Ο θρίαμβος της Converse στο DTC

Πώς η Converse αξιοποίησε τις τακτικές SEO και αναζήτησης για να ευδοκιμήσει στην Ινδονησία

Σε απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες των καταναλωτών της Ινδονησίας σχετικά με την αγορά πλαστών προϊόντων από διαδικτυακές αγορές, η Converse έλαβε τη στρατηγική απόφαση να εγκαινιάσει έναν ιστότοπο απευθείας στον καταναλωτή (DTC) στη χώρα.

Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να παρέχει στους καταναλωτές μια αξιόπιστη πλατφόρμα για την αγορά γνήσιων προϊόντων Converse απευθείας από τη μάρκα. Για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή προβολή και μετατροπές, η Converse ζήτησε την τεχνογνωσία του πρακτορείου marketing, Performics India, με αποτέλεσμα την υλοποίηση μιας πρωτοποριακής εκστρατείας αναζήτησης.

Η πρόκληση

Η Converse αντιμετώπισε δύο σημαντικές προκλήσεις: τον έντονο ανταγωνισμό από καθιερωμένους παίκτες της αγοράς και την ανάγκη βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας του κόστους, διατηρώντας παράλληλα υψηλή αναγνωρισιμότητα. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η Performics India σχεδίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική αναζήτησης που συνδύαζε τη δύναμη της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO) με γενικές τακτικές αναζήτησης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Converse αλλάζει την παραγωγή παπουτσιών

Η στρατηγική

Η Converse ξεκίνησε μια σχολαστική στρατηγική αναζήτησης. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να διασφαλιστεί και να διατηρηθεί το κοινό-στόχος του brand, ενώ παράλληλα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός. Για να επιτευχθεί αυτό, η εκστρατεία διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη ανάλυση κάθε λέξης-κλειδιού τόσο από την πληρωμένη όσο και από την οργανική προοπτική.

Αυτή η σε βάθος εξέταση επέτρεψε τη δημιουργία προτύπων και πλαισίων που εντόπισαν ευκαιρίες βελτιστοποίησης των σελίδων, εξασφαλίζοντας ενισχυμένες διαδρομές μετατροπής και βελτιωμένες βαθμολογίες ποιότητας, εξαλείφοντας παράλληλα τις επαναλαμβανόμενες πληρωμές.

Το επόμενο βήμα ήταν να εντοπιστούν οι περιοχές για τη βελτίωση των διαδρομών των χρηστών από τις σελίδες προορισμού για τις πληρωμένες διαφημίσεις. Χαρτογραφώντας αυτές τις σελίδες στη δομή του ιστότοπου, η Performics India ανέλυσε την απόδοση των υφιστάμενων σελίδων για να μετρήσει τα ποσοστά οργανικής μετατροπής. Η ανάλυση αυτή οδήγησε στη δημιουργία νέων σελίδων του ιστότοπου που παρείχαν ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τη μάρκα και τα προϊόντα της, καλλιεργώντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού-στόχου.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα

Η στρατηγική OneSearch, που εφάρμοσαν η Converse και η Performics India, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Η μάρκα πέτυχε μια αξιοσημείωτη αύξηση 71% στα έσοδά της, η οποία οφείλεται στην αύξηση της συνολικής επισκεψιμότητας αναζήτησης κατά 14%. Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, καθώς η εκστρατεία εξοικονόμησε και επανεπένδυσε στρατηγικά τις δαπάνες για τα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους κατά 28%.

Η εκστρατεία πέτυχε επίσης τη βελτιστοποίηση βασικών μετρήσεων απόδοσης. Το κόστος ανά κλικ μειώθηκε κατά 32% παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό το 4ο τρίμηνο του 2022, ενώ τα ποσοστά κλικ αυξήθηκαν από 2,5% σε ένα εντυπωσιακό 9,5%. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η απόδοση της εκστρατείας πληρωμένης αναζήτησης επί της διαφημιστικής δαπάνης (ROAS) αυξήθηκε κατά ένα εξαιρετικό ποσοστό 182%. Μια τέτοια αύξηση του ROAS είναι ανεκτίμητη για τις μάρκες DTC, γεγονός που προετοιμάζει την Converse για περαιτέρω επιτυχία.

Αύξηση των DTC εσόδων

Ο αντίκτυπος της εκστρατείας επεκτάθηκε πέρα από τις μετρήσεις, καθώς η συνεισφορά των εσόδων DTC της Converse στη συνολική επιχείρηση στην Ινδονησία σημείωσε αύξηση 12%. Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση κατέδειξε την ικανότητα της εκστρατείας να βελτιστοποιεί τις αλληλεπιδράσεις των καταναλωτών με την αναζήτηση και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις βασικές τους ανησυχίες από το πρώτο κιόλας σημείο επαφής με τη μάρκα στο διαδίκτυο.

Η αναζήτηση της Converse η οποία καθοδηγείται από τη στρατηγική OneSearch, αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μάρκα μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους των καταναλωτών, να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα του κόστους και να επιτύχει σημαντική αύξηση των εσόδων. Με τη συγχώνευση των τακτικών SEO και γενικής αναζήτησης, η Converse κατάφερε να δημιουργήσει ένα άμεσο κανάλι που είχε απήχηση στους αγοραστές της Ινδονησίας, παρέχοντάς τους γνήσια προϊόντα και μια διαφανή εμπειρία μάρκας. Η εκστρατεία αυτή αποτελεί απόδειξη της δύναμης της αναζήτησης στην ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας μιας μάρκας, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην προώθηση της επιχειρηματικής επιτυχίας.

Η αγορά της Ινδονησίας

Η αγορά της Ινδονησίας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και ελκυστική αγορά για διάφορους λόγους. Με πληθυσμό άνω των 270 εκατομμυρίων ανθρώπων, προσφέρει στα brands μια τεράστια καταναλωτική βάση. Αυτός ο μεγάλος πληθυσμός παρέχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και την ευκαιρία να κατακτήσουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Επιπλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ινδονησίας είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας. Με την αυξανόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο και την υιοθέτηση κινητών συσκευών, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ψηφιακή μεταστροφή για να προσεγγίσουν τους Ινδονήσιους καταναλωτές μέσω διαδικτυακών καναλιών και να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες αγοραστικές προτιμήσεις τους.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει εγχειρίδιο για το DTC;

Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πληθυσμού, μιας αυξανόμενης μεσαίας τάξης και ενός ακμάζοντος ψηφιακού τοπίου τοποθετεί την Ινδονησία ως μια αγορά με μεγάλη σημασία και δυνατότητες. Οι επιχειρήσεις που κατανοούν και προσαρμόζονται στα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτής της αγοράς μπορούν να εδραιώσουν ισχυρά ερείσματα, να προωθήσουν την αύξηση των εσόδων και να οικοδομήσουν μακροχρόνιες πελατειακές σχέσεις.

Χτίζοντας εμπιστοσύνη μέσω καινοτoμίας

Η εκστρατεία αναζήτησης της Converse αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μάρκα μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους των καταναλωτών και να επιτύχει σημαντική αύξηση των εσόδων. Με τη συγχώνευση των τακτικών SEO και γενικής αναζήτησης, το αμερικανικό αθλητικό brand κατάφερε να δημιουργήσει ένα άμεσο κανάλι που είχε απήχηση στους καταναλωτές της Ινδονησίας, παρέχοντάς τους γνήσια προϊόντα και μια διαφανή εμπειρία μάρκας. Η εκστρατεία αυτή αποτελεί απόδειξη της δύναμης της αναζήτησης στην ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας μιας μάρκας, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στην προώθηση της επιχειρηματικής επιτυχίας.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash