28 Απρ 2024
READING

Σ. Φάις: Από τη Nike σε Puma, Mango, Κiko Milano, Under Armour, Στοά Μοδιάνο, Bufala Gelato

4 MIN READ

Σ. Φάις: Από τη Nike σε Puma, Mango, Κiko Milano, Under Armour, Στοά Μοδιάνο, Bufala Gelato

Σ. Φάις: Από τη Nike σε Puma, Mango, Κiko Milano, Under Armour, Στοά Μοδιάνο, Bufala Gelato

Για τον Σάμι Φάις θα μπορούσε να πει κανείς πολλά. Αυτό ωστόσο που κάθε αντικειμενικός σχολιαστής οφείλει να του αναγνωρίσει, είναι ότι αποτελεί έναν διορατικό και πολυδιάστατο επιχειρηματία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 1977 έφερε και καθιέρωσε στην Ελλάδα τη Nike, όταν κανείς στη χώρα μας δεν γνώριζε τη μάρκα. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, συνέβησαν πολλά και η Nike πέρασε στη συνέχεια από αρκετά διαφορετικά χέρια για να καταλήξει σήμερα στον όμιλο του Ιταλού επιχειρηματία Antonio Percassi. 

Ο επιχειρηματίας που δημιούργησε την Elmec Sport, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε και συγχωνεύθηκε από τη Folli Follie, έχει περάσει δια πυρός και επιχειρηματικού σιδήρου για να καταφέρει σήμερα να έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό όμιλο επιχειρήσεων, ο οποίος βρίσκεται πίσω από γνωστά brands της ελληνικής αγοράς. Ανάμεσά τους η εταιρεία αθλητικών ειδών Under Armour, η Puma, η Mango, η εταιρεία εξοπλισμού γυμναστηρίων Techno Gym, τα καταστήματα παγωτού και εστίασης, Bufala Gelato. Από τον κύκλο δραστηριοτήτων του επιχειρηματία δεν λείπει και η μοτοκίνηση, καθότι είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των αμερικανικών μοτοσυκλετών Indian στην ελληνική αγορά, έχοντας κατά το παρελθόν στενή σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα και ως αντιπρόσωπος της Harley Davidson. 

Για να μην μείνουμε όμως μόνο σε αυτά. Γιατί ο όμιλος Φάις, είναι αυτός που έχει αναπτύξει στην Ελλάδα το δίκτυο καταστημάτων καλλυντικών Kiko Milano, μάρκα μέσω της οποίας διατηρεί παρουσία και στην Κύπρο με τέσσερα σημεία πώλησης και που όπως πληροφορείται το The Total Business αποτελεί έναν από τους «κρυφούς» άσους στο μανίκι του επιχειρηματία. Ο λόγος είναι ότι τα Kiko Milano που προσφέρουν προσιτά στην τιμή καλλυντικά, έχουν πιάσει τον παλμό της εποχής τους και καταφέρνουν να υπεραποδίδουν, προσφέροντας στον όμιλο τζίρο και κερδοφορία.

H Καλογήρου 

Το άλλο μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο Φάις ήταν η εξαγορά και η διάσωση της αλυσίδας καταστημάτων υποδημάτων, Καλογήρου. Η ιστορική εταιρεία που αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα κατά την εποχή ιδιοκτησίας της οικογένειας Λεμονή, στην οποία ανήκε πριν την αποκτήσει ο όμιλος Φάις, μετά από μία σημαντική αναδιάρθρωση στο δίκτυο των καταστημάτων καθότι έκλεισαν καταστήματα όπως αυτά στην οδό Κολοκοτρώνη στο Σύνταγμα, στο Μοναστηράκι, στην Κηφισίας ή και στο Fashion City Outlet της Λάρισας, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή διανύει την περίοδο της δεύτερης νιότης της. 

Το εμπορικό κέντρο One Outlet και η Notos

Ο Σάμι Φάις επενδύει και στον τομέα διαχείρισης μεγάλων εμπορικών δομών. Μέσω της One Outlet, στην οποία κατέχει ο ίδιος πλειοψηφικό ποσοστό διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet Mall στη Θεσσαλονίκη, η οποία ελέγχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της στοάς Μοδιάνο, ενώ το όνομά του βρίσκεται και μεταξύ των μετόχων της Notos. Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι η μοναδική για τον όμιλο Φάις στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχει τοποθετηθεί επενδυτικά και στην ιστορική Στοά Μοδιάνο, Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι η μοναδική για τον όμιλο Φάις στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχει τοποθετηθεί επενδυτικά και στην ιστορική Στοά Μοδιάνο, στο διατηρητέο μνημείο που δημιουργήθηκε το 1925, δημιουργώντας ένα πρότυπο food hall.

Από τις πρόσφατες επενδύσεις του επιχειρηματία είναι η δημιουργία του πεντάστερου ξενοδοχείου στη Σαντορίνη, όπου επένδυσε στην απόκτηση και την κατασκευή του, ενός πολυτελούς καταλύματος με 103 δωμάτια, σουίτες και βίλες που φέρει την ονομασία Radisson Blu Zaffron Resort.

H επένδυση στην Κέρκυρα

Η δραστηριοποίηση στον τουρισμό δεν σταματά στη Σαντορίνη. Ο όμιλος έχει αναλάβει και το ιστορικό Castello Bibelli στην Κέρκυρα με προοπτική την τουριστική εκμετάλλευση του ακινήτου. Στον σχεδιασμό της εταιρείας είναι σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο στην ανάδειξη και αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου αλλά και την ανάπλαση του σε τουριστικό κατάλυμα πολυτελείας.

Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την περιοχή Κάτω Κορακιανά αλλά και κοντά στην παραλία της Δασσιάς η οποία βρίσκεται στα 700 μέτρα από το Castello Bibelli. Να σημειωθεί ότι για το σύνολο του ομίλου Φάις το 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 165 εκατομμύρια ευρώ με EBITDA 26,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.