28 Απρ 2024
READING

Γιατί η Βίκος κάνει στρατηγική κίνηση μένοντας στην ΕΨΑ;

4 MIN READ

Γιατί η Βίκος κάνει στρατηγική κίνηση μένοντας στην ΕΨΑ;

Γιατί η Βίκος κάνει στρατηγική κίνηση μένοντας στην ΕΨΑ;

Προαναγγέλει τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ που θα ακολουθήσει

Καμία πρόθεση αποεπένδυσης δεν υπάρχει εκ μέρους της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων-Βίκος, μετά και την στρατηγική επένδυση του SMERC fund του Νίκου Καραμούζη στην ΕΨΑ. Αντιθέτως, η οικογένεια Σεπετά επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στο βολιώτικο brand αναψυκτικών, όπου κατέχει το 25%.

Μια ημέρα μετά από την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας του SMERC με την οικογένεια Τσαούτου που ελέγχει το πλειοψηφικό ποσοστό της ΕΨΑ, η οικογένεια Σεπετά τονίζει πως θα διατηρήσει τη θέση της και θα παραμείνει στον επενδυτικό σχήμα, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει.

Το καλοκαίρι του 2012, η οικογένεια Σεπετά προχώρησε σε μια κίνηση-ματ, εξαγοράζοντας το μερίδιο 25% της ανταγωνιστικής ΕΨΑ, που κατείχε έως τότε η εταιρεία λευκαντικών Εύρηκα. Η επιλογή αυτή ακολούθησε την πρότερη απόπειρα -με αρνητική κατάληξη- της ηπειρώτικης οικογένειας να συνεργαστεί με την ΕΨΑ της οικογένειας Τσαούτου σε μια προσπάθεια να οργανώσει την είσοδό της στην αγορά των αναψυκτικών.

Γιατί το κάνει αυτό η Βίκος;

Όταν εξαγόρασε το 25% της ΕΨΑ “έβλεπε” μπροστά της μια μελλοντική δυνατότητα να επηρεάσει συνολικά την αγορά των αναψυκτικών. Είτε απευθείας, με τον πιθανό έλεγχο της ΕΨΑ εάν μεγάλωνε το μερίδιο της και αποκτούσε την διοίκηση της εταιρείας, είτε συμμετέχοντας με το 25% σε ένα δεύτερο brand στην αγορά προσβλέποντας σε υπεραξία. Αυτό μάλιστα συνέβαινε σε μια περίοδο που η ΕΨΑ είχε δυσκολίες και σε σχεδόν “εχθρικό” κλίμα με την οικογένεια Τσαούτου.

Δεν θα είχε καμία λογική λοιπόν τώρα να μην μείνει και να μη  συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου που και οι οικονομικές δυσκολίες ξεπερνιούνται αλλά και η διοίκηση δεν παραμένει στην οικογένεια Τσαούτου. Και είναι πολύ απλό το σενάριο. Στην χειρότερη περίπτωση θα καταγράψει υπεραξία στο 25% που διαθέτει ενώ τα καλύτερα σενάρια περιλαμβάνουν την περίπτωση να είναι αυτή που θα δώσει την δυνατότητα “exit” στο fund Καραμούζη και να αποκτήσει μια ανανεωμένη και δυνατή ΕΨΑ. Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει άλλη θετικό σενάριο που να δίνει συνέργειες στις δύο μάρκες, Βίκος και ΕΨΑ, και κυριαρχία στην αγορά των νερών, ροφημάτων και αναψυκτικών στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Μάλιστα για την Βίκος αυτή η εξέλιξη δεν της δημιουργεί πρόβλημα αλλά στρατηγικό πλεονέκτημα στην αγορά της Οι υπόλοιποι παίκτες έχουν απέναντι τους τον Βίκο στρατηγικά τοποθετημένο σε μια επένδυση η οποία θα μπορούσε να μεταβάλλει το παιχνίδι καθοριστικά στην αγορά.Προφανώς λοιπόν η Βίκος δεν έχει κανένα λόγο να μην συμμετάσχει αφού αυτό την καθιστά το λιγότερο ρυθμιστή αν όχι κυρίαρχο του παιχνιδιού.

Η επένδυση της SMERemediumCap

Πριν από λίγες ημέρες, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση και με καταστατική πλειοψηφία, 67% στην βολιώτικη βιομηχανία, το επενδυτικό fund SMERemediumCap του τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη αποφάσισε να εγκαινιάσει την προέκταση των δραστηριοτήτων του στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές προχώρησαν στη σύσταση νέας κοινής εταιρείας, με στόχο να επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια και, καταρτίζοντας νέο business plan, να αναπτυχθεί το brand περαιτέρω στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ο λόγος για την “Αγριά Εμπορική”, το καταστατικό της οποίας αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, με μετοχικό κεφάλαιο στα 5,213 εκατ.ευρω εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. είναι μετρητά και ολοσχερώς καταβεβλημένα και το υπόλοιπο ποσό 1,812 εκατ.ευρω αφορά σε εισφορές σε είδος.

Βασικός μέτοχος της νέας εταιρείας με ποσοστό 65,22% είναι η SMERemediumCap, ενώ ο Μιχαήλ Τσαούτος ελέγχει ποσοστό 14,15%, η Παναγιώτα Τσαούτου αντίστοιχο ποσοστό και η Ήβη Αναστασία Μοσκαχλαΐδή ένα 6,48%. Μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 25% είναι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε.

Τι φέρνει η επένδυση

Η συνεργασία του SMERC με την οικογένεια Τσαούτου έχει ως στόχο την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την αξιοποίηση του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της και την ενίσχυσή του με ικανά και έμπειρα στελέχη. Παράλληλα, θα δρομολογηθεί μέσω επενδύσεων η αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας, ενώ θα αναπτυχθούν νέα δίκτυα και προορισμοί πωλήσεων. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η συστηματική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος της ΕΨΑ, ενός brand με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, πιστότητα και αξιοπιστία στο καταναλωτικό κοινό και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία.

Οι προθέσεις αναμένεται να αποδειχθούν στην πράξη, στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΨΑ, που έχει συγκληθεί για τις 22 Ιουνίου στην Αγριά του Βόλου, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,2 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών στην ονομαστική αξία (€ 5,51 έκαστη).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.