22 Ιαν 2025
READING

Η φήμη είναι το κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο της Patagonia

4 MIN READ

Η φήμη είναι το κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο της Patagonia

Η φήμη είναι το κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο της Patagonia

Καθορίζοντας τα πρότυπα για την εμπιστοσύνη και τις ηθικές πρακτικές

Στο σημερινό ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τοπίο, η φήμη είναι ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για τις εταιρείες. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο ένα εμπορικό σήμα γίνεται αντιληπτό από τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, των εργαζομένων, των επενδυτών και του κοινού.

Μια ισχυρή φήμη μπορεί να αποφέρει πολυάριθμα οφέλη, όπως η αφοσίωση των πελατών, η θετική εικόνα της μάρκας και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αντίθετα, μια κατεστραμμένη φήμη μπορεί να οδηγήσει σε δυσπιστία, απώλεια πελατών και μειωμένες επιχειρηματικές προοπτικές. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της φήμης, οι οργανισμοί προσπαθούν να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν μια ευνοϊκή εικόνα παρέχοντας ποιοτικά προϊόντα ή υπηρεσίες, επιδεικνύοντας ηθικές πρακτικές και εδραιώνοντας εμπιστοσύνη με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.

Διαβάστε ακόμα: Η Patagonia δείχνει το δρόμο για ένα ρεαλιστικό net zero

Οι εταιρείες με την καλύτερη φήμη

Στην τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το Axios και τη Harris Poll, η Patagonia και η Costco -δύο μάρκες γνωστές για τη δέσμευσή τους σε ηθικές πρακτικές- αναδείχθηκαν ως ηγέτες όσον αφορά τη φήμη τους στους Αμερικανούς καταναλωτές. Η ετήσια κατάταξη, γνωστή ως Axios Harris Poll 100, αξιολογεί τη φήμη των 100 πιο αναγνωρίσιμων εταιρειών στις Η.Π.Α. σε διάφορους κλάδους.

Η Patagonia κατέκτησε την πρώτη θέση με μια εντυπωσιακή βαθμολογία (RQ) 83,5. Η αναγνώριση αυτή όχι μόνο αναδεικνύει τον έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό ακτιβισμό της μάρκας, αλλά υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη σημασία της εμπιστοσύνης και της ηθικής στη διαμόρφωση της φήμης μιας εταιρείας.

Την δεύτερη θέση διεκδίκησε η Costco, η οποία διεκδίκησε τη δεύτερη θέση με βαθμολογία RQ 82,1, τονίζοντας τη σημασία της παροχής αξίας, κουλτούρας και εμπιστοσύνης στους καταναλωτές.

Τι έγινε με τα social media

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τα πήγαν άσχημα όσον αφορά τη φήμη. Καμία από τις πλατφόρμες social media δεν κατάφερε να καταταγεί υψηλότερα από την 94η θέση. Το TikTok εξασφάλισε την 94η θέση, ακολουθούμενο στενά από το Twitter στην 97η θέση. Αυτές οι πλατφόρμες αντιμετώπισαν σκληρό ανταγωνισμό από το Fox, το αποτυχημένο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX στην 99η θέση και τον οργανισμό Trump Organization στο τέλος της λίστας.

Η κακή φήμη τους μεταξύ των 100 κορυφαίων εμπορικών σημάτων υποδηλώνει ένα σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπογραμμίζει τη σημασία των ενσώματων προϊόντων και υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας ευνοϊκής φήμης.

Η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας αποκαλύπτει ενδιαφέροντα ευρήματα. Η Meta αναδείχθηκε ως η εταιρεία που εμπιστεύονται λιγότερο οι γυναίκες, λαμβάνοντας κορυφαία βαθμολογία εμπιστοσύνης μόνο από το 21% των γυναικών. Επιπλέον, η Meta κατατάχθηκε ως η δεύτερη εταιρεία με τη μικρότερη εμπιστοσύνη μεταξύ της Gen Z, ξεπερνώντας μόνο τον Trump Organization. Οι Millennials, από την άλλη πλευρά, βαθμολόγησαν την Google με την υψηλότερη βαθμολογία, παρά τη συνολική θέση της εταιρείας στην 35η θέση της κατάταξης.

Η πτώση της Tesla και η τεχνητή νοημοσύνη

Ενώ πολλές εταιρείες χαίρουν ευνοϊκής φήμης, η Tesla σημείωσε σημαντική πτώση στην κατάταξή της, έφτοντας 50 θέσεις – από τη 12η θέση το 2022 στην 62η φέτος. Η πτώση αυτή υποδηλώνει ότι τα πρόσφατα γεγονότα ενδέχεται να έχουν επηρεάσει τη φήμη της Tesla. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία άλλη εταιρεία δεν παρουσίασε τόσο δραματική πτώση.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το purpose marketing δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους καταναλωτές

Η έρευνα αντικατοπτρίζει επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες των Αμερικανών σχετικά με τα deepfakes και άλλο περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργείται. Το deepfake αναφέρεται σε μια τεχνική που χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης για τη δημιουργία παραποιημένων ή κατασκευασμένων μέσων, όπως βίντεο ή εικόνες, που φαίνονται ιδιαίτερα ρεαλιστικά αλλά στην πραγματικότητα είναι ψεύτικα. Τα τρία τέταρτα των καταναλωτών εξέφρασαν ανησυχία για αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υπεύθυνη και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο ψηφιακό τοπίο.

Οι φετινές κατατάξεις υπογραμμίζουν τη σημασία των εταιρειών που δίνουν προτεραιότητα στην εμπιστοσύνη, στις ηθικές πρακτικές και στην παροχή απτών προϊόντων και υπηρεσιών. Καθώς οι καταναλωτές εκτιμούν όλο και περισσότερο τη διαφάνεια και την κοινωνική ευθύνη, μάρκες όπως η Patagonia και η Costco έχουν δημιουργήσει με επιτυχία φήμες που βρίσκουν θετική απήχηση στους Αμερικανούς -και όχι μόνο- καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.