Γιατί η Apple επισημαίνει την επιτυχία του App Store;

15 χρόνια μετά το λανσάρισμά του, το App Store αποδίδει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η Apple εγκαινίασε το App Store και πέρυσι απέφερε το εντυπωσιακό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τους προγραμματιστές. Αυτός ο αξιοσημείωτος αριθμός όχι μόνο αποδεικνύει την επιτυχία του App Store, αλλά χρησιμεύει και ως υπενθύμιση της αξίας του. Παράλληλα με μια ανεξάρτητη μελέτη που διεξήχθη από οικονομολόγους της Analysis Group, η Apple μοιράζεται εντυπωσιακά στοιχεία, ρίχνοντας φως στον οικονομικό αντίκτυπο και τα οφέλη του οικοσυστήματος App Store.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της μελέτης είναι ότι πάνω από το 90% του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ εισπράχθηκε από τους προγραμματιστές, υποδεικνύοντας ότι η Apple δεν έλαβε προμήθεια από αυτά τα κέρδη. Αυτό υπογραμμίζει τον σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο που είχε το App Store στις επιχειρήσεις των προγραμματιστών.

Διαβάστε ακόμα: Η κλασική μουσική στην Apple

Ποικίλες ροές εσόδων

Το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί να χωριστεί περαιτέρω σε τρεις κατηγορίες: 850 δισεκατομμύρια ευρώ από φυσικά αγαθά και υπηρεσίες, 100 δισεκατομμύρια ευρώ από διαφημίσεις εντός της εφαρμογής και 50 δισεκατομμύρια ευρώ από ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό αναδεικνύει τις ποικίλες ροές εσόδων που είναι διαθέσιμες στους προγραμματιστές στην πλατφόρμα.

Σταθερή ανάπτυξη

Το App Store παρουσιάζει σταθερά διψήφια ανάπτυξη, ακόμη και 15 χρόνια μετά την έναρξή του. Τα έσοδα του 2022 αντιπροσωπεύουν αύξηση 29% σε ετήσια βάση από το 2021, με παρόμοιους ρυθμούς ανάπτυξης να παρατηρούνται και τα προηγούμενα έτη.

Οι μικροί προγραμματιστές αναπτύσσονται

Από το 2020 έως το 2022, οι μικροί -συνήθως ανεξάρτητοι- προγραμματιστές ξεπέρασαν τους μεγαλύτερους, καθιερωμένους προγραμματιστές όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, με τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά το εντυπωσιακό 71%. Επιπλέον, οι προγραμματιστές στην Ευρώπη είδαν τις πωλήσεις και τις χρεώσεις να αυξάνονται κατά 116% από το 2019, ξεπερνώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης των ομολόγων τους στις Η.Π.Α.

Επιπτώσεις πανδημίας και ανοδική πορεία των κατηγοριών εφαρμογών

Η χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για συγκεκριμένες κατηγορίες εφαρμογών. Το 2022, οι πωλήσεις στις ταξιδιωτικές εφαρμογές αυξήθηκαν κατά 84%. Οι εφαρμογές μεταφοράς με αυτοκίνητο παρουσίασαν, επίσης, αύξηση πωλήσεων κατά 45% την ίδια περίοδο.

Ορόσημα που επιτεύχθηκαν

Από την έναρξή του το 2008, το App Store έχει διευκολύνει τους προγραμματιστές να κερδίσουν πάνω από 345 δισεκατομμύρια ευρώ και οι χρήστες έχουν κατεβάσει το εντυπωσιακό ποσό των 370 δισεκατομμυρίων εφαρμογών. Αυτά τα ορόσημα υπογραμμίζουν τη δημοτικότητα και τη χρήση της πλατφόρμας.

Γιατί η Apple μοιράζεται αυτά τα στοιχεία τώρα;

Όλα είναι θέμα στρατηγικής. Φημολογείται ότι το επερχόμενο iOS 17, που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple, θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους χρήστες να κάνουν side-load εφαρμογές, σπάζοντας την αποκλειστικότητα της λήψης από το App Store της Apple. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε ακόμα: Η Pepsi και η Apple συνεργάζονται για δωρεάν music streaming

Τονίζοντας τις θετικές οικονομικές επιπτώσεις και την αξία του App Store, η Apple στοχεύει να αναδείξει τα οφέλη του όχι μόνο στους νομοθέτες αλλά και στις κυβερνήσεις παγκοσμίως, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις αποφάσεις σχετικά με τους κανονισμούς διανομής εφαρμογών.

Η αξιοσημείωτη οικονομική επιτυχία του App Store επιβεβαιώνει τη θέση του ως παγκόσμιου ηγέτη στον κλάδο της διανομής εφαρμογών. Καθώς το App Store συνεχίζει να εξελίσσεται, η Apple προσπαθεί να αποδείξει την αξία του στους νομοθέτες και τις κυβερνήσεις, ελπίζοντας να διατηρήσει τα οφέλη που παρέχει στους προγραμματιστές, ενώ παράλληλα θα πλοηγείται στο μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash