Προώθηση της ποικιλομορφίας: Η Unilever απαιτεί εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία στην παραγωγή διαφημίσεων
O πολυεθνικός κολοσσός που βρίσκεται πίσω από πολλές δημοφιλείς μάρκες όπως οι Dove, Hellmann’s Ben & Jerry’s, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της συμμετοχικότητας στη διαφημιστική βιομηχανία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Act 2 Unstereotype, η Unilever δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι πάνω από το 70% των διαφημίσεών της θα έχουν εκπροσώπηση ατόμων με αναπηρία – αυτή τη φορά όμως πίσω από τις κάμερες.
Αυτή η νέα συνθήκη απαιτεί κάθε διαφημιστική παραγωγή από τις μάρκες της Unilever που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα μέλος της κοινότητας των ατόμων με αναπηρία σε βασικούς ρόλους, όπως η διανομή, η συγγραφή, το μοντάζ ή η σκηνοθεσία.
Διαβάστε ακόμα: Για την Apple οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι
Η δέσμευση της πολυεθνικής για τη βελτίωση της ποικιλόμορφης εκπροσώπησης στη διαφήμιση εστιάζεται εδώ και καιρό σε διάφορους τομείς, όπως το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η αναπηρία. Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σε άλλες πτυχές, η εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία δημιουργίας διαφημίσεων έχει μείνει πίσω.
Επί του παρόντος, μόνο το 8,3% των ρόλων στην οθόνη και το 6% των ρόλων εκτός οθόνης στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτονται από άτομα με αναπηρία. Στις Η.Π.Α., το 34% των καταναλωτών αισθάνεται ότι υποεκπροσωπούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το 52% αισθάνεται ότι εκπροσωπούνται ανακριβώς, σύμφωνα με έρευνες της εταιρείας.
Προάσπιση της διαφημιστικής παραγωγής χωρίς αποκλεισμούς
Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Unilever διεξήγαγε παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν δημιουργοί περιεχομένου με αναπηρία που διαθέτουν δεξιότητες δημιουργίας, συγγραφής, βίντεο, μοντάζ και παραγωγής. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 62% αυτών των δημιουργών θα εξέταζε το ενδεχόμενο να εργαστεί στη διαφήμιση, την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Ωστόσο, για το 90% από αυτούς οι στάσεις και οι νοοτροπίες των ανθρώπων αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ένταξή τους στα πλατό παραγωγής.
Σε συνεργασία με την Inclusively Made, που ιδρύθηκε από την Bus Stop Films, και παγκόσμιες οργανώσεις υπεράσπισης της αναπηρίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α., η βρετανική πολυεθνική ανέπτυξε τη δικής της “Εργαλειοθήκη παραγωγής χωρίς αποκλεισμούς”. Αυτή η εργαλειοθήκη παρέχει βέλτιστες πρακτικές για να γίνει η διαφημιστική παραγωγή φιλική προς την αναπηρία και χωρίς αποκλεισμούς στις ανάγκες των ανθρώπων. Η Unilever έχει διανείμει αυτή την εργαλειοθήκη σε κάθε διαφημιστικό πρακτορείο και εταιρεία παραγωγής στο παγκόσμιο ρόστερ της, διασφαλίζοντας ότι κάθε πλατό είναι χωρίς αποκλεισμούς.
Αρχικά, υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την εξεύρεση των απαραίτητων ταλέντων και τις πιθανές επιπτώσεις στα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και το κόστος. Ωστόσο, η Unilever διαβεβαίωσε τα πρακτορεία και τις εταιρείες παραγωγής ότι θα καλύψει τυχόν αναγκαίες προσαρμογές ή πρόσθετα έξοδα. Η εταιρεία τονίζει ότι το κόστος των αλλαγών αυτών είναι αμελητέο σε σύγκριση με τον συνολικό προϋπολογισμό της παραγωγής και ότι τα οφέλη για ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής υπερτερούν των όποιων ανησυχιών.
Believe in talent
Η εκστρατεία “Believe in talent” της Unilever είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την προώθηση της συμμετοχικότητας και της προσβασιμότητας στη βιομηχανία παραγωγής. Απαιτώντας την εκπροσώπηση ατόμων με αναπηρία πίσω από την κάμερα, η Unilever στοχεύει να καταρρίψει τα στερεότυπα και να εξαλείψει τις συστημικές προκαταλήψεις. Η εταιρεία αναγνωρίζει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η αυθεντική και μη στερεοτυπική διαφήμιση στη δύναμη της μάρκας, στη διαφορά της μάρκας, στην πειθώ της μάρκας και στην απόλαυση του κοινού.
Καθώς και άλλες μάρκες υιοθετούν πιο συμπεριληπτικά σκηνικά παραγωγής, όχι μόνο θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία αλλά και θα επωφεληθούν πάρα πολύ από τη δημιουργικότητα και το ταλέντο που αυτά τα άτομα φέρνουν στον κλάδο.
Διαβάστε ακόμα: Πώς ανταμείβει η Unilever όσους παρακολουθούν τις βιώσιμες διαφημίσεις της;
Η δέσμευση της Unilever για την εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη διαφημιστική βιομηχανία, πιέζοντας για ένα πιο περιεκτικό και αντιπροσωπευτικό τοπίο στα μέσα ενημέρωσης. Η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς σωστή, αλλά μια στρατηγική απόφαση που επιτρέπει στις μάρκες να συνδεθούν πιο αυθεντικά με διαφορετικά κοινά.
Με την πρωτοβουλία Act 2 Unstereotype, η Unilever πρωτοστατεί προς ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας το παράδειγμα σε άλλες εταιρείες και δίνοντας τη δυνατότητα σε δημιουργούς με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη διαμόρφωση διαφημιστικών εκστρατειών, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.
Με πληροφορίες από The Drum
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.