21 Δεκ 2024
READING

Πώς οργανώνει η Apivita την επιστροφή στην ανάπτυξη

4 MIN READ

Πώς οργανώνει η Apivita την επιστροφή στην ανάπτυξη

Πώς οργανώνει η Apivita την επιστροφή στην ανάπτυξη

Οι εκτιμήσεις της ισπανικής διοίκησης για το 2023 είναι αισιόδοξες

Ο όμιλος Puig που κατέχει το 100% της Apivita από τις αρχές του 2021, θεωρεί ότι η ανάπτυξη το 2023 θα κυμανθεί στο 13,5% με την εγχώρια αγορά να καταγράφει ρυθμό 8% και τις εξαγωγές να ενισχύονται περαιτέρω κατά 25%. Ο στόχος απόδοσης του 2023 πέρα από την ανάπτυξη των εσόδων επικεντρώνεται και στην βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας, οι οποίοι το 2022 επηρεάστηκαν από τα επιβαρυμένα λειτουργικά κόστη.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται μετά από ένα δύσκολο 2022, στο οποίο η Apivita εμφάνισε ελαφριά αύξηση του τζίρου, κατά 2% σε σχέση με το 2021, στα 50,84 εκατ. ευρώ, η οποία υπολείπεται του αρχικού στόχου που είχε θέσει η διοίκηση, κυρίως λόγω της κακής απόδοσης του πρώτου εξαμήνου του έτους λόγω των γεοπωλιτικών εξελίξεων, των πληθωριστικών πιέσεων και της ανόδου στις τιμές των πρώτων υλών.

Ενώ κατά την υγειονομική κρίση η Apivita επέδειξε ανθεκτικότητα, ενισχύοντας τα μεγέθη της πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα επιτυγχάνοντας κερδοφορία, ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο εξωτερικό και πιο ισχυρή θέση στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στην Ελλάδα οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν σε ποσοστό περίπου 16,2% και ανήλθαν σε 33,13 εκατ. ευρώ από 28,5 εκατ. ευρώ το 2020.

Τι συνέβη το 2022

Κατά την περσινή χρονιά τα έξοδα διάθεσης αυξήθηκαν κατά 14% και τα έξοδα διοίκησης κατά 12%. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο διανομής των προϊόντων της στις βασικότερες ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμα μελλοντικά οφέλη από την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων και την δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Η αλλαγή αυτή οδήγησε προσωρινά σε αύξημένα έξοδα αποθήκευσης και διανομής για την χρήση αυτή, ενώ μέρος της αύξησης των εξόδων οφείλεται στις αυξήσεις που επέφερε η ενεργειακή κρίση. Επίσης, η Apivita στην προσπάθειά της για ανάπτυξη στο εξωτερικό και τις νέες αγορές όπου επιχείρησε για πρώτη φορά, αύξησε τα έξοδα προβολής και διαφήμισης από 3.260.425 ευρώ σε 4.109.891 ευρώ, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν στα 1.890.809 ευρώ έναντι των κερδών 6.345.366 ευρώ. Τα κέρδη του 2021 περιελάμβαναν κέρδος ύψους 912.265 ευρώ από την πώληση της 100% θυγατρικής εταιρείας Apivita Spain SAU σε άλλη εταιρεία του ομίλου Puig που ολοκληρώθηκε εντός της χρήσης 2021.

Νέο μοντέλο διανομής και “πράσινες” επενδύσεις

Εξάλλου φέτος αναμένονται οι πρώτες αποδόσεις από την αλλαγή του μοντέλου διανομής επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς και από την αναδιοργάνωση των διοικητικών γραμμών που θα μειώσει τα αυξημένα πέρυσι διοικητικά κόστη. Προς την κατεύθυνση του ελέγχου και της μείωσης του κόστους ενέργειας και του κόστους παραγωγής, μάλιστα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε νέα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στις εγκαταστάσεις.

Μέσα στο 2022, εξάλλου, η εταιρεία επένδυσε στην δημιουργία 3D printing εργαστηρίου για την ιδιοκατασκευή ανταλλακτικών μερών και καλουπιών, ώστε να μειώσει το κόστος αγοράς τους και να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της παραγωγικής γραμμής, μειώνοντας έτσι τους χρόνους αποκατάστασης βλαβών.

Έμφαση στην εξωστρέφεια

Αναφορικά με τις φετινές προοπτικές, η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει τα μερίδια της στην διεθνή αγορά, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία της μέσω των εξαγωγών. Αυτός είναι και στρατηγικός στόχος του ομίλου στοχεύοντας την αγορά της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σχετικά με το πλάνο εξωστρέφειας η Apivita, που διαθέτει τα προϊόντα της σε όλα σχεδόν τα κανάλια διανομής (φαρμακεία, retail, e-commerce, ξενοδοχεία και SPA), κατάφερε την προηγούμενη διετία να διεισδύσει σε νέες διεθνείς αγορές, όπως η Τσεχία, η Σερβία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία και η Χιλή. Στο πλαίσιο της περαιτέρω επέκτασή της αναπτύσσει νέα προϊόντα και βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα υφιστάμενων προϊόντων και υπηρεσιών με τελικό στόχο την διεθνή ανάπτυξη και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της.

Ειδικότερα, ο στόχος εισόδου στη Γαλλία το 2020 έγινε με την εταιρεία να έχει εξαγοράσει τα δικαιώματα χρήσης εμπορικού σήματος που δραστηριοποιείται στην γαλλική επικράτεια. Ταυτόχρονα όμως και η Κίνα αποτέλεσε αγορά-στόχο, στην οποία εισήλθε η Apivita το 2021. Το brand ήδη δραστηριοποιείται και σε χώρες όπως η Τυνησία, η Μεγάλη Βρετανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ρωσία.

Παρά την ισπανική ιδιοκτησία, η παραγωγική μονάδα στο Μαρκόπουλο Αττικής καθώς και το ερευνητικό εργαστήριο, αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριότητας της Apivita, ο οποίος διατηρείται στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή η εταιρεία βγάζει από το εργοστάσιό της περισσότερα από 300 προϊόντα για την περιποίηση του προσώπου, των μαλλιών και του σώματος, ενώ δραστηριοποιείται και με ισχυρούς κωδικούς στον τομέα της αντιηλιακής προστασίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.