28 Απρ 2024
READING

Γιατί οι CEOs πρέπει να “εργάζονται” στα καταστήματα τους;

3 MIN READ

Γιατί οι CEOs πρέπει να “εργάζονται” στα καταστήματα τους;

Γιατί οι CEOs πρέπει να “εργάζονται” στα καταστήματα τους;

Από το απρόσωπο γωνιακό γραφείο στην ενεργή παρουσία

Η τάση των CEOs να εγκαταλείπουν για λίγο τις υψηλόβαθμες θέσεις τους και να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές λειτουργίες των επιχειρήσεών τους, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Διακεκριμένα στελέχη όπως ο Laxman Narasimhan από τη Starbucks και ο Dara Khosrowshahi από την Uber έχουν περάσει χρόνο δουλεύοντας ως barista και οδηγός, αντίστοιχα, για να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των λειτουργιών των εταιρειών τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοί τους.

Αυτές οι ιστορίες υπογραμμίζουν τη σημασία του να παραμένουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι συνδεδεμένοι με τον πυρήνα της επιχείρησής τους – τους πελάτες και τους υπαλλήλους που αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία της.

Διαβάστε ακόμα: Έχουν νόημα οι εντυπωσιακοί τίτλοι εργασίας;

Όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι απομονώνονται στα απρόσωπα γωνιακά τους γραφεία, κινδυνεύουν να χάσουν την επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα της επιχείρησης, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να επιφέρουν ουσιαστικές και επιτυχημένες αλλαγές. Για την καταπολέμηση αυτής της πιθανής απομάκρυνσης, είναι ζωτικής σημασίας για τους CEOs να ασχολούνται ενεργά με τις ομάδες τους πέρα από τα όρια των τοίχων του γραφείου τους. Βγαίνοντας έξω και αλληλεπιδρώντας ενεργά με όσους εμπλέκονται στις καθημερινές λειτουργίες, οι CEOs μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν χάνουν την επαφή με τον παλμό της εταιρείας τους.

Οι CEOs του retail

Είναι γεγονός ότι στον κλάδο της λιανικής πώλησης, λίγοι CEOs έχουν εργαστεί σε καταστήματα. Αυτό δείχνει ότι οι ηγέτες δεν είναι τόσο συνδεδεμένοι με τους εργαζόμενους που πωλούν τα προϊόντα τους, ούτε και με τους πελάτες που τα καταναλώνουν.

Όποιος έχει δουλέψει στο χώρο του retail έχει πιθανώς βιώσει αυτή την εμπειρία: ο διευθυντής του καταστήματος, ίσως με ένα βλέμμα φόβου στα μάτια, ανακοινώνει ότι ο επικεφαλής της εταιρείας έρχεται να επισκεφθεί το κατάστημα. Οι υπάλληλοι περνάνε τις επόμενες μέρες ξεσκονίζοντας τα ράφια, γυαλίζοντας τις γρατζουνιές από το πάτωμα και τακτοποιώντας σχεδόν ψυχαναγκαστικά τις βιτρίνες.

Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου και της συνοδείας του που ελέγχουν για να δουν αν τα πράγματα είναι εντάξει, και του ηγέτη που εργάζεται για μια βάρδια στο κατάστημα. Η εμπειρία σε επίπεδο καταστήματος δίνει την ευκαιρία στα ανώτερα στελέχη όχι μόνο να παρατηρήσουν οι ίδιοι τι αγόρασαν οι πελάτες, αλλά και να ρωτήσουν τους εργαζόμενους στα καταστήματα για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο νέος CEO της Starbucks αποφάσισε να κάνει βάρδιες barista στα καταστήματα;

Στη σημερινή εποχή, η εύρεση ενός εξειδικευμένου διευθύνοντος συμβούλου λιανικής φαίνεται να είναι μία από τις πιο δύσκολες θέσεις εργασίας. Πολλές εταιρείες αναγκάζονται να αναζητούν υποψηφίους εκτός του κλάδου λιανικής, αναδεικνύοντας την έλλειψη ηγετών με την απαιτούμενη κατανόηση και σύνδεση με τις βασικές πτυχές των λειτουργιών λιανικής πώλησης.

Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, η τάση των CEOs να εμπλέκονται ουσιαστικά στις καθημερινές λειτουργίες. Η πρωτοποριακή ηγεσία απαιτεί έναν συνδυασμό προσεγγίσεων από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω. Μόνο μέσω αυτής της πρακτικής προσέγγισης μπορούν οι CEOs να πλοηγηθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις του σημερινού ταχέως εξελισσόμενου επιχειρηματικού τοπίου – είτε δραστηριοποιούνται στην εστίαση, είτε στις μεταφορές, είτε στο retail.

Με πληροφορίες από Harvard Business Review

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.