσιο της Πάτρας -ένα εκ των τριών που διάθετει στην ελληνική επικράτεια, μετά από αυτό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη-, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση του στο δίκτυο της Heineken στην Ευρώπη. Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν πλέον προστεθεί 3.000 τ.μ. ωφέλιμου χώρου, που αντιστοιχούν στην αποθήκευση 20% περισσότερων παλετών προϊόντων.

Η συγκεκριμένη επένδυση στοχεύει στο να προσφέρει ακόμη καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους 60 εργαζομένους της, μέσα από ένα βελτιωμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Η μονάδα εξυπηρετεί απευθείας το πελατολόγιο της εταιρείας στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Νησιωτικής Ελλάδας και προμηθεύει στο μεγαλύτερο βαθμό τα κέντρα διανομής σε Αθήνα και Κρήτη.

Ισχυρό δίκτυο συνεργασιών

Η εταιρεία συνεργάζεται με ένα δίκτυο 893 προμηθευτών για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, με το 83% της εκτιμώμενης αξίας πληρωμών να υπολογίζεται από την επιχείρηση ότι μένει εντός ελληνικών συνόρων. Στον τομέα της βιωσιμότητας η εταιρεία έχει καταφέρει το 95% των φιαλών που διακινεί στην αγορά, να είναι επιστρεφόμενες.

Επιπλέον συμβάλλεται με περισσότερους από 2.000 παραγωγούς πανελλαδικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού μέσω του οποίου προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της. Οι ελληνικές πρώτες ύλες σε συνδυασμό, με τα σύγχρονα ζυθοποιεία και τα 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία, δημιουργούν μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για τα προϊόντα της.

Ως μακροχρόνια στρατηγική επιλογή της, η σημασία του Προγράμματος είναι πολύ μεγάλη, τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας, όσο και ως προς τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη σε κοινωνική αξία για συνεργαζόμενους αγρότες και τοπικές κοινωνίες, όπως αυτά καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη Εκτίμησης Κοινωνικής Απόδοσης Επένδυσης.

Η επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην πατραϊκή μονάδα καταδεικνύει και την εστίασή της στα προϊόντα μπίρας όπου κατέχει ήδη ηγετική θέση, μετά και την πώληση του brand εμφιαλωμένου νερού ΙΟΛΗ στην Sterner Stenhus Greece της Premia Properties τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τον Απρίλιο του 2021 εξάλλου η εταιρεία αποτελεί τον επίσημο διανομέα του χαρτοφυλακίου των premium προϊόντων της Bacardi Greece στην ελληνική αγορά για μία πενταετία με προοπτική επέκτασης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.