28 Απρ 2024
READING

Ανακατατάξεις στα δημοφιλή ταχυκίνητα προϊόντα

4 MIN READ

Ανακατατάξεις στα δημοφιλή ταχυκίνητα προϊόντα

Ανακατατάξεις στα δημοφιλή ταχυκίνητα προϊόντα

Η Kantar κατέγραψε με αυτό τον τρόπο το αποτύπωμα της οικονομική κρίσης του 2022 και για την ελληνική αγορά

Η εταιρεία ερευνών Kantar αποκάλυψε την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης “Brand Footprint”, η οποία καταγράφει κάθε χρόβο τις μάρκες που επιλέγονται περισσότερο από τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία έκδοση που αφορά το 2022, αναλύει τις αγοραστικές συνήθειες των αγοραστών σε 53 χώρες – που αντιπροσωπεύουν το 86% του παγκόσμιου πληθυσμού – στο πλαίσιο της κρίσης του κόστους ζωής που επηρέασε τις αγορές και τα νοικοκυριά διεθνώς κατά την προηγούμενη χρονιά.

Χαρακτηριζόμενες από διψήφιο πληθωρισμό που επηρεάζει τα τρόφιμα, οι παγκόσμιες δαπάνες των νοικοκυριών για τα ταχυκίνητα αγαθά αυξήθηκαν κατά 4,8% το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kantar, ενώ ο όγκος των ειδών που αγοράστηκαν αυξήθηκε μόνο κατά 0,1%. Κάτι που τεκμηριώνει ότι οι καταναλωτές δαπάνησαν περισσότερα για λιγότερα είδη, ακόμη και αν κατέβαλαν προσπάθειες να αγοράσουν φθηνότερα.

Το πεδίο έρευνας

Η ετήσια μελέτη “Brand Footprint” της Kantar βασίζεται στις πραγματικές αγοραστικές συμπεριφορές πάνω από 550.000 νοικοκυριών παγκοσμίως, που αντιπροσωπεύουν συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε 53 αγορές σε πέντε ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 87% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Για τη μελέτη αυτή, η Kantar παρακολούθησε περισσότερα από 37.000 εμπορικά σήματα στους τομείς των ποτών, των τροφίμων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και της προσωπικής και οικιακής φροντίδας.

Η έκθεση λαμβάνει υπόψη στοιχεία όπως τα σημεία προσέγγισης των καταναλωτών (CRP), η διείσδυση και οι “φορές που επιλέγονται” για να καθορίσει τη δημοτικότητα και την εμβέλεια κάθε μάρκας.

Πώς διαμορφώθηκε το top-10

Οι ανατατάξεις προς όλες τις κατευθύνσεις είναι το κυρίως χαρακτηριστικό της φετινής λίστας των δημοφιλών και ισχυρών ταχυκίνητων ελληνικών brands. Από τα 50 πιο δημοφιλή brands που καταγράφει η Kantar, τα 34 εμφανίζουν πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος αναφοράς 2021, δύο παρέμειναν στάσιμα και μόλις 14 εμφάνισαν ανοδική πορεία.

Την πρώτη θέση κατέλαβαν τα Μπισκότα Παπαδοπούλου, με την μέχρι πέρσι πρώτη Coca Cola να πέφτει στη δεύτερη θέση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το κορυφαίο brand στην παγκόσμια κατάταξη. Και τα δύο σήματα βρέθηκαν πολύ κοντά σε CRPs (πάνω από 16 εκατ. επαφές το καθένα) όμως το ελληνικό brand παρουσίασε μικρότερη πτώση (-4%) σε σχέση με την πολυεθνική (-6%). Το brand Παπαδοπούλου έχει σημαντικό προβάδισμα (93,3% έναντι 83,9%) ως προς το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν την μάρκα ενώ το σήμα της Coca Cola προηγείται (9,7 έναντι 8) ως προς την συχνότητα αγορών.

Ακολουθούν τα σήματα Όλυμπος (ν.3), Nescafé (ν.4), Παπαγάλος (ν. 5), Νουνού (ν.6), Μέλισσα (ν.7), Γιώτης (ν.8), που παρέμειναν αμετάβλητα στις θέσεις τους. Η πρώτη δεκάδα ολοκληρώνεται με τον Κύκνο, ο οποίος ανέβηκε κατά μία θέση, και η Μίsko που πέρυσι βρισκόταν στη 12η θέση.

Μόνο δύο brands είναι πολυεθνικά (Coca Cola και Nescafé), ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι καταναλωτές τοποθέτησαν με τις επιλογές τους στην πρώτη δεκάδα, μάρκες τροφίμων. Ενδεικτικό είναι ότι πρώτο non food brand εντοπίζεται στην 12η θέση (Klinex) και το επόμενο στην 20η (Fairy).

Τι έδειξαν οι κατηγορίες προϊόντων

Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, οι πωλήσεις λευκού γάλακτος υποχώρησαν σε όγκο κατά 6,4%. Αιτία ήταν οι μεγάλες ανατιμήσεις οι οποίες στα γαλακτοκομικά προκλήθηκαν πέρα από την αύξηση του κόστους ενέργειας και ζωοτροφών, και λόγω της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων γάλακτος, κυρίως αιγοπρόβειου. Κάτι που αποτυπώνεται και από την Kantar. Η ΜΕΒΓΑΛ και η Total υποχώρησαν 8 θέσεις η καθεμία σε σχέση με το 2021 με πτώση CRP κατά 15%, και 16% αντίστοιχα. Τα σήματα Όλυμπος και ΔΕΛΤΑ αν και διατήρησαν τις θέσεις που είχαν το 2021 (3η και 23η) είχαν και αυτά απώλειες σε επίπεδο CRP (-12% για το Όλυμπος και -3% για το ΔΕΛΤΑ). Ενώ σημαντική άνοδο κατά 7 θέσεις (στην 41η) είχε το σήμα Φάρμα Κουκάκη.

Ανάλογα μειούμενη φαίνεται πως έβαινε το 2022 η προτίμηση στο ψωμί. Ο Καραμολέγκος βρέθηκε στην 30η θέση από την 21η που ήταν το 2021, ενώ ανέβηκε 13 θέσεις ο Κατσέλης -που επίσης ανήκει στην εταιρεία Καραμολέγκος- φτάνοντας στην 17η θέση. Την ισχυρότερη άνοδο στο top 50 είχε το σήμα Kris Kris της Elbisco, το οποίο βρέθηκε στην 25η θέση, ενώ στην ίδια κατηγορία το Γεύση 2 της εταιρείας Παπαδοπούλου έμεινε αμετάβλητο στην 33η θέση.

Άνοδο κατά 14 θέσεις σημείωσε ο Βίκος, που βρέθηκε στην 15η θέση, βελτιώνοντας κατά 19% το CRP του ενώ κατά 10 θέσεις και επιστροφή στο top 50 είχαμε και για την Lacta που κατετάγη στην 48η θέση των καταναλωτικών προτιμήσεων. Αντίθετα το σήμα 7Days, που επίσης ανήκει πλέον στον όμιλο Mondelēz, ήταν το μόνο που εμφάνισε διψήφια πτώση της τάξης των 11 μονάδων κατεβαίνοντας στην 42η) ενώ μαζί με τον Καραμολέγκο ήταν τα δύο σήματα που είχαν και την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε CRP (-22%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.