19 Απρ 2024
READING

Πώς το composable έγινε η πιο σχετική λέξη με το commerce

5 MIN READ

Πώς το composable έγινε η πιο σχετική λέξη με το commerce

Πώς το composable έγινε η πιο σχετική λέξη με το commerce

Το μέλλον του composable commerce

Μετά την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοξεύτηκε, οι προσδοκίες των καταναλωτών δεν μειώνονται – αντιθέτως αυξάνονται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Η άνοδος του e-commerce συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με το μερίδιο των online πωλήσεων λιανικής έναντι του συνόλου των πωλήσεων λιανικής παγκοσμίως να καταγράφει αύξηση. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να διασφαλίσει το μέλλον του e-shop της, συμβαδίζοντας με αυτό που θέλουν οι πελάτες της;

Η απάντηση δεν έρχεται από τις παλιές παραδοσιακές στρατηγικές, αλλά από το σύνθετο εμπόριο, πιο γνωστό με τον όρο “composable commerce”. Δεν είναι ακόμη μια μορφή εμπορίου όμως. Αφορά μια προσέγγιση στην τεχνολογία του ηλεκτρονικού εμπορίου η οποία δίνει έμφαση στην ευελιξία και την αρθρωτότητα (στον προγραμματισμό ενθαρρύνει τον διαχωρισμό της λειτουργικότητας ενός προγράμματος σε ξεχωριστές και ανεξάρτητες μονάδες, έτσι ώστε κάθε μονάδα να έχει όλα όσα απαιτούνται για να εκτελέσει από μόνη της), καθώς περιλαμβάνει την επιλογή των καλύτερων εμπορικών στοιχείων και τον συνδυασμό ή τη “σύνθεσή” τους σε μια προσαρμοσμένη εφαρμογή, που έχει κατασκευαστεί για συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike επενδύει εκ νέου στον ψηφιακό μετασχηματισμό της

Με αυτόν τον τρόπο, το σύνθετο εμπόριο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν τις δικές τους μοναδικές λύσεις εμπορίου συγκεντρώνοντας διάφορα ανεξάρτητα στοιχεία ή μικροϋπηρεσίες από διαφορετικούς προμηθευτές, αντί να βασίζονται σε μια μονολιθική πλατφόρμα. Με άλλα λόγια, τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ευέλικτο και προσαρμόσιμο οικοσύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου που ευθυγραμμίζεται με τις μοναδικές απαιτήσεις τους, προσφέροντας τη δυνατότητα για βελτιωμένη αποδοτικότητα, ευελιξία και εμπειρίες πελατών.

Πρόσφατα παραδείγματα

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τρεις διακεκριμένες εταιρείες τεχνολογίας ηλεκτρονικού εμπορίου -η Rally, η Pack Digital και η Swell Commerce- ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανακοινώσουν την πρωτοβουλία “Go Composable”. Στόχος τους είναι να ενθαρρύνουν τα εμπορικά σήματα ηλεκτρονικού εμπορίου να χρησιμοποιούν και τις τρεις λύσεις τους, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας πραγματικά προσαρμόσιμης τεχνολογικής στοίβας.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο κολοσσός του e-commerce, Shopify, παρουσίασε τη δική του σύνθετη λύση με την ονομασία “Commerce Components”. Σχεδιασμένη με γνώμονα τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αυτή η προσφορά τους επιτρέπει να ενσωματώνουν επιλεκτικά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά από το Shopify χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουν ολόκληρη τηn τεχνολογία τους. Έτσι, παρέχει την ευελιξία στους εν λόγω retailers να επιλέγουν τις λειτουργίες που προτιμούν να χρησιμοποιούν, ανταποκρινόμενοι στις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις τους.

Αγκαλιάζοντας την επανάσταση του composable commerce

Το σύνθετο εμπόριο περιστρέφεται γύρω από τη δυνατότητα των εμπορικών σημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου να έχουν τον πλήρη έλεγχο κάθε πτυχής της τεχνολογικής τους βάσης, από τους παρόχους προγραμμάτων πιστότητας μέχρι τα συστήματα ταμείου. Αποτελεί μια απόκλιση από την προσέγγιση της ομαδοποίησης που κυριάρχησε στο τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου την τελευταία δεκαετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πλατφόρμες-μεγαθήρια όπως το Shopify και το BigCommerce κέρδισαν δημοτικότητα προσφέροντας λύσεις “όλα σε ένα” που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των νεοσύστατων επιχειρήσεων, επιτρέποντάς τους να εγκαινιάσουν γρήγορα και χωρίς κόπο τους ιστότοπούς του

Αγκαλιάζοντας το σύνθετο εμπόριο, οι μάρκες μπορούν να απελευθερωθούν από τους περιορισμούς που επιβάλλει ένας μόνο πάροχος ή μια μόνο πλατφόρμα. Αντ’ αυτού, έχουν την ελευθερία να επιλέγουν μεμονωμένα στοιχεία και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους. Αυτή η προσέγγιση αποσύνδεσης επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία, προωθώντας την καινοτομία και την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες δυναμικές της αγοράς.

Τα brands δεν είναι πλέον δεσμευμένα σε μια λύση “one-size-fits-most”, αλλά μπορούν να προσαρμόζουν την τεχνολογική τους στοίβα στις μοναδικές επιχειρηματικές τους ανάγκες, ενισχύοντας τελικά τις συνολικές τους δυνατότητες e-commerce. Ο όρος “ τεχνολογική στοίβα” χρησιμοποιείται συχνά από επαγγελματίες πληροφορικής για να συμπεριλάβει γλώσσες προγραμματισμού και πλαίσια για την ανάπτυξη εφαρμογών.

Υπάρχουν εμπόδια;

Τόσο οι προγραμματιστές, όσο και οι πωλητές αναγνωρίζουν το σύνθετο εμπόριο ως ένα μέσο για τις μάρκες και τους retailers να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες εμπειρίες ηλεκτρονικού εμπορίου που ευθυγραμμίζονται στενά με τις μοναδικές απαιτήσεις τους. Αυτή η προσέγγιση προσφέρει αποδοτικότητα κόστους και πόρων σε σύγκριση με την ενεργοβόρα διαδικασία της μεμονωμένης κατασκευής κάθε στοιχείου από το μηδέν.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το composable commerce το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Ωστόσο, ορισμένοι προγραμματιστές προειδοποιούν ότι μια σύνθετη προσέγγιση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για τις αναδυόμενες μάρκες. Επιπλέον, ακόμη και οι πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του σύνθετου εμπορίου αναγνωρίζουν ότι διάφορα εμπόδια εμποδίζουν την ευρεία υιοθέτηση μεταξύ των εμπορικών σημάτων, εμποδίζοντάς τα να αγκαλιάσουν πλήρως αυτή την προσέγγιση.

Η εξέλιξη και οι μελλοντικές προοπτικές

Το composable commerce παρέχει στις μάρκες την ελευθερία να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο και επεκτάσιμο οικοσύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, επιτρέποντάς τους να προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες στους πελάτες, να παραμένουν ευέλικτες σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο και να βελτιστοποιούν τη λειτουργική αποδοτικότητα.

Παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει το σύνθετο εμπόριο, ακόμη και οι υποστηρικτές του αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Το όραμα είναι η παροχή μιας εμπειρίας χρήστη εφάμιλλης με την απλότητα και την ευκολία χρήσης που προσφέρουν οι καθιερωμένες πλατφόρμες. Αλλά αυτό θα απαιτούσε επίσης οι ίδιες οι πλατφόρμες να γίνουν πιο ευέλικτες όσον αφορά τις ενσωματώσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι έμποροι και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προσαρμόσουν διάφορα μέρη του ιστοτόπου τους.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.