29 Απρ 2024
READING

ΟΤΕ-Nova: Η μάχη των τηλεπικοινωνιών, οι επενδύσεις και οι στρατηγικές προτεραιότητες

5 MIN READ

ΟΤΕ-Nova: Η μάχη των τηλεπικοινωνιών, οι επενδύσεις και οι στρατηγικές προτεραιότητες

ΟΤΕ-Nova: Η μάχη των τηλεπικοινωνιών, οι επενδύσεις και οι στρατηγικές προτεραιότητες

Ανάπτυξη και διατήρηση αποστάσεων από τον άμεσο ανταγωνισμό και τον δεύτερο πλέον παίκτη της αγοράς της Nova σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια ο όμιλος ΟΤΕ. Βασίζεται σε 7 ευκρινώς διαχωρισμένους πυλώνες στρατηγικής κινείται η προοπτική ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για άξονες που σε συνδυασμό μεταξύ τους έρχονται να αποδώσουν το όραμα της διοίκησης του ομίλου, υποστηριζόμενες και από σειρά επενδυτικών κινήσεων. 

Κύρια προτεραιότητα εξ αυτών αποτελεί η επιτάχυνση της διάχυσης του γρήγορου ίντερνετ στην Ελλάδα, με την ενίσχυση του δικτύου οπτικών ινών FFTH. Στο ίδιο πλαίσιο της τεχνολογικής υπεροχής που χτίζει ο όμιλος είναι και η ανάπτυξη του 5G που δίνει το στίγμα της νέας εποχής στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Στόχος όμως στον τομέα ανάπτυξης των τεχνολογιών από πλευράς του ομίλου είναι και η κατασκευή δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων Ultra-Fast Broadband. 

Ένας δεύτερος ισχυρός πυλώνας είναι η διαρκώς βελτιούμενη εμπειρία των πελατών. Σε αυτό το πεδίο τίθεται ως προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πελατών του ομίλου με παροχή omnichannel υπηρεσιών, εκτεταμένες λειτουργίες εφαρμογών και βελτίωση υπηρεσιών στον τομέα των πωλήσεων καθώς και στη διαχείριση τυχόν προβλημάτων. Κυριαρχεί επίσης ως φιλοσοφία η περαιτέρω προώθηση των online πωλήσεων αλλά και η ενίσχυση του προσωπικού που εργάζεται στην πρώτη γραμμή. 

Στο προσκήνιο η ανάπτυξη έργων ICT σε Ελλάδα και εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εσόδων ο όμιλος στοχεύει σε έργα ICT, συνάπτοντας συνεργασίες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και εκτός Ελλάδας, στην παροχή λύσεων cloud, αλλά και στον τομέα του Internet of Things με τον σχεδιασμό έξυπνων πόλεων. Στην ενίσχυση των εσόδων του ομίλου εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν τα επόμενα χρόνια και οι παράλληλες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει όπως είναι οι υπηρεσίες Cosmote Insurance, η πλατφόρμα διανομής φαγητού BOX καθώς και η υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών Payzy που υπάγεται στην Cosmote Payments. 

Αναφορικά με τις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου στόχος είναι η αξιοποίηση του ισχυρού ονόματος Cosmote, η αναβάθμιση των ταχυτήτων ίντερνετ και η παροχή υψηλότερων δεδομένων σε κινητές συσκευές. Επίσης, έμφαση δίνεται στην δημιουργία εσόδων από την ψηφιοποίηση, την απλούστευση των διαδικασιών και την βελτιστοποίηση του κόστους. 

Το μοντέλο που έρχεται στο προσκήνιο για τα επόμενα χρόνια θα είναι περισσότερο λιτό, αποδοτικό και ευέλικτο με εισαγωγή της μεθοδολογίας Agile. Προβλέπεται επίσης η εκπόνηση και υιοθέτηση προγραμμάτων για εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας καθώς και συνέργειες με τον όμιλο Deutsche Telekom, στον οποίο ανήκει ο όμιλος ΟΤΕ. 

Σε επίπεδο προσωπικού αποτελεί πλέον διαρκή διαδικασία η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων, η δημιουργία κουλτούρας ανάπτυξης και καινοτομίας και η επικέντρωση στο ESG και στους στόχους που έχουν τεθεί γύρω από αυτό. 

Όλες οι παραπάνω στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου, οδηγούν σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια και οδηγούν στην επιχειρηματική στρατηγική της επόμενης ημέρας. 

Στον τομέα των επενδύσεων, ο σχεδιασμός του ομίλου για το 2023 προβλέπει δαπάνες που θα φτάσουν τα 640 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη το δίκτυο οπτικών ινών FFTH έχει φτάσει σε 941.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως τις 31 Μαρτίου 2023. Στόχος είναι να έχουν ενταχθεί έως το τέλος του έτους στο δίκτυο οπτικών ινών περισσότερα 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις και έως το 2027 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις. Ως προς την κάλυψη 4G ανέρχεται στο 99%, ενώ αυτή του 5G στόχος είναι να φτάσει το 90% εντός της φετινής χρονιάς. Να θυμίσουμε ότι από πλευράς οικονομικών μεγεθών ο όμιλος το 2022 έφτασε τα 3,15 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, ενώ τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2023 ήταν 804 εκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς μειωμένα κατά 2% σε σχέση με το τρίμηνο του 2022.

Η Nova και η «μάχη» των τιμών

Από την πλευρά της η Nova έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά, κάτι που εν μέρει πέτυχε με την απορρόφηση της Wind, καθώς κατέστη δεύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά. Κυρίαρχο σημείο ανταγωνισμού και προσέλκυσης πελατών αποτελεί η πολιτική των τιμών. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα της Rewheel, η οποία εξετάζει τις τιμές των προγραμμάτων κινητής 4G και 5G για smartphone σε νέα συμβόλαια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για το 2023. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. 

Στην έρευνα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η εξαγορά της Wind Hellas από τον όμιλο United Group, ενώ οδήγησε σε μετριοπαθείς μειώσεις στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας (στην οποία δραστηριοποιούνται 3 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι 3-MNO), ωστόσο δεν έχει βελτιώσει σημαντικά τη σχετική ανταγωνιστικότητα τιμών στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται σχετικά, η μίνιμουμ μηνιαία τιμή για πρόγραμμα κινητής με 1GB, τουλάχιστον 1000 λεπτά ομιλίας και μέγιστη ταχύτητα 10 Mbit/s ορίζεται στα 13,5 ευρώ τον μήνα και στους 3 παρόχους στη χώρα μας (Cosmote, Vodafone, Nova) κατά τους πρώτους μήνες του 2023. Η μίνιμουμ μηνιαία τιμή για 100 GB με 1000 λεπτά και μέγιστη ταχύτητα 10 Mbps στην Ελλάδα είναι 30 ευρώ, ενώ τα μέγιστα GB που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα των 25 ευρώ μηνιαίως είναι τα 15.

Επενδύσεις 2 δισεκατομμυρίων έως και το 2027

Το επενδυτικό της πλάνο της Nova, το οποίο σε βάθος πενταετίας έως το 2027 αντιστοιχεί σε κεφάλαια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, στόχο έχει να την καταστήσει παρούσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Οι επενδύσεις αυτές προσανατολίζονται κατά βάση στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών αλλά και του 5G. 

Πιο συγκεκριμένα οι επενδύσεις αφορούν σε δίκτυα, περιεχόμενο και εξυπηρέτηση των συνδρομητών της Nova. Eπιδίωξη είναι να προσφέρει ταχύτητες 1 Gbps στο 70% των περιφερειών της χώρας, αναπτύσσοντας 22.000 χλμ. οπτικής ίνας. 

Η επένδυση στο 5G συνεχίζεται απρόσκοπτα, καλύπτοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκτός όμως από τις επενδύσεις σε υποδομές, ο εμπλουτισμός του τηλεοπτικού περιεχομένου παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες. Από τον σχεδιασμό δεν λείπει η ανάπτυξη της αλυσίδας των καταστημάτων, μέσω των οποίων διατηρεί παρουσία στο σύνολο της επικράτειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.